Σάββατο 5 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 6 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΡΟΔΟΣ
Στον αγώνα κάτοικοι και εργαζόμενοι

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία την περασμένη Τρίτη στη Ρόδο
Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία την περασμένη Τρίτη στη Ρόδο
Στη Ρόδο, όπου η καταστροφική πυρκαγιά έκαιγε 11 μέρες, με αποτέλεσμα πάνω από 176.000 στρέμματα να γίνουν στάχτη και να χαθεί μια σπάνιας ομορφιάς χλωρίδα και πανίδα, να υπάρχουν ζημιές σε καλλιέργειες, σε υποδομές και κατοικίες, οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι μετράνε τις «πληγές» τους. Ωστόσο δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Ηδη την περασμένη Τρίτη έγινε μια πρώτη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Εργαζόμενοι, νεολαία, ολόκληρες οικογένειες που έδωσαν τις προηγούμενες μέρες τη μάχη με τις φλόγες, διαδήλωσαν με κυρίαρχα συνθήματα κατά της επιχειρηματικής δράσης, που αποτελεί τον πραγματικό «εμπρηστή» του φυσικού περιβάλλοντος, όπως «Τα δάση της Ρόδου ανήκουν στον λαό, δεν είναι για μπίζνες και πάρκο αιολικό» και «Τις φωτιές τις έσβησαν οι εθελοντές, κράτος και κυβέρνηση οι μόνοι εμπρηστές».

Την Κυριακή ανοιχτή συνέλευση στο Ασκληπιείο

Την Κυριακή δίνεται συνέχεια με την ανοικτή συνέλευση στην οποία καλεί η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου στις 10.30 π.μ. στο Ασκληπιείο, στο καφενείο πάνω από την πλατεία του χωριού. Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους και τους φορείς της Νότιας Ρόδου, των Λαέρμων, της Λάρδου και των Απολλώνων.

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο νησί είναι πολλά: Ο κίνδυνος για χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους αλλά και άλλους βιοπαλαιστές να χάσουν την τουριστική σεζόν και να μη βγάλουν το εισόδημα που προσδοκούν για να βγει ένας δύσκολος χειμώνας. Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, χωρίς να είναι επίσημα, περίπου 4.000 είναι οι εποχικοί εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή με το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ. Η κατάσταση αυτή δείχνει πως πρέπει να στηριχτεί ο κόσμος που θα δεχτεί πλήγμα από τις συνέπειες στον τουρισμό. Να καλύψουν το κράτος και η εργοδοσία τις απώλειες στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που δεν θα δουλέψουν να αποζημιωθούν στο ύψος της σύμβασής τους και να ασφαλιστούν κανονικά. Να μη χαθεί το επίδομα ανεργίας για κανέναν εργαζόμενο, ενώ με την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων και εστιατορίων να επανενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Ταυτόχρονα πρέπει να αποκατασταθούν και να αποζημιωθούν στο 100% όσοι έχασαν καλλιέργειες ή ζωικό κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των κατοίκων

Την πρώτη λαϊκή κινητοποίηση χαιρέτισε η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους και τον λαό του νησιού να οργανωθούν στα σωματεία, στους συλλόγους, να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές Πυρόπληκτων, για να προβάλλουν τα δίκαια αιτήματά τους, μέχρι να δικαιωθούν. Σε σχετική ανακοίνωση η ΚΟ Ρόδου του ΚΚΕ σημειώνει ότι «σε αυτόν τον αγώνα θα είναι παρούσα!» και τονίζει:

«Τη φωτιά την έσβησε ο λαός της Ρόδου. Τώρα, που είμαστε ήδη στην επόμενη μέρα, είναι ανάγκη να δυναμώσει η φωνή της οργάνωσης και της διεκδίκησης για να μπουν στην ημερήσια διάταξη:

-- Αποζημίωση όσων από τα λαϊκά στρώματα έχουν υποστεί ζημιές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εξασφάλιση εισοδήματος και στήριξης σε εργαζόμενους και επαγγελματίες που έχουν πληγεί. Αντιπλημμυρικά έργα εδώ και τώρα για να μην πνιγούν τα χωριά με τις πρώτες βροχές. Να προστατευτεί ό,τι έχει απομείνει από τα δάση με αντιπυρικές ζώνες και έργα, όπως και έργα προστασίας χωριών, οικισμών, καθώς είμαστε ακόμη στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.

-- Καμία αλλαγή χρήσης της γης στα καμένα, ούτε ανεμογεννήτριες ούτε ξενοδοχεία ούτε καμιά άλλη μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι δασικές εκτάσεις να παραμείνουν δασικές. Πλήρης στελέχωση Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας, με προσωπικό, σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ