Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΕΛΕΡΗ
Απορρίφθηκε κι άλλο αίτημα αποφυλάκισης

Το ειδικό δικαστήριο για την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος των Τιράνων απέρριψε χτες νέο αίτημα των συνηγόρων του Φρέντι Μπελέρη για προσωρινή αποφυλάκιση, προκειμένου να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας. Οι δικηγόροι πρότειναν να επιβληθούν σε βάρος του ομογενούς δημάρχου άλλα περιοριστικά μέτρα, επαναλαμβάνοντας ότι θα λήξει η προθεσμία για την ορκωμοσία του.

Θυμίζουμε ότι ο Φρ. Μπελέρης συνελήφθη δύο μέρες πριν τις τοπικές εκλογές της 14ης Μάη που έγιναν στην Αλβανία και στις οποίες εξελέγη νέος δήμαρχος Χειμάρρας, και ακόμα περιμένει να εκδικαστεί η υπόθεση στο πλαίσιο της οποίας κατηγορείται για απόπειρα εξαγοράς ψήφων. Οι αρχές αρνούνται την αποφυλάκισή του, έστω για να ορκιστεί, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος διαφυγής του.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη πρόσκληση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στο χτεσινό, άτυπο δείπνο που παρέθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός σε ηγέτες των Βαλκανίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί ο κ. Ράμα σε μία τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Οταν λέμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνά από τον στοιχειώδη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και των κανόνων δικαίου, το εννοούμε», για να προσθέσει ότι «σε κάθε περίπτωση προσεκλήθη ο Πρόεδρος της Αλβανίας, ο οποίος δεν θα παρευρεθεί».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η νέα απόφαση με την οποία «τρεις μήνες μετά τη σύλληψη και φυλάκισή του, απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και εμποδίζεται η ορκωμοσία του ως εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας και τον σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Ερχεται δε σε ευθεία αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο οι αλβανικές αρχές οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δημοσιεύματα εμφάνιζαν τις διαφορές Ελλάδας - Αλβανίας (και το ενδεχόμενο κοινής προσφυγής στη Χάγη) να απασχόλησε και πρόσφατη συζήτηση που είχε ο Ράμα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, κατά τις πρόσφατες πολυήμερες διακοπές της Μελόνι στην Αλβανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις σχετικές συζητήσεις συμμετείχε και η Σέρι Μπλερ (σύζυγος του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ), της οποίας το δικηγορικό γραφείο ειδικεύεται στην «επί παραγγελία επίλυση και πρόληψη διαφορών» σε όλο τον κόσμο και μάλιστα φέρεται να αναλαμβάνει ειδικό ρόλο στην προσφυγή της Αλβανίας στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ