Πέμπτη 27 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ «ΚΑΝΑΝΤΕΡ»
Προκαλεί ζητώντας σιωπή νεκροταφείου μπροστά στο έγκλημα

Προκαλεί η κυβέρνηση με τις αστείες δικαιολογίες και την απαίτησή της για σιωπή νεκροταφείου μπροστά στις ευθύνες της ίδιας και όλων των κυβερνήσεων, την ώρα που δύο πιλότοι έγιναν ανθρωποθυσία από μια διαχρονικά εγκληματική πολιτική, κι ενώ για ακόμα μια μέρα περιοχές της χώρας παραδίδονται στις φλόγες.

Θυμίζουμε ότι προχτές ενώ πραγματοποιούσε ρίψη στην περιοχή της Καρύστου όπου μαινόταν η φωτιά, κατέπεσε «Canadair», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο χειριστές του, ο σμηναγός Χρήστος Μουλάς, 34 ετών, και ο συγκυβερνήτης, ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών.

Το αεροσκάφος ανήκε στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, ήταν από την παρτίδα των «Canadair» τύπου CL-215 που παραλήφθηκαν το διάστημα 1975 - 1977. Το συγκεκριμένο φέρεται να είχε παραληφθεί τον Δεκέμβρη του 1975. Ηταν δηλαδή 48 ετών!

Σημειωτέον, όλα αυτά τα χρόνια έχουν σημειωθεί 10 πτώσεις αεροσκαφών CL-215 με 16 νεκρούς χειριστές. Αλλωστε, το γεγονός ότι οδεύαμε σε προδιαγεγραμμένο έγκλημα αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι μόλις τρεις μέρες πριν από την τραγωδία, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και συνομιλώντας με πιλότους και τεχνικό προσωπικό, διαπίστωνε ότι «πετάτε κι ένα αεροπλάνο το οποίο είναι παλιό και δύσκολο και βγάζει βλάβες, ειδικά για τους χειριστές των CL-215 έχω πολύ βαθιά εκτίμηση». Εξάλλου, μπροστά στο πρόβλημα έδωσε άλλη μια κούφια υπόσχεση, «το συντομότερο δυνατόν να αντικαταστήσουμε πια τα CL-215». Γνωστά επίσης είναι τα προβλήματα για τη συντήρηση τόσο γερασμένου υλικού.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, ωστόσο, μιλώντας στη Βουλή, τα παραπάνω τα έκανε γαργάρα και επικαλούνταν ότι είμαστε σε «πόλεμο» και ζητούσε «σιωπή» και «ωριμότητα». Την ώρα, εξάλλου, που μετράμε πάλι θύματα, αναπαρήγαγε για πολλοστή φορά τα περί «άνισης μάχης με την φύση», «κλιματικής κρίσης που ήρθε για να μείνει», ενώ επέμεινε ότι επί ημερών του το κράτος έχει να επιδείξει «καλύτερη οργάνωση» και «περισσότερα μέσα στη διάθεσή του», όταν για μερόνυχτα μόνοι τους οι κάτοικοι δίνουν άνισες μάχες προκειμένου να σώσουν σπίτια και δάση.

Προηγουμένως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, βγήκε στον ΑΝΤ1 να ισχυριστεί με θράσος ότι «σε κάθε τραγικό συμβάν, υπάρχει και η απόπειρα εργαλειοποίησης, υπάρχει και η μεγέθυνση κάποιων θεμάτων» από «μειοψηφίες» και ότι «είναι πρόκληση να προσπαθεί κάποιος να κάνει πολιτική πάνω ακόμα και σε αυτό το τόσο τραγικό δυστύχημα».

Στο μεταξύ, εργαλειοποίησε ο ίδιος τους «ήρωες πιλότους» (που πετούν αυτά τα υπέργηρα αεροσκάφη) και τους «άριστους τεχνικούς» (που με χίλιους κόπους τα συντηρούν), χρησιμοποιώντας τους μάλιστα ως ασπίδα για να βγάλει λάδι την κυβερνητική πολιτική απαξίωσης της ίδιας της δουλειάς και της ζωής τους, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να απογειωθεί το οποιοδήποτε "Καναντέρ", το οποιοδήποτε πτητικό μέσο, αν δεν δοθεί πιστοποίηση από τους τεχνικούς», αποσιωπώντας τα όσα περνάνε για να τα κρατήσουν σε λειτουργία, πραγματικότητα που αναγκάστηκε να παραδεχτεί λίγες μέρες νωρίτερα ακόμα και ο Μητσοτάκης.

Αμείλικτα ερωτήματα

Πάντως, παραμένουν αμείλικτα τα ερωτήματα για τις συνθήκες που οδήγησαν στη συντριβή:

Ενα ερώτημα σχετίζεται με την εμπειρία και την επαρκή εκπαίδευση των πιλότων με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας και των δύο (34 και 27 ετών). Μέχρι το 2010 για να γίνει κάποιος χειριστής τέτοιου αεροσκάφους ήταν υποχρεωτικό να έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες ώρες πτήσης, άρα να έχει ανάλογη πολύχρονη εμπειρία. Αν πάρουμε επίσης υπόψη ότι η Πολεμική Αεροπορία διέθετε μέχρι προχτές 24 «Καναντέρ», εκ των οποίων πετάνε σχεδόν τα μισά, καταλαβαίνουμε πόσο περιορισμένες είναι οι δυνατότητες εκπαίδευσης τους χειμερινούς μήνες.

Ερώτημα επίσης είναι το τι έφταιξε και αποκολλήθηκε ο πλωτήρας του σκάφους, κατά πόσο είναι ικανή μια επαφή με κλαριά να προκαλέσει το ξήλωμά του, ή αν μπλόκαρε το σύστημα πλοήγησης, όπως ακούγεται από ορισμένους εμπειρογνώμονες, οδηγώντας στη συντριβή.

Τα παραπάνω συνδέονται επίσης και με μαρτυρίες για συνθήκες μεγάλης πίεσης (χρόνου και έργου) στις οποίες γίνονται οι αναγκαίες συντηρήσεις ανάμεσα στις πτήσεις.

Η σαπίλα του συστήματός τους

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέδειξε τη σαπίλα του συστήματός τους: «Η μοναδική κατασκευάστρια εταιρεία των "Καναντέρ" εξαγοράστηκε από άλλους ιδιοκτήτες και μέχρι να συγκεντρωθεί ένας ικανός αριθμός παραγγελιών νέων "Καναντέρ", έχει σταματήσει η γραμμή παραγωγής. Η χώρα μας είναι μία από τις πρώτες χώρες, που μόλις μπουν τα νέα "Καναντέρ" σε γραμμή παραγωγής, θα εξασφαλίσει επτά συνολικά νέα "Καναντέρ"», είπε.

Το οποίο σημαίνει ότι στον καπιταλισμό και ενώ υπάρχουν σωρευμένη πείρα και τεχνογνωσία, έτοιμα σχέδια για εργαλεία και μέσα που θα μπορούσαν να προστατέψουν ζωές, βιος, περιβάλλον, μένουν στα χαρτιά εφόσον δεν υπάρχει διασφαλισμένο κέρδος για τον ιδιώτη. Αυτή είναι η διαχρονικά εγκληματική πολιτική που υπηρετούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ