Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα η συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοθετικού εκτρώματος της κυβέρνησης για την ψήφο δίχως περιορισμούς των αποδήμων. Υπέρ ψήφισαν 208 βουλευτές, κατά 68 και παρών 24.
Τα όσα διακυβεύονται με το νομοσχέδιο αυτό, μόνο το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε με ατράνταχτα επιχειρήματα και ερωτήματα καταψηφίζοντάς το και αποκαλύπτοντας στον λαό και στους αποδήμους τα όσα προωθούνται για την αλλοίωση του εκλογικού σώματος.
Ηταν χαρακτηριστικές και χτες οι αναφορές της υπουργού Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως, ότι «σήμερα έχουμε την ιστορική ευκαιρία αλλά και την ιστορική ευθύνη να καταργήσουμε τους περιορισμούς αυτούς (του νόμου του 2019 που είχε υπερψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία)», ότι «πρόκειται για την υποχρέωση μιας σύγχρονης, δημοκρατικής, δίκαιης πολιτείας που ενισχύει τους δεσμούς των απανταχού παιδιών της με τη μητέρα πατρίδα, που θέλει και μπορεί να δυναμώσει τη φωνή τους» και άλλα τέτοια βαρύγδουπα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Τη σκυτάλη πήρε και ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ο οποίος θυμήθηκε την πρόταση νόμου για την ψήφο των αποδήμων που είχε καταθέσει το ΚΚΕ το ...1978 για να αναρωτηθεί γιατί το ΚΚΕ δεν ψηφίζει τώρα την πρόταση που είχε φέρει τότε, αποκρύβοντας ποιες ήταν οι κοινωνικές συνθήκες και ότι την περίοδο εκείνη η μεγάλη πλειοψηφία ήταν μετανάστες πρώτης, το πολύ δεύτερης γενιάς, που οι δεσμοί τους με τη χώρα ήταν σχεδόν αυταπόδεικτοι, δεν χρειαζόταν να θεσπιστεί κάποιο περαιτέρω κριτήριο για να επιβεβαιωθεί αυτός ο δεσμός. Ομως δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ γιατί τότε η ΝΔ δεν την ψήφισε και την φέρνει τώρα...
Πρόθυμους συμμάχους στα σχέδιά της βρήκε η κυβέρνηση σε όλα τα αστικά κόμματα, που έχοντας ένα το κρατούμενο τη συμφωνία τους με το «δίκαιο του αίματος», είτε συμφώνησαν πλήρως με το νομοσχέδιο είτε εξέφρασαν ενστάσεις στα σημεία, ενώ ως «λαγοί» άνοιξαν θέμα για την επιστολική ψήφο.
Γι' αυτό και σε όλη τη διάρκεια της διήμερης συζήτησης και μέχρι την τελευταία στιγμή έδωσαν και πήραν τα ψηφοθηρικά παιχνίδια, τα παζάρια, οι «κωλοτούμπες» και ο τεράστιος εμπαιγμός στις πλάτες των Ελλήνων του εξωτερικού.
Το βασικό ...πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, σύμφωνα με όσα ανέφερε και χτες ο ειδικός του αγορητής, Θ. Ξανθόπουλος, ότι η κυβέρνηση «επισπεύδει και ακολουθεί μια διαδικασία fast track, δεν διασφαλίζει τον απαραίτητο χρόνο για να έχουμε τις συγκλίσεις» και παραπονέθηκε ότι δεν επιδίωξε «συγκεκριμένες συναινέσεις». Κατέθεσε τροπολογία που έχει ως αρχή το «δίκαιο του αίματος» και προβλέπει τον καθορισμό περιφερειών.
Το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε το νομοσχέδιο, όπως και το ακροδεξιό κόμμα ΝΙΚΗ, ενώ ζήτησαν να εισαχθεί και η επιστολική ψήφος.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε από την πρώτη στιγμή και η Πλεύση Ελευθερίας, με την πρόεδρό της, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σαν να εκτελούσε χρέη υπουργού Επικρατείας, αρμόδιας για θέματα αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ, εστίασε την παρέμβασή της σε δύο επίπεδα. Αφενός στο να αποθεώσει ξανά το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και αφετέρου να επιτεθεί στο ΚΚΕ. Μάλιστα, καμάρωσε ότι αυτή άνοιξε τον δρόμο στην κυβέρνηση για να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, όταν στις προγραμματικές δηλώσεις είχε αναφέρει ότι είναι κατά των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων.
Το δε φασιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιατών» ενώ είχε δηλώσει στην Επιτροπή κατά την ψήφιση επί της αρχής ότι είναι υπέρ, ψήφισε παρών γιατί η κυβέρνηση δεν έφερε διάταξη για την επιστολική ψήφο. Επιπλέον απασφάλισε δείχνοντας καθαρά ότι είναι παρακλάδι των ναζιστών, με τον βουλευτή του Ι. Δημητροκάλλη, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια, να υπερασπίζεται τον Κασιδιάρη και να τον παραλληλίζει με τον εκλεγμένο φυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.