Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΒΟΙΩΤΙΑ
Ανεξέλεγκτο μέτωπο δίπλα σε κατοικημένες περιοχές
  • Νεκρός ένας βοσκός που έτρεξε να σώσει τα ζώα του
  • Τεράστιες ελλείψεις σε εναέρια μέσα

ΑΝΤΙΚΥΡΑ
ΑΝΤΙΚΥΡΑ
Με πύρινα μέτωπα να καίνε ανεξέλεγκτα έπεσε χτες η νύχτα στη Βοιωτία, καθώς ένα μέτωπο συνέχιζε να καίει στον Πρόδρομο και ένα ακόμα κινούνταν ανεξέλεγκτο προς την παραλία Σαράντη, καίγοντας ελαιώνες, δασική έκταση, σταβλικές εγκαταστάσεις, ζώα, ζωοτροφές.

Παράλληλα, ένα ξεχωριστό μέτωπο που ξεκίνησε από την περιοχή Αντίκυρα το βράδυ κινούνταν προς τον οικισμό Ταρσός Βοιωτίας, που βρίσκεται πάνω από τις εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιον της Ελλάδας», καίγοντας ανεξέλεγκτα προς τα ανατολικά. Το βράδυ, νέα μηνύματα εκκενώσεων εστάλησαν στην ευρύτερη περιοχή της Αντίκυρας, καλώντας τους κατοίκους του οικισμού Καρυώτι αλλά και του Ταρσού να κατευθυνθούν προς τις περιοχές Κυριάκι και Ασπρα Σπίτια καθώς η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη.

Σοβαρές καταγγελίες έγιναν από κατοίκους της περιοχής, για τεράστιες ελλείψεις σε εναέρια μέσα, ενώ έντονη ήταν και η έλλειψη σκαπτικών μηχανημάτων που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν κοντά στα μέτωπα, να σκάψουν αντιπυρικές ζώνες.

Από την πυρκαγιά, νεκρός βρέθηκε ένας βοσκός στον Πρόδρομο Βοιωτίας, ο οποίος έτρεξε στο ποιμνιοστάσιό του για να σώσει τα ζώα του.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε έξω από το χωριό Πρόδρομος και οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούσαν στην περιοχή την έσπρωξαν προς την παραλία Σαράντη. Οι φλόγες έκαψαν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους και σταμάτησαν στη θάλασσα. Κάτοικοι και παραθεριστές έδωσαν μάχη να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, χρησιμοποιώντας ό,τι μέσο είχαν στη διάθεσή τους, ενώ αντίστοιχη μάχη δίνουν και οι κάτοικοι στο χωριό Πρόδρομος.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με τους Γ. Μαρίνο και Κ. Παπασταύρου, μέλη του ΠΓ της ΚΕ, βρέθηκε στην περιοχή
Κλιμάκιο του ΚΚΕ με τους Γ. Μαρίνο και Κ. Παπασταύρου, μέλη του ΠΓ της ΚΕ, βρέθηκε στην περιοχή
Η φωτιά μετέτρεψε σε στάχτη εκατοντάδες στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, ενώ προκάλεσε και μεγάλες ζημιές σε ένα κάμπινγκ, σε σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις. Μάλιστα, οι φλόγες έφτασαν κοντά σε υποσταθμό της ΕΥΔΑΠ έξω από τον Πρόδρομο, με τις εγκαταστάσεις να εκκενώνονται προληπτικά.

Παράλληλα, έγινε επιχείρηση απομάκρυνσης ατόμων από την παραλία Σαράντη, με περίπου 60 κατοίκους και επισκέπτες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να εγκαταλείπουν την παραλία με τη βοήθεια δύο αλιευτικών σκαφών.

Στην περιοχή από νωρίς βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Αντώνη Τουλουμάκο, υποψήφιο δήμαρχο Θήβας και μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, οι οποίοι με παρεμβάσεις τους διαρκώς ζητούσαν την ενίσχυση όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων, εναέριων και επίγειων, για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς - Εύβοιας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην περιοχή βρέθηκε και ο «Ριζοσπάστης», με τους κατοίκους να καταγγέλλουν την έλλειψη εναέριων πυροσβεστικών μέσων αλλά και επίγειων δυνάμεων.

Η μεγάλη πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας, με τους καπνούς να έχουν πνίξει την ευρύτερη περιοχή, είναι ορατή και από την Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών στο ύψος του Ξυλόκαστρου.

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη πυρκαγιά που εκδηλώνεται φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή του Προδρόμου, η οποία έχει καεί αρκετές φορές και στο παρελθόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ