Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Ανεξέλεγκτα και τα πύρινα μέτωπα σε Ροδόπη και Καβάλα

Καβάλα

Eurokinissi

Καβάλα
Σε απόγνωση, αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα, χωρίς ουσιαστική πυροσβεστική προστασία, βρίσκονται από χθες το μεσημέρι οι κάτοικοι των οικισμών του δήμου Ιάσμου στη Ροδόπη. Το βράδυ η φωτιά είχε περάσει τον Πολύανθο και κατευθυνόταν προς τον Ιασμο.

Η Ροδόπη βρέθηκε στο επίκεντρο πυρκαγιών από την Κυριακή, με τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Διαλαμπή, του δήμου Ιάσμου, και η οποία ελέγχθηκε το ίδιο βράδυ.

Χθες το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ανω Δροσίνη, μεταξύ Γρατινής και Αρδειας, και στη συνέχεια στον δήμο Ιάσμου, η οποία ξεκίνησε έξω από τον οικισμό Μίσχο και άρχισε να επεκτείνεται ταχύτατα στους άλλους οικισμούς. Δόθηκε εντολή για εκκένωση σε Μίσχο, Μέγα Πιστό, Σώστη, Πολύανθο και Ληνό. Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια σε Ληνό, Σώστη και Πολύανθο.

Η μάχη με τις φλόγες δινόταν από τους κατοίκους μαζί με τις λιγοστές πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν διαθέσιμες, ενώ, όπως καταγγέλθηκε, έγιναν ελάχιστες ρίψεις από δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, μετά από πολύωρη καθυστέρηση.

Η φωτιά καίει τμήμα του τεράστιου δάσους 55.000 στρεμμάτων, με πεύκα, δρύες και οξιές. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι ενώ υπάρχει μια αντιπυρική ζώνη πάνω από τα χωριά τους, έκτασης 12 χιλιομέτρων από το Μίσχο μέχρι τον Πολύανθο, δεν υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις να μπουν κατά μήκος της αντιπυρικής και να παλέψουν με τη φωτιά.

Κλιμάκιο της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ στην περιοχή
Κλιμάκιο της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ στην περιοχή
Στα μέτωπα της φωτιάς βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Βαγγέλη Ευαγγελόπουλο, ο οποίος πραγματοποίησε παρέμβαση στον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και κάλεσε την Περιφέρεια να διαθέσει όλα τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Παρέμβαση στον δήμαρχο Ιάσμου έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παναγιώτης Σπορίκης, ώστε να εξασφαλιστεί η διαμονή όλων των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους.

Η ΤΕ Ροδόπης ζητά να εξασφαλιστεί διαμονή, ακόμα και με επίταξη δωματίων σε ξενοδοχεία της περιοχής, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς, και επίσης τροφή, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους κατοίκους των οικισμών που έχουν πληγεί από τη φωτιά.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται και η φωτιά που εκδηλώθηκε στο Διαλεκτό του δήμου Νέστου στην Καβάλα. Νωρίς εκκενώθηκε το χωριό Διαλεκτό και δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Νέο και Παλιό Ξεριά, Γέροντα, όπου κατευθυνόταν ταχύτατα η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονταν και οι κάτοικοι στους οικισμούς Αβραμηλιά και Λιθοχώρι.

Ελάχιστες ήταν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν, αρχικά μόλις 12 άντρες και 6 οχήματα. 2 πυροσβέστες τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους εγκλωβίστηκε μέσα στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους πυροσβέστες έχει υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπο και ο άλλος στα χέρια. Και οι δύο έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ροδόπη
Ροδόπη
Η φωτιά έκαιγε ακριβώς δίπλα στην Εγνατία Οδό δασικές και αγροτικές εκτάσεις, με καλλιέργειες αμπελιών, ελιές, σιτηρών κ.λπ., και οι κάτοικοι που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους συγκεντρώνονταν στις διασταυρώσεις των κάθετων δρόμων με την παλιά Εθνική Οδό Καβάλας - Ξάνθης.

Στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ. Επίσης, η δημοτική σύμβουλος Νέστου και υποψήφια δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Χάρις Πηλίτση.

Παρέμβαση του ΚΚΕ για την έλλειψη πτητικών μέσων

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την έλλειψη πτητικών μέσων στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Καβάλα και Ροδόπη, σημειώνοντας ότι «σε συνδυασμό με τις αναντίστοιχες των αναγκών επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν, είναι αυτοί οι παράγοντες που αυτήν την ώρα καθιστούν άνιση τη μάχη με τις φλόγες».

Καλεί την κυβέρνηση άμεσα να διαθέσει τα απαραίτητα πτητικά μέσα, πριν πέσει το φως της μέρας και αφεθούν οι πυρκαγιές στην τύχη τους. «Είναι η ώρα του μέγιστου δυνατού συντονισμού όλων των υπευθύνων, υπουργείων, Περιφέρειας και δήμων», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ