Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΕΥΒΟΙΑ
Συνέχιζε να καίει αγροτικές και δασικές εκτάσεις - Καταγγελίες για ανεπαρκή μέσα πυρόσβεσης

Μηνύματα από το 112, χωρίς κανένα σχέδιο ασφαλούς εκκένωσης των εργοστασίων της περιοχής

ΨΑΧΝΑ
ΨΑΧΝΑ
Ανεξέλεγκτη μαινόταν από χτες το μεσημέρι η φωτιά στην Εύβοια, η οποία ξεκινώντας από δύο μέτωπα έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, καίγοντας αγροτικές καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις και απειλώντας εργοστάσια και κατοικημένες περιοχές, ενώ ακόμα μια φορά έντονη ήταν η έλλειψη τόσο μέτρων πρόληψης όσο και πυροσβεστικών μέσων.

Η κατάσταση παρέμενε εκρηκτική μέχρι το βράδυ, με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, που βρέθηκε στις περιοχές που πλήττονται, ως επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, να καλεί εκ νέου σε ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης. «Η πυρκαγιά στα Ψαχνά - Βατώντα επεκτείνεται και αυξάνονται οι κίνδυνοι για τα εργοστάσια και κατοικημένες περιοχές. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα μέσα που έχουν διατεθεί είναι ανεπαρκέστατα και υπάρχουν μεγάλες ευθύνες. Τώρα, έστω κι αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να αποστείλουν περισσότερες δυνάμεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την περιοχή Προφήτης Ηλίας Ψαχνών καίγοντας χορτολιβαδική έκταση και παράλληλα φωτιά ξεκίνησε και στη βόρεια Αρτάκη. Οι φωτιές πολύ σύντομα πήραν μεγάλη διάσταση. Με τα γνωστά μηνύματα από το 112, το μεσημέρι κλήθηκαν όσοι βρίσκονταν στη βόρεια Αρτάκη να απομακρυνθούν προς την Αρτάκη και όσοι βρίσκονταν στα νότια Ψαχνά να απομακρυνθούν προς τα Ψαχνά.

Η φωτιά συνέχιζε να καίει ανεξέλεγκτα δασική έκταση στα Ψαχνά Ευβοίας και έφτασε στο χωριό Βατώντα, συνεχίζοντας να κάνει κάρβουνο στο πέρασμά της αγροτικές καλλιέργειες και πευκοδάσος.

Από το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς μια ολόκληρη περιοχή, το Βασιλικό, ένα τμήμα της Χαλκίδας, όπως επίσης και ένα μεγάλο τμήμα από την Αρτάκη, καλύφθηκαν με καπνούς.

Κι ενώ τα μηνύματα του 112 συνέχιζαν να «ηχούν» στην Εύβοια, καλώντας όσους βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης αλλά και τους κατοίκους του Βατώντα να απομακρυνθούν προς Χαλκίδα, σύμφωνα με καταγγελίες, δεν υπήρχε κανένα σχέδιο ασφαλούς μετακίνησης των εργαζομένων από τα εργοστάσια της περιοχής.

Το έργο της πυρόσβεσης γινόταν με τραγικά ελάχιστες δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, παρότι η φωτιά είχε φτάσει γύρω από βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Στην περιοχή από την πρώτη στιγμή βρίσκεται κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο. Επίσης, βρίσκονται ο Γιάννης Μαντής, αντιστράτηγος ε.α. της Πυροσβεστικής, υποψήφιος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Ανατολικής Στέρεας - Εύβοιας, η Ζωή Χαχάμη, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας, η Γρανέτα Τσιβίκα, δημοτική σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος Χαλκίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Χριστίνα Αβραμίδου, δημοτική σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επίσης παραβρίσκεται αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας με επικεφαλής τον πρόεδρο, Αντώνη Κούκουρα.

Από πολύ νωρίς, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος περιφερειάρχης, με παρέμβασή του στην περιφερειακή αρχή, απαίτησε την ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, τόσο σε επίγεια όσο και σε εναέρια μέσα καθώς και τη λήψη μέτρων για την προστασία του λαού και της περιουσίας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ