Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ
«Φευγάτε να σωθείτε»

Σε ρυθμούς «φευγάτε να σωθείτε» συνεχίζεται το κυβερνητικό σχέδιο «αντιμετώπισης» των καταστροφών από τις πυρκαγιές.

Χαρακτηριστικά, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, κάνοντας απολογισμό των εξελίξεων, έλεγε ότι στην πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας το 112 ενημέρωσε «κατοίκους και παραθεριστές να απομακρυνθούν από την ευρύτερη περιοχή και να εκκενώσουν προς Θίσβη». Επιβεβαίωσε δε τον θάνατο ενός ηλικιωμένου άνδρα, 80 ετών, επιμένοντας να λέει ότι «για την περιοχή είχε εκδοθεί πριν μία ώρα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112».

Τα ίδια και για την Αλεξανδρούπολη, όπου τόνισε ότι «δόθηκαν εντολές εκκένωσης σε 13 οικισμούς που βρίσκονταν κοντά στο μέτωπο της φωτιάς, από το 112», ενώ βάζοντας τον λαό συνυπεύθυνο σε ό,τι συμβαίνει, είπε ότι «η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει, ο μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή και το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και εμείς».

Ξανά «ατομική ευθύνη» για να κρύψει τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες

Στην αύξηση της παρουσίας και των περιπολιών των Ενόπλων Δυνάμεων (όπου θα απαγορεύεται η πρόσβαση σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση από την αστυνομία) σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι τις 8 π.μ. αύριο Τετάρτη, αλλά και στην «αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και, συνακόλουθα, απώλειας ζωής», κατέληξε μεταξύ άλλων η διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Στην ίδια ρότα, δηλαδή, τη στιγμή που δεν έγινε καμία κίνηση ενίσχυσης της Πυροσβεστικής, η οποία, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες πυρκαγιές.

Επιπλέον, γίνεται «στάχτη» για άλλη μια φορά το αφήγημα της κυβέρνησης περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού που διαφήμιζε ο υπουργός Β. Κικίλιας από τις αρχές του Ιούλη, με τον ίδιο μάλιστα να δηλώνει χθες ότι «οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και το επόμενο 48ωρο, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες», όταν ήταν ήδη γνωστό εδώ και μέρες ότι οι καιρικές συνθήκες θα ήταν δύσκολες.

Στη διυπουργική σύσκεψη, όπως ανακοινώθηκε, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Επικρατείας, Περιβάλλοντος - Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και οι διοικητές της ΕΥΠ και του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, «αν κριθεί απαραίτητο θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες επιχειρησιακά δυνάμεις». Σημειωτέον, ήδη αναμένονται ενισχύσεις από την ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που ενεργοποιήθηκε ξανά, με τη Ρουμανία και την Κύπρο να έχουν ανταποκριθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ