Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αριθμός - ρεκόρ απεργιακών αποφάσεων σε όλη τη χώρα

Για πρώτη φορά τόσα Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες αποφασίζουν απεργία, παρά την άρνηση της ΓΣΕΕ

Η σημερινή απεργία πραγματοποιείται με εκατοντάδες αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, και μάλιστα κόντρα στην ανοιχτή υπονόμευση από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Σε αριθμό ρεκόρ έχουν φτάσει οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που πήραν απεργιακή απόφαση, παρά την ανοιχτή υπονόμευση από τη ΓΣΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, 31 είναι τα Εργατικά Κέντρα και 18 οι Ομοσπονδίες της ΓΣΕΕ που πήραν απεργιακή απόφαση, και μαζί με κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η μαχητική απάντηση της εργατικής τάξης στο αντεργατικό έκτρωμα, αλλά και στην προκλητική προπαγάνδα που εμφανίζει τις ρυθμίσεις του ως «προστατευτικές» και «θετικές» για τους εργαζόμενους.

Το απεργιακό μέτωπο έχει χτιστεί κόντρα στις δυνάμεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) που όχι μόνο απέρριψαν την πρόταση για πανελλαδική απεργία, αλλά έσπευσαν να καταθέσουν «παρατηρήσεις και προτάσεις» για να ...συννομοθετήσουν με την κυβέρνηση το ξήλωμα του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και την ποινικοποίηση των αγώνων.

Ο τόνος της σημερινής απεργίας δίνεται από δεκάδες Εργατικά Κέντρα, μεταξύ τους και αυτά σε περιοχές με μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, από τις Ομοσπονδίες σε μια σειρά κλάδους, από εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που απεργούν και απορρίπτουν το νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Απεργία επίσης έχει προκηρύξει για τους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο η ΑΔΕΔΥ.

Επιπλέον, απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Μεταλλωρύχων, Οικοδόμων, Εμφιαλωμένων Ποτών, Συνδικάτων Εργαζομένων Μεταφορών, Ενέργειας, Χημικής Βιομηχανίας, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θεάματος - Ακροάματος, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, ΟΜΕ ΟΤΕ, Ηλεκτρολόγων (στάση εργασίας), Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών, Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης, Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών, Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων.

Και τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Σαλαμίνας, Ελευσίνας (στάση εργασίας 11 π.μ. - 3 μ.μ.), Πάτρας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Θήβας, Φωκίδας, Αρτας, Αγρινίου, Λαμίας, Λάρισας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Τρικάλων, Θεσπρωτίας, Αμαλιάδας, Κορίνθου, Λιβαδειάς, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λέσβου, Λευκάδας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Χίου, Κομοτηνής, Ορεστιάδας, Αρκαδίας.

Δεμένα τα βαπόρια, ακινητοποιούνται αεροπλάνα

Δεμένα θα παραμείνουν αύριο τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ συμμετέχουν στην 24ωρη παμπειραϊκή απεργία, καλώντας σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό (πλοία «Blue Star») και στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία έχουν πάρει επίσης η ΠΕΝΕΝ και η Ενωση Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Απεργούν και οι εργαζόμενοι στο Μετρό και στον Ηλεκτρικό, με αποφάσεις των σωματείων τους, με βάση την απόφαση για απεργία που έλαβε το ΕΚΑ.

Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας έχουν προκηρύξει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (λεωφορεία) και η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ). Οι εργαζόμενοι στο Τραμ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τη 1.30 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.

Με απόφαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ συμμετέχουν στην απεργία με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 π.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ