Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Να αποσυρθεί τώρα το έκτρωμα, θα στέλνει εργαζόμενους στον τάφο!

Τη φωνή των εργαζομένων μετέφεραν συνδικαλιστές στη Βουλή κατά την ακρόαση φορέων. Εύσημα στην κυβέρνηση από εργοδοτικές ενώσεις

Την άμεση απόσυρση του αντεργατικού εκτρώματος του υπουργείου Εργασίας, γιατί με «μαθηματική ακρίβεια» θα στείλει ακόμα περισσότερους εργαζόμενους στον τάφο, απαίτησαν χτες τα συνδικάτα από τη Βουλή κατά τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην αρμόδια Επιτροπή.

Την ίδια στιγμή, στην ίδια διαδικασία όλοι οι εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων) κ.ά. έδωσαν τα εύσημά τους στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο καθώς, όπως είπε, για παράδειγμα, ο Δ. Παπαϊωάννου, εκ μέρους του Συνδέσμου των Βιομηχανιών Τροφίμων, «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση της σύγκλισης της χώρας προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Και βέβαια ζήτησαν ακόμα περισσότερα, όπως την επέκταση και σε άλλους κλάδους της δουλειάς την Κυριακή και τις αργίες, την πλήρη κατάργηση της «γραφειοκρατίας» που κατά τον ΣΕΒ είναι βέβαια τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο: «Για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» και αναμένεται να ξεκινήσει η διήμερη συζήτησή του στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη, τη μέρα δηλαδή της απεργίας. Εχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους εργαζόμενους όλης της χώρας, οι οποίοι ετοιμάζονται για την πανελλαδική απεργία την ίδια μέρα, γιατί, όπως έχει αναδείξει από την πρώτη στιγμή και το ΚΚΕ, συνιστά όλεθρο για την εργατική τάξη.

Τοποθετήσεις - καταπέλτης για το κυβερνητικό τερατούργημα

Οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστών ήταν καταπέλτης! Αποκάλυψαν πόσο επικίνδυνο είναι το νομοσχέδιο ακόμα και για την ίδια την υγεία και τη ζωή πια των εργαζομένων, τα χοντροκομμένα ψέματα, την κοροϊδία και το μέγεθος της ανοησίας για τα όσα διατείνεται η κυβέρνηση που διαρκώς παπαγαλίζει ο υπουργός Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδης.

Ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, επισήμανε: «Οι πολύωρες υπερωρίες εξαντλούν τους εργαζόμενους σωματικά και ψυχικά, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται με την υγεία και την ασφάλειά τους». Πρόσθεσε ότι το γεγονός πως οι εργαζόμενοι εξαιτίας της ακρίβειας, των διαρκώς αυξανόμενων οικονομικών τους υποχρεώσεων, αναγκάζονται να δουλεύουν πέρα από το 8ωρο, «δεν μπορεί να επιβραβεύεται από την εργασιακή νομοθεσία φέρνοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνη τη διάταξη που χαρακτηρίζει ιδιώνυμο την περιφρούρηση και το δικαίωμα στην απεργία σημειώνοντας ότι, εκτός των άλλων, «μπορεί να αποτελέσει πηγή διαφόρων προβοκατόρικων ενεργειών».

Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στο λιμάνι έχουν ζήσει από πρώτο χέρι αυτά που προωθεί το νομοσχέδιο, όπως τα μη συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, τις κόντρα βάρδιες, τα 16ωρα, να περιμένει ο εργαζόμενος στο τηλέφωνο να δουλέψει όποτε και όσο θέλει ο εργοδότης κ.ά., που οδήγησαν σε εκατοντάδες εργασιακά «ατυχήματα», σε αμέτρητες επαγγελματικές ασθένειες. Αυτό το αίσχος οι εργαζόμενοι κατάφεραν να το ανατρέψουν με μεγάλους απεργιακούς και άλλων μορφών αγώνες και να επιβάλουν την υπογραφή ΣΣΕ. «Τώρα έρχεται η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο να νομιμοποιήσει εκείνο το καθεστώς».

Ο Μ. Μπεκρής κατήγγειλε και το γεγονός ότι από πάνω η κυβέρνηση επιτίθεται και στην Ιατρική Εργασίας, δηλαδή στον γιατρό Εργασίας και την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου.

Ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, τόνισε ότι το νομοσχέδιο έχει συναντήσει την άρνηση των χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου που ζητάνε την άμεση απόσυρσή του. Οπως τόνισε, πέρα από το γεγονός ότι σμπαραλιάζει κάθε προγραμματισμό στη ζωή των εργαζομένων, θα πολλαπλασιάσει τα εργατικά «ατυχήματα», που είναι εργοδοτικά εγκλήματα, με τα περισσότερα από αυτά που ήδη καταγράφονται να είναι πάνω και έξω από το 5ήμερο και το 8ωρο. Τώρα «εσείς με το "έτσι θέλω" των βιομηχάνων φέρνετε δουλειά μέχρι 13 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο», σημείωσε. Εφερε συγκεκριμένα παραδείγματα που έδειξαν ότι οι εργοδότες «δεν ψάχνουν για εργαζόμενους, αλλά για σκλάβους».

Ανέφερε ότι πάνω από 30 επιχειρησιακά σωματεία απορρίπτουν την 6η μέρα δουλειάς και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου διευκρινίζοντας ότι ανάμεσά τους είναι και σωματεία σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, όπως σε «Coca- Cola», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», «PEPSICO», Ομιλο Φιλίππου και πολλούς ακόμα εργασιακούς χώρους. «Είναι ψέμα και ανακρίβεια», επισήμανε ο συνδικαλιστής, «ότι υπάρχουν σωματεία που ζήτησαν την εργασία 6η και 7η μέρα». Και προκάλεσε τον υπουργό Εργασίας να καταθέσει έστω μία τέτοια απόφαση επιχειρησιακού σωματείου, «αλλιώς εσείς και ο πρωθυπουργός είστε εκτεθειμένοι και υπόλογοι για τα ψέματα που διασπείρετε», ξεκαθαρίζοντας ότι την 6η μέρα δουλειάς τη ζήτησαν οι εργοδότες και ο ΣΕΒ.

Εκανε σαφές ότι κυβέρνηση και εργοδότες την Πέμπτη θα πάρουν απάντηση με την 24ωρη πανελλαδική απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ