Πέμπτη 27 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Στο ίδιο μήκος κύματος κόντρα στα συμφέροντα του λαού

Να αντιστρέψει την πραγματικότητα επιχείρησε και χτες η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχετικού νομοσχεδίου, θέλοντας να παρουσιάσει τα ψίχουλα και τον εμπαιγμό ως επιτεύγματα που θα ενισχύσουν δημοσίους υπαλλήλους, νεολαία και συνταξιούχους.

Μάλιστα, υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση κάνει αμέσως πράξη τις δεσμεύσεις της. Υλοποιείται το 50% των δεσμεύσεων σε βάθος 4ετίας», έκανε σαφές πως ό,τι είχε να δώσει η κυβέρνηση το έδωσε, ενώ διευκρίνισε ότι με τις ...«παροχές» αυτές δεν «τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα σταθερότητας» που καθορίζεται από την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και «οι σχετικές δεσμεύσεις της χώρας», προφανώς προς την ΕΕ και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά δήλωσε ότι υπερψηφίζει επί της αρχής, ωστόσο αργά το απόγευμα, ο βουλευτής του Ν. Παππάς στην τοποθέτησή του άφησε να εννοηθεί ότι ...θα καταψηφίσουν επί της αρχής, αλλά ψηφίζοντας βέβαια τη συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων! Το αλαλούμ συνεχίστηκε και αργά χτες το βράδυ ήταν άγνωστο ποια θα είναι η τελική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έβγαλε άχνα για το άρθρο 61, ενώ με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του προέτρεψε την κυβέρνηση να δώσει κι άλλα στους μεγάλους ομίλους. Η ομιλία του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλου, ήταν πλήρως αφιερωμένη στους επενδυτές της «μεγάλης επιχειρηματικότητας».

Και τι δεν είπε. Οπως ότι με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια «όλη η επιχειρηματικότητα αγοράζει πλέον πρώτες ύλες ακριβά, γιατί οι πρώτες ύλες πρώτα απ' όλα στηρίζονται στην Ενέργεια», πως «έχουμε τη μεγάλη επιχειρηματικότητα της Ελλάδας να αγωνιά για την επιβίωσή της εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και να διερωτάται αν «όλα αυτά δεν τα βλέπει η κυβέρνηση των αρίστων που τάχατες ασχολείται με τον ιδιωτικό τομέα; Τάχατες;»...

Είπε ακόμα ότι αυτό που ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης «κινδυνεύει να γίνει μια χαμένη ευκαιρία», λέγοντας πως «αναφέρομαι στις επιλογές για λίγους και όχι για την επιχειρηματική βάση της χώρας μας, χωρίς ψηφιακό και πράσινο εκσυγχρονισμό».

Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, με τις διαφωνίες του να είναι στα επιμέρους, κάνοντας και τον υπουργό Οικονομικών να απορήσει για την καταψήφιση.

Από το ναζιστικό παρακλάδι «Σπαρτιάτες» ο Αν. Χαλκιάς, παρουσιάζοντας το δικό τους... «μοντέλο ανάπτυξης», που είναι κομμένο και ραμμένο στη στήριξη του κεφαλαίου, είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την «αύξηση των εξαγωγών, τη στήριξη βιομηχανίας», για να «μας εμπιστευτούν πάλι οι αγορές», ενώ ο πρόεδρός του Β. Στίγκας δήλωσε «άνθρωπος της αγοράς». Ουδείς βέβαια έβγαλε άχνα για το άρθρο 61. Δεν αναφέρθηκε η πρόθεση ψήφου του κόμματός του.

Το ακροδεξιό μόρφωμα «Νίκη» καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως είπε ο ειδικός τους αγορητής Γ. Ρούντας, «έχουμε μπροστά μας ένα συνολικό νομοσχέδιο, το οποίο δίνει λίγα καλά», αλλά δεν φτάνουν. Από εκεί και πέρα κουβέντα για αντιδραστικές ρυθμίσεις όπως το άρθρο 61.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε αλλαγή της ημερήσιας διάταξης των εργασιών της Βουλής, παύση της συζήτησης του νομοσχεδίου και έκτακτη συζήτηση για τις πυρκαγιές. Χαρακτήρισε πενιχρές τις αυξήσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες πραγματικής κοινωνικής πολιτικής. Το κόμμα της όπως είπε θα ψηφίσει τις θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, επί της αρχής του οποίου θα ψηφίσει «παρών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ