Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας, φόρων και αυξήσεων στο ρεύμα

Σταθερά πάνω από 10% ο πληθωρισμός σε τρόφιμα και Ενέργεια, κοντά στα 2 ευρώ η βενζίνη, έρχονται νέες αυξήσεις στο ρεύμα

Ξανά στα 2 ευρώ το λίτρο η τιμή της βενζίνης

INTIME NEWS

Ξανά στα 2 ευρώ το λίτρο η τιμή της βενζίνης
Με τους μισθούς να μένουν στον πάτο, ο εφιάλτης της ακρίβειας γίνεται όλο και μεγαλύτερος για τα λαϊκά νοικοκυριά μήνα με τον μήνα, κάτι που επικυρώνουν και τα ίδια τα στοιχεία. Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοίνωσε χτες η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε σημαντική αύξηση τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο και έφτασε στο 3,4%. Βέβαια, ο «πληθωρισμός των φτωχών», δηλαδή στα τρόφιμα και την Ενέργεια, είναι σταθερά σε διψήφια νούμερα και συγκεκριμένα στο 10,8%. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, τον Ιούλιο ο πληθωρισμός σημείωσε μικρή πτώση. Είναι στο 5,3% από 5,5%.

Τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν φτάσει πλέον στο σημείο να δαπανούν για φαγητό και στέγαση το 60% του εισοδήματός τους, την ίδια στιγμή που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα που ήταν πριν από 10 και 15 χρόνια. Συνολικά η αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 25% στη διετία Μάιος 2021 - Μάιος 2023 κοστίζει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ τον μήνα στα ελληνικά νοικοκυριά!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μέσα σε έναν χρόνο (Μάιος 2022 - Μάιος 2023) οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ ήταν σε γαλακτοκομικά και αυγά (18%), λάδια και λίπη (15,8%), κρέατα (11,9%), ψωμί (11,1%), καφέ (13,2%), ζάχαρη, σοκολάτες και γλυκά (10,3%), μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και χυμούς (12,9%) και 14,2% στα λοιπά τρόφιμα. Την ίδια στιγμή, ο λεγόμενος «δομικός» πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,5%, δηλαδή πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του 5,7%.

Να σημειώσουμε ότι η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης έχει εκτοξευθεί, με την τιμή της αμόλυβδης να βρίσκεται ξανά κοντά στα επίπεδα των 2 ευρώ.

Το εκρηκτικό μείγμα για τα λαϊκά νοικοκυριά συμπληρώνει η νέα εκτόξευση των έμμεσων φόρων που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτά, τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 27,214 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,154 δισ. ευρώ ή 8,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023. Από αυτά, το 95% πληρώνει ο λαός και μόλις το 5% αφορά την επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικό για την επιβάρυνση των νοικοκυριών είναι το ότι τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 11,042 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 571 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανήλθαν σε 3,227 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ, κάτι που αντανακλά τη μείωση της κατανάλωσης, καθώς η ακρίβεια «θερίζει».

Στο μεταξύ, προ των πυλών βρίσκονται και νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, κι ενώ ήδη τον μήνα αυτόν η χονδρεμπορική τιμή της κιλοβατώρας «τρέχει» πολύ πάνω από 100 ευρώ (ενδεικτικά την Πέμπτη ήταν 135 ευρώ/Mwh), επιβεβαιώνοντας ότι η στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» έχει οδηγήσει ανεπίστρεπτα σε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Η κυβέρνηση, με βάση και τις Οδηγίες της ΕΕ, ετοιμάζεται να κόψει εντελώς τις όποιες προσωρινές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος βρίσκονται ακόμα σε ισχύ, ενώ το επόμενο διάστημα έρχονται η επαναφορά της περιβόητης «ρήτρας αναπροσαρμογής» στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού και νέες αυξήσεις στις ΥΚΩ, με τις οποίες ο λαός θα πληρώσει από την άλλη τσέπη τα επιδόματα του προηγούμενου διαστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ