Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
«Ευκαιρίες» οι επικίνδυνες διευθετήσεις που «τρέχουν» στην ευρύτερη περιοχή

Eurokinissi

Για «προκλήσεις και ευκαιρίες» που δημιουργούν οι «γεωπολιτικές συγκυρίες» για το Κυπριακό έκαναν λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδης, και ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σε ολιγόλεπτη συνομιλία που είχαν πριν από τη συνάντησή τους χτες στη Λευκωσία. Οι αναφορές περί «ευκαιριών» και «γεωπολιτικών συγκυριών» γίνονται σε μια περίοδο διευρυμένων και έντονων παζαριών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ που επιδιώκουν ...διευθετήσεις τόσο στα Ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης, καλωσορίζοντας τον Ελληνα πρωθυπουργό, ανέφερε ότι θα συζητήσουν για τις «προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που έχουμε ενώπιόν μας» και ότι μέσα από τις «κοινές δράσεις» οι δύο κυβερνήσεις «θα αποδεικνύουν στην πράξη αυτό που πραγματικά επιθυμούμε να είμαστε, πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονες», με «θετική προσέγγιση και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συμφώνησε ότι «οι γεωπολιτικές συγκυρίες παρουσιάζουν νέες προκλήσεις, αλλά ενδεχομένως και νέες ευκαιρίες». Ανέφερε ακόμα ότι είναι άριστη η συνεργασία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου και πρόσθεσε πως «θα επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε ένα ακόμα πιο θεσμικά στέρεο πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε, όχι μόνο στα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σε ένα άλλο σημαντικό εύρος θεμάτων που πιστεύω ότι απαιτούν καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κυβερνήσεών μας».

Στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Ν. Χριστοδουλίδης για το Κυπριακό δήλωσε ότι ο στόχος είναι να γίνουν νέες συναντήσεις υπό τον ΟΗΕ «από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι 2017», εννοώντας τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, στόχο με τον οποίο συμφώνησε ο Κυρ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει την όποια πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το «βελτιωμένο κλίμα» στα Ελληνοτουρκικά και στα ευρωτουρκικά «ίσως έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό». Και οι δύο άνδρες υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους.

Να σημειωθεί ότι στο Κραν Μοντανά εμφανίστηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών διχοτομικά σχέδια, τύπου «σχεδίου Ανάν», με δύο συνιστώντα κράτη στην Κύπρο.

Το Ενεργειακό ήταν βασικό θέμα συζήτησης και ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η ΕΕ, που προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, για δεκαετίες θα χρειαστεί να τροφοδοτείται «από ευρωπαϊκές χώρες ή χώρες φυσικούς συμμάχους, όπως είναι το Ισραήλ».

Ανακοινώθηκε ότι στις 11 και 12 Οκτώβρη στην Ελλάδα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, ο Ν. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος της αναδάσωσης των περιοχών που κάηκαν στη Ρόδο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης φόρτωσε το καταστροφικό αποτέλεσμα των πυρκαγιών «στις «ακραίες συνθήκες» και ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν όρια στην ανθρώπινη αμέλεια», για να κρύψει τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ