Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χωρίς διάλειμμα

«Θέλω να τονίσω ότι μπορεί το νομοσχέδιο να έχει τίτλο για την ενίσχυση της εργασίας και την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 1152 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως επί της ουσίας τα άρθρα που αφορούν στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ολο το υπόλοιπο είναι ρυθμίσεις αντεργατικές και σκληρά νεοφιλελεύθερες που κανένας δεν μας τις επέβαλε. Είναι όλες εμπνεύσεως κυβέρνησης Μητσοτάκη και εκτέλεσης Αδωνη Γεωργιάδη. Αλλωστε, η Οδηγία, επειδή έπρεπε ήδη να έχει ενσωματωθεί στο δίκαιό μας, έρχεται με καθυστέρηση». Αυτά έλεγε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, στην επιτροπή της Βουλής... κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν ενσωμάτωσε νωρίτερα τις «ευρωπαϊκές καλές πρακτικές» και ότι αυτές δεν έχουν σχέση με το αντεργατικό τερατούργημα. Την ίδια ώρα δηλαδή που στους χώρους δουλειάς έχει σημάνει συναγερμός για απεργιακή απάντηση στο τερατούργημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, στον γνωστό ρόλο του «υπουργείου αντιπολίτευσης», λέει ότι ...«ένα άλλο αντεργατικό έκτρωμα είναι εφικτό» και βγάζει λάδι την ΕΕ, που τη δική της υπογραφή έχουν φαρδιά - πλατιά οι συμβάσεις μηδενικών ωρών, η «κατά παραγγελία» δουλειά, η πολλαπλή απασχόληση και όλα τα υπόλοιπα που φέρνει το νομοσχέδιο της ΝΔ. Παλιά του τέχνη κόσκινο, βέβαια, απ' όταν ψήφιζε τα μισά άρθρα του νόμου Χατζηδάκη, επειδή - όπως έλεγε τότε - εισάγουν τις ευρωπαϊκές «καλές πρακτικές», ενώ ταυτόχρονα έβαζε πλάτη στους χώρους δουλειάς για να υπονομεύονται οι αντιδράσεις. Γιατί μπορεί να ψάχνονται ακόμα για τον επόμενο αρχηγό τους εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι «βέλτιστες πρακτικές» στην υπηρεσία του συστήματος δεν γνωρίζουν διάλειμμα.

Σχετικότητες

«Το αληθινό ερώτημα είναι για ποια βάση μιλάμε: Τη βάση του τι έχουμε σήμερα; Γιατί, αν μιλάμε επί τη βάσει του τι έχουμε σήμερα, τι έχουμε; Σε κυριαρχία, τι έχουμε; (...) Μιλούμε λοιπόν περί της προσδοκώμενης κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, που εμείς διεκδικούμε - και διεκδικούν και οι Τούρκοι. Μιλάμε με άλλα λόγια για τη διαχείριση μιας προσδοκίας. Αρα η λέξη και μόνο "υποχώρηση" είναι λάθος. Δεν υποχωρείς από την προσδοκία!». Αυτά έλεγε η Ντόρα Μπακογιάννη, για το ενδεχόμενο η προσφυγή στη Χάγη να οδηγήσει σε μειωμένη επήρεια νησιών κατά τη χάραξη ΑΟΖ. Η παρέμβαση αυτή έρχεται λίγες βδομάδες από όταν ξεκίνησε ο νέος γύρος των παζαριών στα Ελληνοτουρκικά, με αφετηρία τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι μια ενδεχόμενη «απομείωση κυριαρχίας» «είναι σχετική έννοια», καθώς «οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί ενδεχομένως να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης». Με δυο λόγια, τέλος τα περί «κόκκινων γραμμών» και οι βαρύγδουπες αναφορές στο «απαραβίαστο» του διεθνούς δικαίου! Ολα είναι σχετικά στο «άνευ όρων» ιμπεριαλιστικό παζάρι, όπου κόβονται και ράβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και οι «επώδυνες διευθετήσεις», με μόνες σταθερές τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, την ευρωατλαντική συνοχή και την προοπτική της συνεκμετάλλευσης. Κι επειδή οι εξελίξεις τρέχουν, με επόμενο σταθμό τη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό και καμιά αυταπάτη ότι έχει κάτι να κερδίσει ο λαός από τα παζάρια για τα συμφέροντα των ΝΑΤΟ - ΕΕ - αστικής τάξης.

Επιλογές

Στις πλημμύρες; Ο λογαριασμός δεν βγαίνει και άρα, για να «βοηθήσει» η κυβέρνηση τους πληγέντες, δεν μπορεί παρά να φορτώσει ένα νέο χαράτσι στον προϋπολογισμό. Στις φωτιές; «Δεν γίνεται να πληρώνουμε όλοι για όσους χτίζουν μέσα στα καμένα» και άρα χρειάζεται η υποχρεωτική ασφάλιση των σπιτιών. Στην πανδημία; «Δεν μπορεί να έχει ο καθένας κι από μια ΜΕΘ» κι ούτε «να γονατίσει η οικονομία». Αρα «μπαίνουν προτεραιότητες» και ...ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Ακόμα και η φοροεπιδρομή στους επαγγελματίες που βρίσκεται στα σκαριά, γίνεται στο όνομα ότι αυτοί στερούν από τον κόσμο καλύτερες κοινωνικές παροχές, επειδή «κλέβουν το κράτος»! Αυτές είναι όλες κι όλες οι «επιλογές» που έχει ο λαός, μέσα στο μαγκανοπήγαδο του σάπιου συστήματος, όπως παρουσιάζονται από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, έτσι ώστε «αυτονόητα» να μένει εκτός συζήτησης η «ιερή αγελάδα», δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου. Ο λαός έχει όμως άλλη επιλογή: Να δυναμώσει τον αγώνα για τις δικές του σύγχρονες ανάγκες, για να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο ίδιος.

Απανθρωπιά

Βλέποντας την καταστροφή ως «ευκαιρία», η δημοτική αρχή Πύλου - Νέστορος απευθύνεται στους δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και καλεί τους πλημμυροπαθείς «να μετοικήσουν σε βραχυπρόθεσμη βάση και να απασχοληθούν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Πύλου - Νέστορος ως εργάτες γης ενόψει της επικείμενης ελαιοκομικής περιόδου». Τάζει «σε κάθε ενδιαφερόμενο» ότι «πλέον της συμφωνηθείσας αμοιβής, θα παρέχεται, όπου αυτό είναι εφικτό, δωρεάν διαμονή και σίτιση για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα απασχοληθούν». Μάλιστα, πέραν ενός αντιδημάρχου που ορίζεται ως «υπεύθυνος» να «τρέξει» το ...πρότζεκτ, εντέλλονται και συγκεκριμένοι υπάλληλοι του δήμου, ως «αρμόδιοι» να συγκεντρώσουν τα αιτήματα. Αντιδρώντας άμεσα σε αυτά τα αδιανόητα ξεφτιλίκια, ο Ν. Κουτουμάνος, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, και ο Θ. Ραδιώτης, υποψήφιος δήμαρχος Πύλου - Νέστορος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κάνουν λόγο σε κοινή δήλωσή τους για «δουλεμπόριο» και καταγγέλλουν ότι «η "αλληλεγγύη" του δήμου Πύλου - Νέστορος είναι οι πνιγμένοι της Θεσσαλίας να μετοικήσουν ως "σύγχρονοι δούλοι" στην Πύλο». Αλήθεια, αν πλημμύριζαν οι περιοχές της Πυλίας και καταστρέφονταν οι αγρότες, η δημοτική αρχή θα τους πρότεινε να μετοικήσουν σε άλλη περιοχή για να δουλέψουν ως εργάτες γης; Καθόλου απίθανο, μιας και θα απαλλασσόταν από την υποχρέωση να τους φροντίσει. «Αλληλεγγύη» δεν είναι να ξεριζωθούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας για να γίνουν φτηνά εργατικά χέρια μέσα στην απελπισία τους. Αλληλεγγύη είναι να στηριχτούν ο αγώνας και τα δίκαια αιτήματά τους για να συνεχίσουν να ζουν προστατευμένοι και να παράγουν στον τόπο τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη

1687 Κατά τον βομβαρδισμό της Ακρόπολης (στην οποία είχαν ταμπουρωθεί οι Οθωμανοί) από τις ενετικές δυνάμεις του Μοροζίνι, καταστρέφεται σημαντικό τμήμα του Παρθενώνα.

1736 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Ντάνιελ Γκάμπριελ Φαρενάιτ, δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

1918 Στην επαναστατημένη Ρωσία καθιερώνεται η τιμητική διάκριση του παράσημου της «Κόκκινης Σημαίας».

1925 Γεννιέται ο μεγάλος Αμερικανός μουσικός της μπλουζ Ρίλεϊ Κινγκ (Μπ. Μπ. Κινγκ).

1946 Οι αρχές καταλαμβάνουν τα γραφεία του ΚΚΕ και της Εθνικής Αλληλεγγύης στην Αθήνα, ενώ διενεργούν πολλές συλλήψεις. Την ίδια μέρα το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει την απαγόρευση του συνεδρίου του ΕΑΜ, καθώς και του εορτασμού των 5χρονων από την ίδρυσή του.

1948 Λήγει η μάχη της Μουργκάνας στην Ηπειρο. Τα τμήματα του ΔΣΕ διασπούν τη διάταξη του κυβερνητικού στρατού και περνούν στα Ζαγόρια και από εκεί στον Γράμμο.

1977 Πεθαίνει η κορυφαία υψίφωνος Μαρία Κάλλας.

1978 Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει το βορειοανατολικό Ιράν, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 15.000 ατόμων.

1986 Τραγωδία σημειώνεται σε ορυχείο χρυσού της Νότιας Αφρικής, όταν, κατά τη διάρκεια της εξόρυξης, εκλύονται δηλητηριώδη αέρια στις στοές, προκαλώντας τον θάνατο 177 εργατών.

Κυριακή 17 Σεπτέμβρη

1857 Γεννιέται ο Σοβιετικός φυσικός Κονσταντίν Εντουάρδοβιτς Τσιολκόφσκι, πρωτοπόρος των σοβιετικών πυραύλων, της επιστήμης του Διαστήματος και πατέρας της αεροναυτικής έρευνας.

1931 Η Ασφάλεια συλλαμβάνει τον γγ της Ενωτικής ΓΣΕΕ, Κώστα Θέο.

1931 Παρουσιάζεται από την εταιρεία «RCA Βίκτορ» στη Νέα Υόρκη ο πρώτος δίσκος μακράς διάρκειας 33 στροφών.

1936 Η μεταξική δικτατορία συλλαμβάνει τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ν. Ζαχαριάδη.

1952 Εκδίδεται η απόφαση του Αεροδικείου για τους αεροπόρους («Δίκη των αεροπόρων»). Δύο καταδικάστηκαν σε θάνατο, τέσσερις σε ισόβια και οι υπόλοιποι σε λιγότερο βαριές ποινές.

1965 Ορκίζεται η τρίτη κυβέρνηση των λεγόμενων «αποστατών», με πρωθυπουργό τον Στ. Στεφανόπουλο.

1978 Επειτα από μυστικές διαπραγματεύσεις που διαρκούν 13 μέρες στο Καμπ Ντέιβιντ (ΗΠΑ) Αίγυπτος και Ισραήλ έρχονται σε συμφωνία για μια σειρά από θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, μεταξύ αυτών και το Παλαιστινιακό.

1982 Πεθαίνει ο μεγάλος κομμουνιστής μουσικοσυνθέτης Μάνος Λοΐζος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ