Σάββατο 5 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 6 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Πολλαπλά εκτεθειμένος ο λαός που αγωνιά για το μέλλον του

Μόνη διέξοδος για την πλήρη αποκατάσταση, αποζημίωση και προστασία της ζωής του λαού η συλλογική διεκδίκηση και δράση

Eurokinissi

Η «επόμενη μέρα» στη Μαγνησία, ιδιαίτερα στις περιοχές της Νέας Αγχιάλου, του Βελεστίνου και των γύρω χωριών, βρίσκει τους κατοίκους γεμάτους απόγνωση και οργή. Η μεγάλη πυρκαγιά επεκτάθηκε σε διάφορα μέτωπα σε όλο τον νομό, οι φωτιές έφτασαν μέχρι και τη Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, καίγοντας μια αποθήκη ανακύκλωσης, ενώ στη συνέχεια σημειώθηκαν και εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, σε αποθήκη που ανήκε στην αεροπορική βάση της 111 Πτέρυγας Μάχης.

Οι καταστροφές που σημειώθηκαν σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες, ζώα, υποδομές και από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τραγικό τρόπο τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών και την επιλεκτική «ανικανότητα» του αστικού κράτους, που αντιμετωπίζουν την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και του περιβάλλοντος ως κόστος.

Προσπαθούν να επανέλθουν στην καθημερινότητα

Με τον κίνδυνο μιας νέας πυρκαγιάς να μην έχει παρέλθει, αφού παραμένουν τόσο η γύμνια του κρατικού μηχανισμού όσο και η ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των «βομβών» που παραμένουν στην περιοχή, όπως οι αποθήκες πυρομαχικών και τα εργοστάσια με επικίνδυνα υλικά, οι κάτοικοι, ιδιαίτερα στη Νέα Αγχίαλο, προσπαθούν να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους.

Από το τοξικό νέφος όταν κάηκε η αποθήκη ανακύκλωσης

INTIME NEWS

Από το τοξικό νέφος όταν κάηκε η αποθήκη ανακύκλωσης
Πολλά σπίτια και καταστήματα έχουν ακόμα σπασμένα τζάμια από το ωστικό κύμα που προκλήθηκε από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών, ενώ όλη τη βδομάδα γίνονταν αλλαγές στις τζαμαρίες καταστημάτων. Μάλιστα, πολλοί ήταν οι επαγγελματίες που για μέρες κοιμήθηκαν μέσα στα καταστήματά τους, με μουσαμάδες και πανιά αντί για τζαμαρίες. Σε καταστήματα έβαλαν τελάρα, ακόμη και μεγάλα ψυγεία για να καλύψουν κάπως τις προσόψεις τους μέχρι να κάνουν κι αυτοί τις απαραίτητες αντικαταστάσεις.

Παράλληλα, στο δημαρχείο βρίσκονται συνεχώς άνθρωποι που δηλώνουν τις φθορές στις κατοικίες τους, στις επιχειρήσεις αλλά και στα κτήματά τους. Μέχρι και την Πέμπτη είχαν κατατεθεί περίπου 350 δηλώσεις για ζημιές, από τζαμαρίες μέχρι ραγισμένους τοίχους και ταβάνια σε κατοικίες και περί τις 100 δηλώσεις ζημιών σε επιχειρήσεις.

Διάχυτη είναι η αγωνία για το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν τα μέτρα αποκατάστασης και οι αποζημιώσεις. Υπάρχει άλλωστε πικρή σχετική εμπειρία από τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μετά από παρόμοιες καταστροφές, που δείχνει ότι τα εκάστοτε «μέτρα στήριξης» είναι αποσπασματικά, ελλιπή και δεν αντιμετωπίζουν την τραγικότατη κατάσταση πολλών πυρόπληκτων.

Για του λόγου το αληθές, στα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπαίνουν εξαρχής όρια στα τετραγωνικά των ακινήτων που μπορούν να αποζημιωθούν, προβλέπεται μόνο ένα 80% κάλυψης του εκτιμώμενου κόστους, ενώ για τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες το ποσοστό είναι 75%. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η αναστολή εργασίας για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επλήγησαν, με το απαράδεκτο ποσό των 534 ευρώ, μόνο για τρεις μήνες, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει. Επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα χρέη στις τράπεζες, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί μόλις το 20% των εκτιμώμενων αποζημιώσεων τον μήνα Αύγουστο, ως ...προκαταβολή.


Παράλληλα, όταν τα φώτα σβήσουν και κοπάσει ο πόλεμος των εντυπώσεων από τα κυβερνητικά επιτελεία, προκύπτουν νέοι «κόφτες» και αποκλεισμοί ή τα μέτρα κολλάνε σε μακροχρόνιες διαδικασίες και μεγάλο μέρος των πληγέντων δεν αποζημιώνεται καν.

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει ένας κάτοικος στη Νέα Αγχίαλο: «Ποια μέτρα; Δεν είδα κανένα μέτρο. Είπαν για τις τζαμαρίες. Εμένα οι τζαμαρίες που πήγαν έναν σωρό λεφτά, σήμερα θα έρθει ο τζαμάς να πληρωθεί. Από πού θα πληρωθεί; Η Πολιτική Προστασία στην αρχή πέρασε, έκανε καταγραφή, στην αρχή μάς έλεγαν θα πληρωθούμε από το Επιμελητήριο, εμείς την αίτηση την κάναμε στην Πολιτική Προστασία. Πώς θα καταλήξει η αίτηση από την Πολιτική Προστασία στο Επιμελητήριο για να αποζημιωθούμε; Και τι ποσό θα αποζημιωθούμε; Δεν μας έχουν πει τίποτα. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, απλά μας λένε "θα αποζημιωθείτε"».

Αντίστοιχες είναι και οι καταγγελίες ενός άλλου κατοίκου: «Μου είχαν πει ότι θα περάσει κάποιο κλιμάκιο μεταξύ 9 και 11 το πρωί, μετά από 10 τηλεφωνήματα ήρθαν στις 13.15 για μισό λεπτό για να μου πουν ότι είναι άλλος υπεύθυνος, κανένας δεν κατέγραψε τις ζημιές και μου είπαν να πάω την επόμενη μέρα στις 8 στο δημαρχείο, να κάνω αίτηση και να έρθει να το δει η Περιφέρεια. Το δημαρχείο ήταν γεμάτο από κόσμο και είχε μπουκώσει όλο το σύστημα. Εκανα δύο αιτήσεις και κανείς δεν έχει έρθει να ελέγξει τίποτα. Εάν δεν τα κάνουμε εμείς, δεν θα μπορέσουμε να ξαναδουλέψουμε».

Σε δεινή θέση βρίσκονται και εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, αφού η φωτιά έκαψε χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες, κύρια ελαιόδεντρα, χιλιάδες ζώα (κυρίως αιγοπρόβατα), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι καταστράφηκε το 80% του ζωικού κεφαλαίου, δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες, ζωοτροφές, αποθηκευμένο γάλα, ενώ καταγράφηκαν σημαντικές καταστροφές υποδομών και γεωργοτεχνολογικού εξοπλισμού.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ δίπλα στους πληγέντες από την πρώτη στιγμή

Από την πρώτη στιγμή, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Β. Μεταξάς βρέθηκαν σε θέσεις μάχης στα πύρινα μέτωπα, πιέζοντας για άμεσες παρεμβάσεις και συνδράμοντας τη μάχη της κατάσβεσης. Στη συνέχεια οργάνωσαν την αλληλεγγύη με την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στον Εκθεσιακό Πολυχώρο του δήμου Βόλου, όπου έμεναν εκατοντάδες άνθρωποι, αλλά και σε χωριά.

Παράλληλα, όλες αυτές τις μέρες πραγματοποιούν περιοδείες στις πυρόπληκτες περιοχές, τονίζοντας ότι για να μη γίνουν οι πυρόπληκτοι «στο ίδιο έργο θεατές» και να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, έναν δρόμο έχουν: Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, δυναμώνοντας τη συλλογική διεκδίκηση και δράση.

Ταυτόχρονα τονίζουν ότι για να ξεμπερδεύουν με την εγκληματική πολιτική κράτους και κυβερνήσεων χρειάζεται να σημαδέψουν τον πραγματικό ένοχο, που είναι η πολιτική που στον βωμό του κέρδους θυσιάζει ζωές και περιουσίες.


Γ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλος ο κίνδυνος από αποθήκες πυρομαχικών κοντά σε κατοικημένες περιοχές(2023-08-05 00:00:00.0)
Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος σε όλη τη χώρα(2023-07-29 00:00:00.0)
Αναπάντητα ερωτήματα από τις εκρήξεις των πυρομαχικών(2023-07-29 00:00:00.0)
Εγκληματικές οι ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ(2007-08-31 00:00:00.0)
Πλήρεις αποζημιώσεις στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους(2007-08-01 00:00:00.0)
Να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι(2003-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ