Σάββατο 5 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 6 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες ... δυνατότητες στην εξόντωση, με 16 ώρες δουλειά τη μέρα!

«Δική σας η επιλογή» λέει προκλητικά ο υπουργός Εργασίας | Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 12 μ. στο υπουργείο Εργασίας

Σε συνθήκες δουλειάς μέχρι θανάτου παραπέμπει η δήλωση που έκανε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εργασίας στον «ΣΚΑΪ», αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά που θα φέρει η κυβέρνηση. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1152, και όπως είπε ο Αδ. Γεωργιάδης, πρόκειται για νομοσχέδιο που «θα είναι πάρα πολύ καλό», με «ρυθμίσεις που για την αγορά εργασίας είναι κάτι πάρα πολύ ωραίο (...)». Και εξηγώντας τις ...ομορφιές είπε: «Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Δηλαδή, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο». Σε ερώτηση μάλιστα της παρουσιάστριας αν ο εργαζόμενος «θα μπορεί να δουλεύει 16 ώρες την ημέρα;», ο υπουργός απάντησε: «Εάν το επιθυμεί ναι. Δική του απόφαση είναι αυτή, όχι δική μου»!

Αργότερα ο υπουργός προσπάθησε βέβαια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αφού θυμήθηκε ότι η ελάχιστη περίοδος ανάπαυσης είναι 11 ώρες τη μέρα, που και αυτή δεν εξασφαλίζει σε καμιά περίπτωση τον χρόνο που έχει ο εργαζόμενος για να ξεκουραστεί πραγματικά.

Το απύθμενο θράσος του υπουργού δείχνει την ανυπομονησία της ΝΔ να εξελίξει ...πολυδιάστατα τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, που χρόνια τώρα συνδιαμορφώνουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Και βέβαια, δεν αποτελεί επιλογή κανενός εργαζόμενου να δουλεύει όχι 16, αλλά ακόμα και 10 ώρες τη μέρα, με απλήρωτες υπερωρίες, όπως θέσπισε ο νόμος Χατζηδάκη. Η αλήθεια είναι πως αναγκάζονται να το κάνουν γιατί οι μισθοί είναι ψίχουλα. Μόλις προχτές τα στοιχεία του ΕΦΚΑ έδειξαν ότι πάνω από 1 στους 4 εργαζόμενους παίρνουν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό και ότι ο μέσος μισθός για το σύνολο των εργαζομένων μετά βίας φθάνει τα 1.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή κάτω από 860 ευρώ καθαρά για να πληρώσει ενοίκια, δάνεια, ρεύμα, θέρμανση φροντιστήρια, τροφεία, σούπερ μάρκετ κ.ά.

Από εκεί και πέρα η ευρωπαϊκή Οδηγία, σε ό,τι αφορά την πολλαπλή απασχόληση, χρησιμοποιεί τις γνωστές διατυπώσεις της ΕΕ για να γίνεται «νόμος» η ζούγκλα. Αναφέρει ότι ένας εργοδότης δεν μπορεί «να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη».

ΠΑΜΕ: Επιλέγουμε τις ζωές μας και όχι τα κέρδη τους

Αμεση ήταν η απάντηση του ΠΑΜΕ και των σωματείων στις νέες απαράδεκτες ρυθμίσεις που προαναγγέλλει η κυβέρνηση, ακόμα και για 16ωρη δουλειά. Στο πλαίσιο αυτό, σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 12 μ. στο υπουργείο Εργασίας καλεί το ΠΑΜΕ, τονίζοντας:

«Μετά το έκτρωμα που εισήγαγε από την πίσω πόρτα τη δουλειά μέχρι τα 74, η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εργασίας Γεωργιάδη, προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνει νόμιμη η 16ωρη εργασία την ημέρα, επικαλούμενος Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ενωσης δηλαδή των μονοπωλίων που θα ενσωματωθεί στο ελληνικό εργατικό "δίκαιο". Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν νύχτα με νύχτα για όσο τους βαστάν τα πόδια τους! Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να διαμορφώσουν προκειμένου να αυξάνονται τα ματωμένα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, ο υπουργός είχε το θράσος να επικαλεστεί και την "ελευθερία" της επιλογής από τον εργαζόμενο. Δηλαδή ή θα δουλεύεις ένα 8ωρο και θα πεινάς ή δύο και θα φεύγεις πριν την ώρα σου. Αυτή είναι η περιβόητη ελευθερία που επικαλούνται».

«Ο υπουργός και η κυβέρνηση έρχονται να νομιμοποιήσουν την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, κατ' απαίτηση αυτών των εργοδοτών που τάχα θα κυνηγήσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι για να τα βγάλουν πέρα ήδη εργάζονταν παραπάνω από ένα 8ωρο σε διαφορετικούς εργοδότες. Το νέο αυτό μέτρο που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέλει να μας γυρίσει πίσω στον 19ο αιώνα», υπογραμμίζει.

«Εμείς επιλέγουμε τις ζωές μας και όχι τα κέρδη τους», τονίζει το ΠΑΜΕ. Απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να υψώσουν τείχος αντίστασης στον νέο εργασιακό μεσαίωνα. Να απαιτήσουν, με βάση τις δικές τους ανάγκες, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ