Σάββατο 29 Ιούλη 2023 - Κυριακή 30 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Ανάστατοι οι κάτοικοι για την πυριτιδαποθήκη μέσα στα «πόδια τους»

Κομμάτια από βόμβες και βλήματα διάσπαρτα σε χωράφια στην περιοχή
Κομμάτια από βόμβες και βλήματα διάσπαρτα σε χωράφια στην περιοχή
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι σε όλη τη Μαγνησία, αφού το σκηνικό «πολέμου» που βίωσαν την περασμένη Πέμπτη, τους έφερε μπροστά σε αδιανόητες καταστάσεις.

Σημειώνεται ότι οι εκρήξεις από τη Νέα Αγχίαλο ακούγονταν χιλιόμετρα μακριά, σε όλο τον νομό, προκαλώντας ανατριχίλα, ενώ σε κάθε συζήτηση κυριαρχεί η αγωνία για το αύριο, αφού οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Κάτοικοι και καταστηματάρχες να αντιμετωπίζουν ζημιές από το ωστικό κύμα και αγρότες και κτηνοτρόφοι να έχουν στις εκτάσεις τους θραύσματα από πυρομαχικά.

Ταυτόχρονα, η ανησυχία είναι έντονη, αφού στην περιοχή, πέρα από τη Βιομηχανική Ζώνη που αποδείχθηκε «φιτίλι αναμμένο», αναπτύσσονται μια σειρά από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της Ν. Αγχιάλου να προειδοποιούν για τα χειρότερα. Ο «κλοιός ανασφάλειας» στενεύει για κατοίκους κι εργαζόμενους, αφού βλέπουν τη βιασύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης να εγκαταστήσουν στην περιοχή περισσότερες τέτοιες υποδομές κίνδυνο - θάνατο.

Αυτές τις ανησυχίες εισέπραξε το πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, ο οποίος βρέθηκε στα σημεία όπου μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης μαίνονταν τα κύρια μέτωπα: Στη Β' ΒΙΠΕ και στη Ν. Αγχίαλο. Εκεί ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές για την κατάσταση που επικρατούσε μετά τις πυρκαγιές και τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη Ν. Αγχίαλο με επαγγελματίες που είχαν ζημιές από τις εκρήξεις
Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη Ν. Αγχίαλο με επαγγελματίες που είχαν ζημιές από τις εκρήξεις
Στη συνέχεια, μαζί με κλιμάκιο του Κόμματος επισκέφτηκε την Ν. Αγχίαλο, μόλις επιτράπηκε στους πρώτους κατοίκους να επιστρέψουν εκεί, συζητώντας μαζί τους, όπως και με μαγαζάτορες της περιοχής. Εκεί, δεκάδες είναι τα μαγαζιά με σπασμένες τις τζαμαρίες από το ωστικό κύμα που προκάλεσαν οι μεγάλες εκρήξεις από την αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Μέχρι το μεσημέρι η περιοχή έμοιαζε με έρημη πόλη, με θραύσματα γυαλιών διασκορπισμένα στους δρόμους, ενώ από πάνω πετούσαν διαρκώς δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής που έκαναν ρίψεις νερού σε εστίες αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

«Πληρώστε από την τσέπη σας» η απάντηση των αρμοδίων

«Ζήσαμε μία φρίκη», ανέφερε ένας από αυτούς, εξηγώντας πως από τύχη δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός όταν το ωστικό κύμα έκανε θρύψαλα τις τζαμαρίες των καταστημάτων.

Οπως κατήγγειλαν οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών, που αντιμετωπίζουν εκεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές για αποζημιώσεις για τις καταστροφές. Οι επισκευές πρέπει να γίνουν άμεσα, καθώς τα καταστήματα, πολλά από αυτά γεμάτα με εμπορεύματα, είναι εντελώς εκτεθειμένα. «Δεν μας έχει ενημερώσει κανένας για τίποτα», ανέφερε ένας από αυτούς στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι μία από τις απαντήσεις που έλαβε στα τηλέφωνα που έκανε ήταν «πληρώστε για τις επισκευές, βγάλτε φωτογραφίες και κρατήστε τα τιμολόγια»! Ακόμα, υπάρχουν επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν ζητήματα με προθεσμίες και καταληκτικές ημερομηνίες, για τους οποίους δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο.

Μαντρί με τα άτυχα ζώα που κάηκαν ανυπεράσπιστα
Μαντρί με τα άτυχα ζώα που κάηκαν ανυπεράσπιστα
Ο Βασίλης Μεταξάς διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση ώστε άμεσα να εξασφαλιστεί έκτακτο κονδύλι για τις επισκευές που απαιτούνται τόσο στη Ν. Αγχίαλο, όσο και για τις ανάγκες των πυρόπληκτων συνολικά στη Μαγνησία.

Να σημειωθεί πως στον Αγιο Γεώργιο υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια, ενώ στο ίδιο χωριό πάνω από 10 κτηνοτροφικές μονάδες με χιλιάδες ζώα κάηκαν. Καταστροφές έχουν σημειωθεί και στο Σέσκλο, σε επιχειρήσεις, σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στη συνέχεια σε μία από τις κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες, έξω από τη Νέα Αγχίαλο. Δίπλα στους κατακαμένους ελαιώνες, εκεί που στα ερείπια των μαντριών κάπνιζαν ακόμα τα πτώματα των ζώων. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, πέρα από τις συνέπειες της φωτιάς, έχουν και ένα επιπλέον πρόβλημα να αντιμετωπίσουν. Δεν γνωρίζουν ακόμα πότε θα είναι ασφαλές να επιστρέψουν στα μαντριά και τα χωράφια τους για να αρχίσουν τις εργασίες αποκατάστασης, καθώς ο χώρος είναι γεμάτος από θραύσματα που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της Αεροπορίας.

Εξω από το χωριό βρίσκονταν πυροτεχνουργοί του στρατού, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για το πότε θα μπορέσει να «σαρωθεί» όλη η περιοχή ώστε να είναι ασφαλής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να επιστρέψουν στις δουλειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ