Πέμπτη 27 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προχωρά τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Eurokinissi

Την πρεμούρα της κυβέρνησης να «τρέξει» τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τους στόχους της επενδυτικής βαθμίδας και του Ταμείου Ανάκαμψης, έκανε καθαρή χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Κομπάζοντας ότι περιλαμβάνει «περίπου τις μισές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι «προχωράμε σταθερά και τολμηρά μπροστά, διαψεύδοντας όλους εκείνους που προεκλογικά αμφισβητούσαν την εγκυρότητα του προγράμματός μας». Απαντά βασικά στην κριτική των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το αν μπορούσε η ΝΔ να «τρέξει» τις δεσμεύσεις που αναλάμβανε έναντι ντόπιων και ξένων κέντρων.

Παράλληλα, επέμεινε περιχαρής ότι η κυβέρνησή του «διαθέτει τελικά κοστολογημένο σχέδιο δράσης», ξεχωρίζοντας «την ήρα των υποσχέσεων από το στάρι των μετρήσιμων αποτελεσμάτων», επιφυλάσσοντας τελικά για τα λαϊκά στρώματα όσα ψίχουλα περισσεύουν από το μεγάλο φαγοπότι των επιχειρηματικών ομίλων. Διόλου τυχαία τόνισε ότι η όποια «στήριξη» δίνεται θα εδράζεται στην «ανάπτυξη».

Αλλωστε, έβαλε ως «προϋποθέσεις» και μάλιστα «αδιαπραγμάτευτες» για την κυβέρνησή του τη «συνέχιση της ισχυρής ανάπτυξης» (με ό,τι νέα μέτρα συνεπάγεται αυτό σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων) και τη «δημοσιονομική ισορροπία, την οποία αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να θέσει σε αμφισβήτηση» (με ό,τι αυτό σημαίνει για τον λαό), αλλά και τη «σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, στην κατεύθυνση που έχουμε υλοποιήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια», με επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ολα ώστε να πετύχουν την περιλάλητη «ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», όπως είπε, στόχος καθώς είναι των ομίλων για μείωση του κόστους δανεισμού τους και έξτρα επιχορηγήσεις από το κράτος.

Στο μεταξύ, προκειμένου να ενσωματώσει λαϊκά στρώματα στην πολιτική του κεφαλαίου, προσπαθώντας να πείσει ότι τάχα βγαίνουν ωφελημένα, διαφήμισε κάποιες αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που θα ισχύσουν από το 2024 και θα αφορούν 70 ευρώ, όταν έχουν χάσει κοντά τον μισό μισθό τους από τις μνημονιακές περικοπές.

Στάθηκε ακόμα στην παράταση του καλαθιού «καπαμά», του market pass, μέχρι τον Οκτώβρη, αλλά και στον εμπαιγμό του «Youth pass», ενός εφάπαξ χαρτζιλικιού 150 ευρώ για όσους νέους συμπληρώνουν τα 18 έτη, για επιχειρήσεις τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου. Εστίασε και στη δήθεν «μείωση» του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, όμως μόνο για τα σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, σε μια έμμεση χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εταιρειών από την τσέπη των εργαζομένων και προετοιμασία εδάφους για την «απαλλαγή» του κράτους από οποιαδήποτε ευθύνη απέναντι σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Αλλωστε, και ο ίδιος, κάνοντας καθαρή την στόχευσή τους, είπε ότι δεν είναι «μόνο ένα μέτρο ελάφρυνσης για τα νοικοκυριά, αλλά είναι και ένα μέτρο για την ίδια την προστασία τους».

Παραπέρα, με θράσος παρουσίασε ως «μόνιμα μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας, των ευάλωτων και των νέων» την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, με το «κέρδος» για τις λαϊκές οικογένειες να είναι περίπου 9 ευρώ τον μήνα, αλλά και την απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη. Μέτρο που έχει θεσμοθετηθεί ως αντιστάθμισμα στο κόψιμο του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση. Δηλαδή τίποτα το καινούργιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ