Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023 - αριθ. φύλλου: 14336

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οργανώνονται και διεκδικούν ουσιαστική στήριξη, πραγματική προστασία

Αποκούμπι η πρωτόγνωρη αλληλεγγύη | «Ευκαιρίες» για νέα «πράσινα» χαράτσια βρίσκει η κυβέρνηση | Προσπάθεια για ψεύτικες αντιπαραθέσεις, για να κρυφτούν οι ευθύνες της | Αύριο η συγκέντρωση στη Λάρισα


ΣΕΛ.  3   -   8

Ενάντια στην εγκληματική πολιτική που καταστρέφει δικαιώματα, ζωές, περιουσίες

  • Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα. Απεργιακή απάντηση ετοιμάζουν τα συνδικάτα
  • Αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους

Ο λαός της Θεσσαλίας παλεύει με τις λάσπες, αλλά η κυβέρνηση δεν κρατιέται να φέρει στη Βουλή το αντεργατικό τερατούργημα, κατ' απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας | Πληθαίνουν οι αποφάσεις για απεργία | Στοιχεία σοκ: Σχεδόν 56.000 «ατυχήματα» και 460 νεκροί σε μια πενταετία από τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς


ΣΕΛ.  9   -   11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αιτία πολέμου!

Αιτία πολέμου! Αυτό είναι για τους εργαζόμενους το άθλιο αντεργατικό τερατούργημα που κατατέθηκε στη Βουλή και από χθες συζητιέται στις αρμόδιες Επιτροπές.

Με την κυβέρνηση να το προωθεί προς ψήφιση μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας, το κάλεσμα για απεργιακό ξεσηκωμό που απευθύνουν εργατικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα πρέπει άμεσα να φτάσει παντού!

Να πλημμυρίσουν οι δρόμοι στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να δυναμώσει η αντιπαράθεση, η σύγκρουση με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Να σταλεί μήνυμα μάχης ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, δυναμώνοντας την πάλη για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή.

Το σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα, που ταυτόχρονα εκπέμπει μήνυμα αλληλεγγύης στους πλημμυρόπληκτους της Θεσσαλίας, αποτελεί αποφασιστικό βήμα κλιμάκωσης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η κυβερνητική πρόκληση είναι μεγάλη! Την ώρα που ο λαός μαζεύει τα κομμάτια του στις περιοχές που ισοπεδώθηκαν από την ανυπαρξία πρόληψης και προστασίας, φέρνει προς ψήφιση το έκτρωμα για τη νομιμοποίηση της δουλειάς ήλιο με ήλιο, τη γιγάντωση της «ευελιξίας» κ.ο.κ.

Αλλά και την παραπέρα ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης, βάζοντας στο στόχαστρο όποιον στέκεται απέναντι στην οργανωμένη απεργοσπασία της εργοδοσίας και του κράτους της.

Μάλιστα, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή είναι χειρότερο κι απ' αυτό που είχε παρουσιάσει αρχικά το υπουργείο της εργοδοσίας, καθώς περιλαμβάνει ακόμα πιο επιθετικές διατάξεις σε βάρος της εργατικής τάξης κατ' απαίτηση της εργοδοσίας.

Θυμίζουμε ότι νομιμοποιεί τη λεγόμενη «παράλληλη απασχόληση», δηλαδή τη δουλειά 13 ώρες τη μέρα, και επεκτείνει την «ευελιξία», σύμφωνα με ευρωενωσιακές Οδηγίες, όπως με τις «συμβάσεις κατά παραγγελία».

Ενα νέο κεφάλαιο ανοίγεται για την πιο βαθιά εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η εργοδοσία θα έχει τον εργαζόμενο διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο, θα τον ξεζουμίζει για όσο της είναι αναγκαίος και μετά θα τον πετάει ξανά στα αζήτητα.

Είναι η «χαρά» των δουλεμπορικών γραφείων, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι ξεροσταλιάζουν πάνω από το τηλέφωνο για να μάθουν αν και πού θα κάνουν μεροκάματο την επόμενη μέρα.

'Η για να προσθέσουν μερικές επιπλέον ώρες δουλειάς στο 8ωρο για λίγα περισσότερα ευρώ στον μισθό τους, σμπαραλιάζοντας κάθε έννοια σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου.

Στο σχέδιο νόμου περιλήφθηκε τώρα η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον βιομηχανικό κλάδο των Τροφίμων, της εμφιάλωσης νερού, της παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών.

Η κυβέρνηση μάλιστα ομολογεί ξεδιάντροπα ότι προωθεί αυτό το μέτρο ύστερα από αίτημα των βιομηχάνων, που θέλουν να ανεβάσουν την παραγωγή και τις εξαγωγές!

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η ανάπτυξη, η «εξωστρέφεια» και η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των ομίλων στηρίζονται στο ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Και ενώ η εντατικοποίηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μεγαλύτερη αύξηση των κινδύνων για εργατικά «ατυχήματα», το νομοσχέδιο δίνει τη χαριστική βολή στην πρόληψη, αναθέτοντας καθήκοντα γιατρών Εργασίας σε άσχετες ειδικότητες, υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς!

Μιλάμε δηλαδή για προμελετημένο έγκλημα χωρίς προηγούμενο.

Με αυτήν τη βαρβαρότητα έχει να αναμετρηθεί η εργατική τάξη: Με τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, που συναντιέται με τα συντρίμμια στις ζωές των πολλών, έχοντας κοινό υπόβαθρο τα κέρδη των λίγων.

Γι' αυτό, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη: Ανυποχώρητος αγώνας για όσα έχουν ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι και τους τα στερεί η πολιτική του κέρδους! Σταθερή και μόνιμη εργασία, Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, σύγχρονα δικαιώματα.

7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κατάργηση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς, ουσιαστική προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού από πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές.

Με αυτά τα αιτήματα διαδηλώνουμε σήμερα, προετοιμάζοντας απεργιακό ξεσηκωμό!


ΤΟ 49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκλονιστική κοσμοσυρροή με πρωταγωνιστή τη νεολαία!

Κορύφωση των εκδηλώσεων αύριο, Σάββατο, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση | Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ | Σήμερα ανοίγει η αυλαία στην Πάτρα, εκδηλώσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις


ΣΕΛ.  13   -   16Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ