Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Νέος χώρος, ανανεωμένο και πλούσιο περιεχόμενο στις κεντρικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Ολο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ που ξεκινάει αύριο

«Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς, για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό!». Με το σύνθημα αυτό, το μεγαλύτερο πολιτιστικό - πολιτικό γεγονός επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, ανανεωμένο, σε νέο χώρο, στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στις 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη.

Την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη την κεντρική πολιτική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενδιαφέρουσες εκθέσεις, στέκια και γωνιές τόσο γνωστά στο κοινό του Φεστιβάλ, αλλά και με νέες προσθήκες, οι πύλες του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» θα ανοίξουν για τους επισκέπτες αύριο Πέμπτη, εναρκτήρια μέρα των κεντρικών εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.

Το φετινό σύνθημα αποτελεί «απάντηση» σε κάθε νέο και νέα, που προβληματίζεται για το «τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα», αλλά και «οδηγό» για δράση, πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες, για το πραγματικά νέο και καινοτόμο που βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, η οποία θα αναδειχθεί σε κάθε γωνιά της «κόκκινης πολιτείας» που με μεράκι και εθελοντική δουλειά μετέτρεψαν τον χώρο του στρατοπέδου «Καρατάσιου» τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή:

- Γιώργος Αετόπουλος και Κώστας Καρμπάς

- Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Λαϊκή Σκηνή:

- Δημήτρης Μυστακίδης, «15 χρόνια ρεμπέτικο με κιθάρα»

- Βασίλης Κασούρας

Νεανική Σκηνή:

- Rast Maqam

- ΚΧΘ

- Urban Pulse, Retro (Rebellion Connexion), Dason, Drugitiz και Banshee

- Σπύρος Γραμμένος

Φοιτητικό Στέκι: Στις 8 μ.μ., συζήτηση με θέμα: «Τίποτα πιο ωραίο από τη ζωή δεν είναι - Διεκδικούμε ζωή στο ύψος των αναγκών μας. Δυναμώνουμε τον οργανωμένο αγώνα, δυναμώνουμε την ΚΝΕ!». Θα μιλήσουν ο Αλέξης Παπαδόπουλος, μέλος της ΤΕ Πανεπιστημίων - Ερευνητικών Κέντρων, και η Αννα - Μαρία Ηλιού, Γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης.

Μαθητικό Στέκι: Στις 7 μ.μ., συζήτηση με θέμα: «Κάθε χρόνο νέοι νόμοι - χειρότερο σχολείο; Αλλαξέ το! Στον αγώνα για άλλη κοινωνία και το σχολείο που μας αξίζει».

Στέκι Πολιτισμού: Στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Η Τέχνη όπλο για τη χειραφέτηση», με ομιλητή τον Νάσο Χαλκίδη, εικαστικό, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Παιδότοπος: Δραστηριότητα με θέμα «Κατασκευάζουμε τα μεταφορικά μέσα που μας ταξιδεύουν», κουίζ «Πόσο καλά ξέρεις τα περίεργα του κόσμου;» και μουσικοκινητικές δραστηριότητες.

Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή:

- Μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το συγκρότημα και τη θεατρική ομάδα της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας: «Αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο!»

- Κεντρική πολιτική ομιλία από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Νατάσσα Μποφίλιου

Λαϊκή Σκηνή:

- Ποντιακό γλέντι με τον Σεραφείμ Μαρμαρίδη

- Γλυκερία

Νεανική Σκηνή:

- «Blue Sicks Tease»

- Stand up Comedy με τους Αλέξανδρο Μαλιάτση - Σάλα και Σπήλιο Φλώρο

- Ιουλία Καραπατάκη

Παιδότοπος:

- Καραγκιόζης

- Παιδικό Πάρτι

Σάββατο 18 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή:

- Συναυλία με το μουσικοχορευτικό συγκρότημα των πολιτικών προσφύγων Τασκένδης «Μπουζούκι»

- Μίλτος Πασχαλίδης

Λαϊκή Σκηνή:

- «Στη μεγάλη οθόνη...», αφιέρωμα στα κινηματογραφικά έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Τραγουδούν: Μαρία Φραγκούλη, Βασίλης Πρατσινάκης και Νίκος Ταλέας

- Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Νεανική Σκηνή:

- Στις 7.30 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών, από τον Κυριάκο Ιωαννίδη, επικεφαλής του Τμήματος.

- «Odd Waves»

- «Unmute Us»

- Φοίβος Δεληβοριάς

Στέκι Εργαζομένων και Σπουδαστών Κατάρτισης: Στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα: «Σε μια κοινωνία που συνεχώς εξελίσσεται ...οι νέες εργασιακές σχέσεις αποτελούν το πραγματικά παλιό». Ομιλητές: Αλέξης Γουσόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ, Στέλλα Καινουργιάκη, στέλεχος του ΚΚΕ, και Αλκης Πλίτσης, στέλεχος της ΚΝΕ.

Παιδότοπος: Φτιάχνουμε τα δικά μας διαβατήρια. Κουκλοθέατρο «Ολου του κόσμου οι λαοί» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ «Τα Κόκκινα Αλεξίπτωτα». «Χορεύοντας ξέφρενα στους ρυθμούς όλου του κόσμου». Zumba Party.

Οι εκθέσεις, τα στέκια και οι γωνιές του Φεστιβάλ

Η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, που αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία επίσκεψής του κάθε χρόνο, έχει τίτλο «Σοσιαλισμός - κομμουνισμός: Από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της πραγματικής ελευθερίας». Την έκθεση προετοίμασε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και θα αποτελείται από τρεις μεγάλες ενότητες, απαντώντας σε αντιλήψεις και ιδεολογήματα με τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωπες όλο το προηγούμενο διάστημα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, προβάλλοντας παράλληλα την πρόταση του ΚΚΕ για την κοινωνία για την οποία παλεύουν οι κομμουνιστές.

Στο νέο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν και φέτος όλα τα γνώριμα στους επισκέπτες του στέκια και γωνιές, όπου θα λειτουργούν όλες τις μέρες εκθέσεις, θα φιλοξενηθούν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, αποτελώντας για ακόμη μια χρονιά σημεία συζήτησης, προβληματισμού και γνωριμίας με την ΚΝΕ.

Για πρώτη φορά, φέτος, στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει καθ' όλη τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων Στέκι Πολιτισμού.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα φιλοξενηθούν έργα τέχνης εικαστικών της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, θα εκτεθούν 8 έργα από την έκθεση με τίτλο «Πάνδημες συνARTήσεις» της καλλιτεχνικής ομάδας «FireArt» που οργανώθηκε σε συνεργασία με τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και «Γ. Παπαγεωργίου» στους κοινόχρηστους χώρους των νοσοκομείων το περασμένο εξάμηνο. Τα έργα έχουν ως αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και τον τιτάνιο αγώνα του προσωπικού των νοσοκομείων να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της περίθαλψης των ασθενών μέσα σε συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στον ίδιο χώρο θα εκτεθούν τα έργα φοιτητών και νέων αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ που συμμετείχαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ και δημιούργησαν πίνακες ζωγραφικής με περιεχόμενο το σύνθημα του 47ου Φεστιβάλ.

Επίσης, στον χώρο του Φεστιβάλ φιλοτεχνήθηκε έργο από τους εικαστικούς Shekine Naidi και Rafael Ilioniu που απεικονίζει το πέρασμα από το ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα στο άλλο μέσω των εργαλείων που χρησιμοποιούνταν κάθε εποχή, ενώ στο χώρο του Στεκιού θα πραγματοποιείται προβολή video art.

Στο Στέκι Εργαζομένων και Σπουδαστών Κατάρτισης θα λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Η μείωση του εργάσιμου χρόνου στο προσκήνιο... Μια πάλη επίκαιρη όσο ποτέ».

Στο Φοιτητικό Στέκι θα λειτουργούν εκθέσεις με θέματα το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας και για την ιστορία του φοιτητικού κινήματος και τη συμβολή των κομμουνιστών, όπως και γωνιά γνωριμίας με πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές.

Η έκθεση του Μαθητικού Στεκιού έχει τίτλο «Η γνώση είναι δύναμη! Παλεύουμε για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών μας!». Επίσης στον χώρο θα λειτουργούν γωνιές με συζητήσεις, παιχνίδια, κουίζ και άλλες δραστηριότητες. Τέτοιες θα είναι οι γωνιές για τους μαθητές Γυμνασίων, για τους μαθητές των ΕΠΑΛ όπως και η πολυθεματική γωνιά.

Μαζί με τα παραπάνω, θα λειτουργούν επίσης και Στέκια Αθλητισμού, Νέων Στρατευμένων, Νέων Γυναικών και Γωνιά ενάντια στα ναρκωτικά.

Στον Παιδότοπο, πέρα από το πρόγραμμα δραστηριοτήτων, παιχνιδιών και πάρτι για την κάθε μέρα, θα λειτουργούν συνεχώς γωνιά lego, τραμπολίνο, γωνιά face painting και τοίχος αναρρίχησης.

Στον χώρο του «κόκκινου Αερόστατου» θα λειτουργούν Γωνιά πειραμάτων και Αθλητικό Στέκι, καθώς και οι γωνιές δραστηριοτήτων:

-- Το «κόκκινο Αερόστατο» ζητάει τη γνώμη σου! Δημιούργησε το δικό σου περιοδικό.

-- Το ημερολόγιο ενός απορημένου: «Γιατί υπάρχει τόση αδικία γύρω μας; Ο Απορημένος φίλος σου θα είναι εκεί για να μοιραστείτε σκέψεις, φόβους και ελπίδες για τη σχολική χρονιά που ξεκινά!».

-- «Κι όμως, κινείται...». Με το βιβλίο μας ταξιδεύουμε σε άλλες εποχές, κοντινές και μακρινές! Ταξιδεύουμε στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον.

-- Εργαζόμενος άνθρωπος: Σ' αυτόν ανήκει ο κόσμος! «Πώς φτιάχνονται όλα όσα βλέπουμε γύρω μας και χρησιμοποιούμε καθημερινά; Ο εργαζόμενος τι παίρνει από τη δουλειά του; Τελικά σε ποιον ανήκει το αποτέλεσμα της εργασίας του;»


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org