Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οδεύοντας προς τις εκδηλώσεις κορύφωσης

Στις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη, στην «καρδιά» των Δυτικών Συνοικιών της πόλης, θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι κεντρικές εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη με την μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στο πρόγραμμα του τριημέρου, ξεχωρίζει η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14/9, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με τίτλο «Ανατρέπουμε το παλιό, η εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων είναι μπροστά μας», με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο χώρο του Φεστιβάλ, παράλληλα με τις τρεις σκηνές (Κεντρική, Λαϊκή, Μαθητική) θα λειτουργούν εργατικό στέκι, περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ, μαθητικό στέκι, περίπτερο θεραπευτικών κοινοτήτων, θεματικές και εικαστικές εκθέσεις, ο «μικρόκοσμος» (χώρος δραστηριοτήτων για μικρότερες ηλικίες), παιδότοπος, βιβλιοπωλείο.

Ειδικότερα και τις τρεις μέρες, στο χώρο του Φεστιβάλ, θα λειτουργεί μεγάλη έκθεση με θέμα «100 χρόνια από την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση», για την οποία έχουν προγραμματιστεί οργανωμένες ξεναγήσεις.

Στο εργατικό στέκι και τις τρεις μέρες θα λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό».

Στο μαθητικό στέκι θα υπάρχει διαδραστική έκθεση με θέμα την Οκτωβριανή Επανάσταση. Και τις 3 μέρες του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται παιχνίδια, μέσα από τα όποια οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για την Οκτωβριανή Επανάσταση, αλλά και για την κοινωνία για την όποια παλεύει το ΚΚΕ. Θα γίνει επίσης προβολή των ομαδικών εργασιών που πραγματοποίησαν οι μαθητές, στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Πρότζεκτ που διοργάνωσε και φέτος η ΚΝΕ.

Πλούσιο περιεχόμενο στο περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ

Στο περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ, θα υπάρχει έκθεση με τίτλο «Πώς ήταν να σπουδάζεις στην ΕΣΣΔ». Στο περίπτερο επίσης θα υπάρχει χώρος όπου θα προβάλλονται συλλογικές εργασίες φοιτητών για την καινοτομία, άλλα και για το πώς ήταν το σύστημα Υγείας στο σοσιαλισμό.

Για το περιεχόμενο του περιπτέρου των ΑΕΙ - ΤΕΙ μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Μανώλης Μυλωνάκης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. «Οπως και ολόκληρο το Φεστιβάλ, έτσι και το περίπτερο των ΑΕΙ θα έχει θέμα την επέτειο των 100 χρόνων από την κοσμογονία της Οκτωβριανής Επανάστασης. Φιλοδοξεί με το περιεχόμενό του και τα υλικά που θα φιλοξενεί να απαντήσει στον αντικομμουνιστικό κουρνιαχτό που έχει σηκωθεί το τελευταίο διάστημα από το σύνολο της αστικής διανόησης. Πρώτο βιολί σε αυτήν την καμπάνια, που δεν αφορά κύρια και πρωταρχικά το παρελθόν αλλά το παρόν και το μέλλον, παίζουν και αρκετοί ακαδημαϊκοί από τα πανεπιστήμια της πόλης μας (ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ).

Στο περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ θα υπάρχει μόνιμη έκθεση με θέμα "Τι σήμαινε να σπουδάζεις στην ΕΣΣΔ", όπως επίσης και χώρος όπου θα προβάλλονται ερευνητικές εργασίες ΟΒ της ΚΝΕ από ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα αφορούν την καινοτομία, το σύστημα Υγείας στο σοσιαλισμό, τη συμβολή του σοσιαλισμού στην ανάπτυξη και εξέλιξη των φυσικών επιστημών κ.ά.

Στο χώρο θα διακινείται και μπροσούρα του Κόμματος με την επικαιροποιημένη πρότασή του για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, με σκοπό να ανοίξει η συζήτηση γύρω και από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, μες στο κατακαλόκαιρο, και δίκαια οι σύλλογοι που κινητοποιήθηκαν ενάντια στην ψήφισή του το ονόμασαν "νομοσχέδιο των διδάκτρων".

Βασικός στόχος είναι το στέκι ΑΕΙ - ΤΕΙ να αποτελέσει εκείνη τη γωνιά μέσα στην "Κόκκινη Πολιτεία" του Φεστιβάλ όπου θα συναντηθούν νέοι που σπουδάζουν και αντικρίζουν με αγωνία και φόβο το μέλλον, για να ανταλλάξουν γνώμες, απόψεις, προβληματισμούς. Να βρουν τελικά, να ανακαλύψουν την απάντηση στα πιεστικά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η νέα γενιά. Να συνειδητοποιήσουν ότι η απάντηση δεν βρίσκεται μακριά από την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ