Πέμπτη 27 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Ψίχουλα σε εργαζόμενους, καμία πρόβλεψη στήριξης για αυτοαπασχολούμενους

Τη δυνατότητα αναστολής, για διάστημα έως τρεις μήνες, των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές, αρχής γενομένης από τις πυρκαγιές της 17ης Ιούλη, προβλέπει άρθρο της τροπολογίας της κυβέρνησης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής δεν επιτρέπεται να μειώσουν τις θέσεις του προσωπικού τους, αλλά πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.

Με τη ρύθμιση ορίζεται ότι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή, λαμβάνουν μηνιαία αποζημίωση 534 ευρώ που είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη, η οποία υπολογίζεται με βάση τον χρόνο εργασίας τους και την αναλογία των επιδομάτων εορτών.

Ουσιαστικά με τη ρύθμιση λαμβάνεται μέριμνα για τους εργοδότες, ενώ καμία αναφορά δεν γίνεται για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες που δεν έχουν προσωπικό - ή απασχολούν ελάχιστα άτομα - και στηρίζονται καθαρά στην προσωπική τους εργασία. Το ίδιο δηλαδή που έγινε στην πανδημία, αλλά και σε παρόμοιες περιπτώσεις πυρκαγιών και πλημμυρών.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας χτες στη Βουλή για το θέμα, σημείωσε: «Αντί να αποζημιώσετε στο 100% τη ζημιά που έπαθαν, εσείς τι λέτε; Οτι όσες επιχειρήσεις αναστείλουν τη δραστηριότητά τους οι εργαζόμενοι θα πάρουν 534 ευρώ για τρεις μήνες! Και η απώλεια εισοδήματος που είχαν; Πάει στο βρόντο! Και οι αυτοαπασχολούμενοι που θα αναγκαστούν να κλείσουν τις δουλειές τους εκεί; Να λοιπόν γιατί λέμε ότι είστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο στάρι».

Στο μεταξύ, οι αυτοαπασχολούμενοι απαιτούν ουσιαστική στήριξη με προτεραιότητα όσους δεν έχουν εισόδημα, πλήρη αποζημίωση στο 100% για την κάλυψη όλων των καταστροφών σε υποδομές, εργαλεία εργασίας κ.λπ., προκειμένου να λειτουργήσει ξανά η επιχείρησή τους, επίδομα ειδικού σκοπού στο ύψος του βασικού μισθού, για όσους δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και τουλάχιστον για 6 μήνες. Επιπλέον, ζητούν πλήρη κάλυψη, στο 100% των εισφορών ατομικής ασφάλισης με επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό (όχι στο φιάσκο των αναστολών, όπως έγινε στην πανδημία και έχει οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες σε νέο γύρο χρεών), αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικό ταμείο, τουλάχιστον για 6 μήνες και άμεση απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για την τρέχουσα χρονιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ