Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Και τις δύο μέρες οι χιλιάδες επισκέπτες πλημμύρισαν τις μουσικές σκηνές, όπου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, ενώ παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συμμετείχαν στις πολύμορφες δραστηριότητες για κάθε ηλικία που εξελίσσονταν στα Στέκια. Οι μικρότερες ηλικίες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα στον φιλόξενο χώρο του Παιδότοπου και του «κόκκινου Αερόστατου».
Ο χώρος αγκαλιάστηκε από μαθητές και φοιτητές, νέους εργαζόμενους και νέα ζευγάρια που ήρθαν με τα παιδιά τους, από ανθρώπους όλων των ηλικιών, επιβεβαιώνοντας την απήχηση που βρίσκει το κάλεσμα αγώνα που απευθύνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Αλλά και ότι ολοένα και περισσότεροι εμπνέονται από το σύνθημα «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη"».
Το Φεστιβάλ μετατράπηκε και σε μαχητική συγκέντρωση έκφρασης της οργής για τα δεινά των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, διεκδίκησης, έκφρασης ταξικής αλληλεγγύης με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι για πλήθος κόσμου η πρώτη «στάση» στον χώρο ήταν το σημείο συγκέντρωσης της βοήθειας για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία. Αλλοι με τα αυτοκίνητα για να ξεφορτώσουν τη βοήθεια που συγκέντρωσαν στην πολυκατοικία, στη γειτονιά, στους χώρους δουλειάς, ενώ αρκετοί κουβαλούσαν με τα χέρια το δικό τους μερτικό στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης.
Παράλληλα, στο Στέκι Πολιτισμού βρέθηκε στο επίκεντρο η εικαστική έκθεση με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό», μέσα από την οποία η καλλιτεχνική ομάδα FireArt παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα μελών της για τον πόλεμο. Παράλληλα προβαλλόταν βίντεο που ετοίμασαν η Εμπρού Γιουφούφ με τον Μάρκο Τραϊτοράκη και με το οποίο σχολιάζουν λέξεις - κλειδιά που αφορούν την Τέχνη και τη ζωή: Θυσίες, δυνατότητες, ταξικό, επιστήμη, εμπόρευμα, ατομική ευθύνη, κ.λπ. Επίσης, στον χώρο φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφικό υλικό από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους και θέμα «Φωτογραφίζοντας την πόλη μου».
Το Σάββατο 16/9 θα παρουσιαστεί εικαστική έκθεση φοιτητών του Εικαστικού του ΑΠΘ και άλλων νέων καλλιτεχνών με τίτλο «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».
Στο Μαθητικό Στέκι παρακολούθησαν την ηλεκτρονική έκθεση με τίτλο «Είμαστε ρεαλιστές, ζητάμε το αδύνατο», που παρουσιάζει πώς μπορεί να αλλάξει ο κόσμος. Συμπλήρωσαν το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για το σχολείο που ξέρουν και το σχολείο που θα ήθελαν, το σχολείο των σύγχρονων αναγκών τους. Παράλληλα οι μαθητές συμμετείχαν σε παιχνίδι ρουκ ζουκ και στη δημιουργία εικαστικού έργου με θέμα «Κάνουμε τα σκοτάδια λάμψη».
Στο Στέκι για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια προβαλλόταν ότι στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες χτίζεται πραγματική ασπίδα προστασίας απέναντι στην πολύμορφη βία, στις κοινωνικές διακρίσεις. Στον κοινό αγώνα αντρών και γυναικών για την ανατροπή της γενεσιουργού μορφής βίας, του καπιταλισμού, σπάνε στην πράξη οι αναχρονιστικές, πατριαρχικού τύπου κοινωνικές αντιλήψεις για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων.
Στο Φοιτητικό Στέκι οι επισκέπτες περιηγούνται στην έκθεση με ντοκουμέντα για την ιστορία της ΚΝΕ και τις πιο σημαντικές στιγμές της δράσης της. Από την ηρωική ΕΠΟΝ στην ίδρυση της ΚΝΕ το 1968, στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες από το 1ο Φεστιβάλ, για την εφημερίδα της, τον «Οδηγητή», το 1ο της Συνέδριο το 1976, από σημαντικές στιγμές της Οργάνωσης, όπως το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στις Πρέσπες το 1992, τις κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΗΠΑ - ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν αργότερα κ.ο.κ.
- Αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο από τους Κώστα Καρμπά και Γιώργο Αετόπουλο
- Συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου
Λαϊκή Σκηνή
- «Ρεμπέτ Ασκέρ»
- Γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη
Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων
- Urban Pulse
- «Μωρά στη Φωτιά»
Μαθητική Σκηνή
- Stand up comedy με τον Κώστα Μαλιάτση
- Marseaux