Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ
Επικίνδυνη ένταση με φόντο τα πολύμορφα παζάρια

Ενώ οι ΗΠΑ ανανέωσαν ξανά την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, αφού η Λευκωσία διατηρεί κλειστά τα λιμάνια στα ρωσικά πλοία

Από την επίθεση που δέχτηκαν οι δυνάμεις του ΟΗΕ την Παρασκευή
Από την επίθεση που δέχτηκαν οι δυνάμεις του ΟΗΕ την Παρασκευή
Τις διαστάσεις τις οποίες αποκτά το γεωπολιτικό παζάρι που φουντώνει σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα επεισόδια στη Νεκρή Ζώνη της Κύπρου και οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται μετά την Παρασκευή 18/8, όταν κατοχικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ οι οποίοι πήγαν να εμποδίσουν «μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες» κοντά στο χωριό Πύλα, που βρίσκεται μέσα στη Νεκρή Ζώνη.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», ενώ την προκλητικότητα των κατοχικών αρχών κατέγραψαν μια σειρά πλάνα από το σημείο. Το Σάββατο έκανε παρέμβαση και ο Στέφαν Ντοζάριτς, εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας προτροπή του γγ στην «τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως έχει δώσει εντολή το Συμβούλιο Ασφαλείας», αλλά και «να επανασυνδεθεί εποικοδομητικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να βρει έναν αμοιβαία αποδεκτό τρόπο προόδου στην περιοχή», ενώ επανέλαβε και «τη μακροχρόνια έκκληση» του ΟΗΕ «προς τα μέρη να απόσχουν από οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις και να υπονομεύσουν την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής οδού».

Από τη μεριά τους, τόσο το ψευδοκράτος όσο και η ίδια η Τουρκία επιμένουν να κάνουν λόγο για «ανθρωπιστικό έργο» που είχε εξαγγελθεί εδώ και καιρό και για το οποίο είχε επιδιωχθεί συνεννόηση και με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (όπως αποκαλούν την κυπριακή κυβέρνηση), ενώ χτες αναμενόταν να συζητήσει για το θέμα και το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας.

Στο μεταξύ η Τουρκία αντέδρασε και στη νέα παράταση της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - επίσης την περασμένη Παρασκευή - ανακοίνωσε για την επόμενη χρονιά (αξιολογείται κάθε χρόνο), επικαλούμενο τον διαβόητο «East Med Act» («Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου»), με το αμερικανικό ΥΠΕΞ να αναφέρει ότι «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προβεί και συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να απαγορεύσει στα ρωσικά στρατιωτικά σκάφη την πρόσβαση στα λιμάνια για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση»...

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επέκρινε τις ΗΠΑ για «αποσταθεροποιητικά βήματα στην περιοχή σε βάρος της τουρκοκυπριακής πλευράς», που «υπονομεύουν την ουδέτερη θέση στο νησί της Κύπρου» και «αποτελούν εμπόδιο για την επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού».

«Ισότιμη προσέγγιση» ζητούν ψευδοκράτος και Τουρκία

Αγκυρα και ψευδοκράτος επανήλθαν στις κατηγορίες για «ανισότιμη αντιμετώπιση» του ΟΗΕ, με αφορμή τα εμπόδια στο έργο, στο οποίο αντέδρασε και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτό αφορά τη διάνοιξη οδικού άξονα που θα ενώνει τα Κατεχόμενα με την Πύλα, ένα μεικτό χωριό μέσα στη Νεκρή Ζώνη στο οποίο συμβιώνουν χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Αφού οι δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εμπόδισαν τα έργα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε τον ΟΗΕ για επιλογές «ασυμβίβαστες με την αμερόληπτη στάση που υποχρεούται να επιδείξει η Ειρηνευτική Δύναμη στο νησί», υποστηρίζοντας ότι «ο ΟΗΕ δεν εκπληρώνει τα βασικά του καθήκοντα και λειτουργίες, όπως η ισότιμη προσέγγιση των δύο πλευρών στο νησί και η εξεύρεση λύσεων σε διαφορές» και καλώντας τον «να επιφυλάσσει ίση μεταχείριση στις δύο πλευρές στην Κύπρο και να σεβαστεί την κυριαρχία και την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της ΤΔΒΚ», δηλαδή της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Χτες ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος ΑΚΡ, σε ανάρτησή του επανήλθε στους ισχυρισμούς περί «ανθρωπιστικού έργου» με στόχο να διευκολυνθεί «η πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα εδάφη τους στην Πύλα», κατηγορώντας την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για στάση «απαράδεκτη και εξαιρετικά λανθασμένη», που «έχει βλάψει την παρουσία και την αξιοπιστία της στην Κύπρο».

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» ότι οι αντιρρήσεις της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για το έργο στην Πύλα «επηρεάστηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά», που επιδιώκει «να διώξει τους Τουρκοκύπριους από την Πύλα», εκφράζοντας ταυτόχρονα ελπίδες ότι η κρίση θα λυθεί διπλωματικά. Ο δε «υπεξ» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτογρούλογλου, συναντήθηκε για το θέμα με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, επιμένοντας ότι τα έργα θα συνεχιστούν.

Σημειωτέον, η Πύλα βρίσκεται μόλις 33 χλμ. από την Αμμόχωστο, η ευρύτερη περιοχή της οποίας συνιστά ένα τουριστικό φιλέτο τεράστιας αξίας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν εκτοξευτεί οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, μετά και από πολλά έργα «αναβάθμισης» που προωθούν οι κατοχικές αρχές, κατά παράβαση και αποφάσεων του ΟΗΕ, και ενώ όλοι (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.λπ.) εστιάζουν στην ανάγκη «επιστροφής στο τραπέζι του διαλόγου» και προώθησης «μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης» μέσα και από επενδύσεις, ειδικά σε Τουρισμό και Ενέργεια.

Ακόμα, η Πύλα βρίσκεται 7 χλμ. από τη Δερύνεια, όπου βρίσκεται μία από τις δύο στρατιωτικές βάσεις που η Βρετανία διατηρεί στο νησί, εξαιτίας της στρατηγικής θέσης της περιοχής, που «κοιτάζει» σε Ανατ. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή. Δημοσιεύματα άλλωστε αναφέρονταν σε πλεονεκτήματα που θα διασφάλιζε η απευθείας οδική σύνδεση Πύλας - Κατεχόμενων στις κατοχικές δυνάμεις, καθώς θα αποκτούσαν ταχύτερη πρόσβαση σε νευραλγικά σημεία της επαρχίας Λάρνακας.

Ανησυχία για «μονομερείς ενέργειες»

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε χτες ότι συνεχίζονται διαρκείς συσκέψεις από την πρώτη στιγμή και ότι ο Κύπριος Πρόεδρος «είναι σε επαφή με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», καθώς χτες το βράδυ αναμενόταν να γίνει σχετική συζήτηση και σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου.«Αυτήν τη στιγμή απαιτείται να γίνουν πολύ λεπτοί και συγκεκριμένοι χειρισμοί», συνέχισε, για να συμπληρώσει ότι τις εξελίξεις θα συζητήσει αναλυτικά και το Εθνικό Συμβούλιο που η κυπριακή κυβέρνηση έχει συγκαλέσει για την 1η Σεπτέμβρη.

Το Σαββατοκύριακο προστέθηκαν νέες αντιδράσεις στην επίθεση που δέχτηκαν οι δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μεταξύ άλλων από Αίγυπτο, Αρμενία κ.λπ., με βασική συνισταμένη την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερή βήματα που θα εμποδίσουν διαπραγματεύσεις (για το Κυπριακό) προς μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, όπως σημείωσε και ο Ισραηλινός πρέσβης στη Λευκωσία, Ορεν Ανόλικ.

Χαρακτηριστική ήταν και η κοινή δήλωση των πρεσβειών των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στην Κύπρο, οι οποίες ζήτησαν να πάψουν «μονομερείς ή κλιμακωτές ενέργειες», ώστε να επιτραπεί η «λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων», και κάλεσαν τις δύο πλευρές «να παραμείνουν ευέλικτες και ανοιχτές στη λήψη μέτρων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Σε σχετική ερώτηση η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα απάντησε ότι η Μόσχα «πάντοτε τασσόταν εναντίον ενεργειών κατά του ΟΗΕ», εκφράζοντας ταυτόχρονα δυσαρέσκεια για «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά», αναφορικά με τη μη τιμωρία των δραστών του ξυλοδαρμού Ρώσου υπαλλήλου στο Κοσσυφοπέδιο το 2019, και λέγοντας ότι «η διευθέτηση του Κυπριακού είναι ευαίσθητο θέμα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε χτες για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ότι δεν γνωρίζει «πόσο καιρό θα συζητηθεί αυτό το θέμα στη Βουλή και στις επιτροπές μας, και πόσο θα διαρκέσει». «Το γεγονός ότι τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποστέλλονται στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, και ότι η διαδικασία περνά γρήγορα στη Βουλή, είναι ευθέως ανάλογο με το ότι η Σουηδία μένει πιστή στις υποσχέσεις της», υποστήριξε ο Τούρκος ηγέτης, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για αθέτηση υποσχέσεων απέναντι στη χώρα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ