Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Στον αέρα» η προστασία από την απόλυση ακόμα και για εγκυμονούσες!

Εκτός από όλα τα άλλα που φέρνει το αντεργατικό νομοσχέδιο, όπως όλα δείχνουν φαίνεται να ικανοποιεί άλλο ένα εργοδοτικό «αίτημα», αφού ανοίγει τον δρόμο για τις απολύσεις κατηγοριών εργαζομένων που μέχρι σήμερα προστατεύονται.

Σημειώνεται ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρο 339 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου), η καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου από τον εργοδότη είναι άκυρη σε μια σειρά περιπτώσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εργαζόμενες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, οι νέες μητέρες και οι συνδικαλιστές.

Το νομοσχέδιο εισάγει τη λεγόμενη «δοκιμαστική περίοδο» και δρομολογεί το «ξήλωμα» ακόμα και της λειψής προστασίας που προβλέπει σήμερα ο νόμος.

Στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης κρίνει ότι η δοκιμαστική υπηρεσία του εργαζομένου δεν ήταν επιτυχής, «η σύμβαση υπό δοκιμή λύεται αυτοδικαίως». Η κυβέρνηση λοιπόν κάνει καθαρή την πρόθεσή της να θεσμοθετήσει μια διαφορετική κατηγορία λύσης της σύμβασης, που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. Στο άρθρο 23, ανάμεσα στις άλλες περιπτώσεις λύσης της Σύμβασης (οικειοθελής αποχώρηση, καταγγελία σύμβασης αορίστου χρόνου, λήξη σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου) έρχεται να προσθέσει την «αυτοδίκαιη λύση της δοκιμαστικής περιόδου» ως ξεχωριστή περίπτωση.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα, αφού η όποια προστασία από την απόλυση αφορά την καταγγελία της σύμβασης και όχι τη λεγόμενη «αυτοδίκαιη λύση» που εισάγεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ