Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάθε άρθρο του νομοσχεδίου είναι επιλογή των επιχειρηματικών ομίλων

Τις αντεργατικές διατάξεις και τη διάτρητη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης σφυροκοπά το ΚΚΕ στη Βουλή

Στη χθεσινή τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ξεκίνησε υπενθυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη, που έλεγε ότι «αυτός που χρήζει προστασίας στην Ελλάδα είναι ο εργοδότης» και ότι θα πρέπει να φτιαχτεί το μνημείο του «αγνώστου εργοδότη»!

Ο ίδιος σήμερα ως υπουργός Εργασίας έρχεται με το νομοσχέδιο να προστατεύσει τα συμφέροντα της εργοδοσίας, εντείνοντας περαιτέρω την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Χτυπά το δικαίωμα στην απεργία και στην περιφρούρησή της, προστατεύει την απεργοσπασία. Κι άλλοι, θύμισε ο Χρ. Κατσώτης, προσπάθησαν να καταργήσουν την ταξική πάλη και να βάλουν το κίνημα στον γύψο, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, λέει ότι ενσωματώνει μια Οδηγία, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ερίζουν ως προς την υπεράσπισή της και αν η ΝΔ το κάνει ...σωστά ή όχι. Και ανέδειξε την πραγματικότητα, δηλαδή ότι οι πρακτικές της ΕΕ είναι εχθρικές για τον λαό. Οτι δεν υπάρχει απόφαση της ΕΕ που να μην αφορά την ανατροπή δικαιωμάτων, όπως είναι τώρα η πολλαπλή απασχόληση και οι 13 ώρες δουλειάς τη μέρα. Με τα μέτρα αυτά καταργούν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο, δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους να έχουν κοινωνική και οικογενειακή ζωή, δεν τους επιτρέπουν να ζουν.

Στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν άτυπα με αυτές τις μορφές και η ίδια το μόνο που κάνει είναι να τις ρυθμίζει, ο Χρ. Κατσώτης απάντησε ότι αντί να αποτρέπει την παραβίαση των νόμιμων χρονικών ορίων εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου, έρχεται να επιβάλει τη 13ωρη εργασία! Απέναντι δε στο επιχείρημα ότι είναι επιλογή των εργαζομένων η πολλαπλή απασχόληση, αναρωτήθηκε πόσο ελεύθεροι είναι οι εργαζόμενοι να επιλέγουν όταν οι μισθοί είναι ψίχουλα και η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα.

Για το «ξεπάγωμα» των τριετιών υπογράμμισε ότι αυτό που φέρνει η κυβέρνηση είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού μεταξύ άλλων δεν έχει αναδρομική ισχύ. Ανέδειξε δε ότι στις σημερινές συνθήκες, εργαζόμενοι με προσωρινή απασχόληση θα είναι πολύ δύσκολο να συμπληρώσουν τρία χρόνια εργάσιμου βίου.

Στη συνέχεια έθεσε ζητήματα που ανακύπτουν από την εισαγωγή της εξάμηνης δοκιμαστικής περιόδου και το νέο ...φρούτο της «αυτοδίκαιης λύσης» της σύμβασης σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν μείνει ικανοποιημένος από τον εργαζόμενο. Η ρύθμιση αυτή, επεσήμανε, δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να ξεφορτώνεται ακόμα και έγκυες εργαζόμενες, ένα ζήτημα που το έχει θέσει εξαρχής το ΚΚΕ αλλά η κυβέρνηση δεν το έχει απαντήσει.

«Εμείς πιστεύουμε ότι το σχέδιο νόμου, κάθε άρθρο του, είναι επιλογή και αξίωση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν είναι για συζήτηση, πρέπει να το πάρετε πίσω», κατέληξε ο Χρ. Κατσώτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Νομοθετούμε για τους επενδυτές» ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση(2023-09-15 00:00:00.0)
Επιχείρηση εξαπάτησης των νέων εργαζομένων με ενίσχυση - ψίχουλα(2021-11-12 00:00:00.0)
Μονιμοποιούνται τα δήθεν προσωρινά μέτρα(2020-12-05 00:00:00.0)
Οξυμένα τα προβλήματα των εργαζομένων(2006-08-05 00:00:00.0)
Στο "τραπέζι" η κατάργηση του 8ωρου(1997-09-25 00:00:00.0)
Στο απόσπασμα το οχτάωρο!(1997-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ