Σάββατο 5 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 6 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΦΤΩΧΕΙΑ
Αφόρητη κατάσταση για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά

INTIME NEWS

Ο συνδυασμός των καθηλωμένων μισθών, της ακρίβειας σε τρόφιμα και Ενέργεια που επελαύνει και όσων έρχονται από Σεπτέμβρη και αφορούν κυρίως την υλοποίηση των εκατοντάδων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των «πακέτων» του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργούν ένα αφόρητο περιβάλλον για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Το ράλι στην τιμή των καυσίμων συνεχίζεται, με την αμόλυβδη να έχει αυξηθεί μέσα σε έναν μήνα από τα 1,863 ευρώ ανά λίτρο σε 1,959 στις 2 Αυγούστου. Και αυτό που ακολουθεί σύντομα είναι η αύξηση και στα τιμολόγια ρεύματος...

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την πρόταση που έχει καταθέσει κατ' επανάληψη το ΚΚΕ για κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και στην Ενέργεια, όπως και την κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, όταν το εκρηκτικό μείγμα για τα λαϊκά νοικοκυριά συμπληρώνει η νέα εκτόξευση των έμμεσων φόρων που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή, τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 27,214 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,154 δισ. ευρώ ή 8,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023. Από αυτά το 95% πληρώνει ο λαός και μόλις το 5% αφορά την επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Χαρακτηριστικό για την επιβάρυνση των νοικοκυριών είναι το ότι τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 11,042 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 571 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανήλθαν σε 3,227 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ, κάτι που αντανακλά τη μείωση της κατανάλωσης, καθώς η ακρίβεια «θερίζει».

Στα ύψη ο «πληθωρισμός των φτωχών»

Ο Ιούλιος ήταν μήνας αύξησης και για τον συνολικό δείκτη του πληθωρισμού στην Ελλάδα, ο οποίος «τρέχει» πλέον με ποσοστό 3,4%, από 2,8% τον Ιούνιο. Αυτό οφείλεται και στις διαρκείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα, που παραμένουν μετά από πολλούς μήνες στα ύψη, αλλά και στον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό, ο οποίος παρέμεινε τον Ιούλιο σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα αντίστοιχα του Ιουνίου.

Προ των πυλών βρίσκονται και νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα κι ενώ ήδη τον μήνα αυτόν η χονδρεμπορική τιμή της κιλοβατώρας «τρέχει» πολύ πάνω από 100 ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι η στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» έχει οδηγήσει ανεπίστρεπτα σε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Με τσιμπημένες τιμές ρεύματος τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική μπαίνει ο Αύγουστος, ενώ από την περασμένη βδομάδα η ελληνική αγορά βρίσκεται σταθερά στην πρώτη τριάδα με τις υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές στην Ευρώπη, παρά τη γενικότερη αποκλιμάκωση και τη διατήρηση της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Ο μήνας ξεκίνησε με χονδρεμπορική τιμή στα 103,88 ευρώ/μεγαβατώρα, τιμή μειωμένη σε σχέση με τα επίπεδα της περασμένης βδομάδας (πάνω από 115 ευρώ).

Η κυβέρνηση, με βάση και τις Οδηγίες της ΕΕ, ετοιμάζεται να κόψει εντελώς τις όποιες προσωρινές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος βρίσκονται ακόμα σε ισχύ, ενώ το επόμενο διάστημα έρχονται η επαναφορά της περιβόητης «ρήτρας αναπροσαρμογής» στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού και νέες αυξήσεις στις ΥΚΩ, με τις οποίες ο λαός θα πληρώσει από την άλλη τσέπη τα επιδόματα του προηγούμενου διαστήματος.

Μισθοί στα «τάρταρα»

Σύμφωνα με τα «Μηνιαία Στοιχεία Απασχόλησης» για την περίοδο Γενάρη - Νοέμβρη 2022, που αργοπορημένα (για ευνόητους λόγους) δημοσιοποίησε ο ΕΦΚΑ, ένα μεγάλο μέρος των μισθωτών, πάνω από 1 στους 4, αμείβονται με λιγότερα και από τον κατώτατο μισθό! Επιπλέον, σχεδόν 700.000 εργαζόμενοι έπαιρναν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό, που το 2022 είχε διαμορφωθεί στα 713 ευρώ μεικτά!

Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση αποτελούν περίπου το 27% των μισθωτών ή αλλιώς φτάνουν σε 685.000 ανά μήνα. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι εργαζόμενοι με εκ περιτροπής απασχόληση (πλήρες ωράριο αλλά λιγότερες μέρες τη βδομάδα), που είναι μορφή μερικής απασχόλησης αλλά ο ΕΦΚΑ τους συμπεριλαμβάνει στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση λόγω του τρόπου καταγραφής τους. Η εικόνα της βαρβαρότητας με την οποία αναμετρώνται οι μισθωτοί συμπληρώνεται από τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ», που έδειχναν ότι το 2022 γίνονταν πάνω από 7.000 απολύσεις κάθε μέρα, λόγω της τεράστιας «ευελιξίας».

Ο μέσος μισθός των εργαζομένων στις κοινές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στα 1.000 ευρώ μεικτά τον μήνα (λιγότερο από 860 ευρώ καθαρά τον μήνα) και είναι μικρότερος κατά 21% από τον μέσο μεικτό μισθό πριν από 12 χρόνια (!), αφού το 2011 ήταν 1.264 ευρώ... Ο μισθός του πρώτου 50% των εργαζομένων (διάμεσος) στις κοινές επιχειρήσεις φθάνει να είναι κάτω από 910 ευρώ μεικτά, λιγότερο από 770 ευρώ καθαρά. Και ο αριθμός των μισθωτών που παίρνει λιγότερα από αυτά τα χρήματα είναι περίπου 1.300.000!

Από το 2019 έως σήμερα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει τέσσερις αποφάσεις αύξησης του κατώτατου μισθού. Από τα 586 ευρώ μεικτά το 2018 έφθασε τα 780 ευρώ μεικτά τον Απρίλη του 2023. Ποσοστιαία, αυτή η αύξηση φτάνει το 33%, όμως στην πραγματικότητα έχει εξανεμιστεί στο σύνολό της, αφού έχει καλύψει μόνο ψίχουλα των τεράστιων ανατιμήσεων στο κόστος ζωής λόγω του πληθωρισμού, των πολύ μεγάλων αυξήσεων στα ενοίκια, των λογαριασμών Ενέργειας κ.ο.κ.

Νέος γύρος αντιλαϊκών προαπαιτούμενων

Την ώρα λοιπόν που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν, την Παρασκευή δόθηκε σε διαβούλευση το κείμενο με τα αναθεωρημένα κονδύλια που ζητά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτά τα πρόσθετα κονδύλια ύψους 5 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια και επιδοτήσεις που θα ξεκοκαλίσουν οι όμιλοι και θα πληρώσει ο λαός. Γύρω από την «πίτα» αυτή έχουν ξεσπάσει έντονες επιχειρηματικές κόντρες, ενώ αναμένεται να γίνουν «απεντάξεις» προγραμμάτων και προσθήκες άλλων...

Η αναθεώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης αφορά κυρίως σε δάνεια που - εάν εγκριθούν από την ΕΕ - θα φτάσουν τα 17,7 δισ. ευρώ, για να χρηματοδοτηθούν ιδιωτικές επενδύσεις στην «πράσινη μετάβαση», στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην καινοτομία, στην έρευνα και ανάπτυξη, στην εξωστρέφεια, στις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ως γνωστόν, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης προϋποθέτει την ψήφιση μιας σειράς αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, κάτι που προετοιμάζει η κυβέρνηση, αρχής γενομένης τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα «τσακίσει» κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ