Τρίτη 27 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΣΥΡΙΖΑ
Η βαριά εκλογική ήττα καταλύτης διεργασιών

Ξεκίνησε και η θητεία στο «υπουργείο αντιπολίτευσης»... με κριτική για το μέγεθος της κυβέρνησης της ΝΔ

INTIME NEWS

«

Μουδιασμένη» παραμένει η Κουμουνδούρου μετά τη δεύτερη και μεγαλύτερη εκλογική ήττα, με τον Αλ. Τσίπρα να θέτει το βράδυ των εκλογών με τη δήλωσή του θέμα «ριζικών» αλλαγών στο κόμμα, που ωστόσο φαίνεται - σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον - να μην περιλαμβάνουν αλλαγή ηγεσίας. Η εξαγγελθείσα απ' τον Αλ. Τσίπρα «επανίδρυση» του κόμματος παραπέμπει σε διαδικασίες με στόχο την ανάκτηση απ' τον ΣΥΡΙΖΑ της ικανότητας να χειραγωγεί λαϊκές δυνάμεις, εδραίωσης της κυριαρχίας του στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Αμεσα εκκινούν οι εσωκομματικές διαδικασίες αποτίμησης του αποτελέσματος και σχεδιασμού των επόμενων κινήσεων. Εντός της βδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο, θα ακολουθήσει η Πολιτική Γραμματεία και μετά η Κεντρική Επιτροπή, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου, παρότι αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για συνέδριο άμεσα καθώς μεσολαβούν οι εκλογές για την Τοπική Διοίκηση αρχές Οκτώβρη και τοποθετούν τη διεξαγωγή του αργότερα το φθινόπωρο.

Ολα αυτά εν αναμονή των αντιδράσεων που αναμένεται να πυροδοτήσει στο εσωκομματικό πεδίο η δεύτερη εκλογική ήττα, συνέπεια της οποίας ήταν να μείνουν εκτός Βουλής και πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος. Απ' τους ΠΑΣΟΚογενείς δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρ. Σπίρτζης, Γ. Ραγκούσης, Π. Κουρουμπλής, Αγγ. Τόλκας κ.ά. Αλλά και η «Ομπρέλα» είδε την παρουσία της στη Βουλή να αποδεκατίζεται καθώς εκτός μένουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Ν. Φίλης, ο Ν. Βούτσης, ο Γ. Δραγασάκης κ.ά. Εκτός Βουλής μένουν και στελέχη των λεγόμενων «προεδρικών», όπως η Δώρα Αυγέρη και ο Γ. Μπουρνούς.

Κάποιες πρώτες αντιδράσεις ήδη εκδηλώνονται, όπως αυτή του Αγ. Τάτση, ο οποίος εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας από το ΠΑΣΟΚ το 2013, και χτες ανακοίνωσε την αποχώρησή του και απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφραζόμενος με βαριές εκφράσεις εναντίον της «Ομπρέλας». Σε δήλωσή του κάνει λόγο για ανθρώπους «ανεπάγγελτους, παντελώς ανίκανους να διαχειριστούν και το πιο απλό πολιτικό ζήτημα, κράδαιναν ένα "αριστερόμετρο" με το οποίο προσπαθούσαν να μετρήσουν τον ίσκιο του καθενός. Μόνο που μετρούσαν τη σκιά τους το πρωί και όλων των άλλων το βράδυ. Ανθρωποι, που το μόνο προσόν τους ήταν η παλαιόθεν φιλική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα». Κατά την άποψή του, αυτοί εμπόδισαν τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε «ένα σύγχρονο δημοκρατικό, προοδευτικό σοσιαλιστικό κόμμα».

Στο μεταξύ, η... σκληρή δουλειά στο «υπουργείο αντιπολίτευσης» ξεκίνησε ήδη από χτες, με αφορμή τη σύνθεση της κυβέρνησης της ΝΔ, που «σηκώνει μανίκια» για έναν νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης, με βάση τις κοινές αντιλαϊκές τους δεσμεύσεις. Προσπερνώντας το βασικό αυτό γεγονός, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «προεκλογικά υπόσχονταν ριζικές αλλαγές στην νέα του κυβέρνηση» αλλά τελικά «δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ανακύκλωση της προηγούμενης κυβέρνησής του», ότι «συγκρότησε ένα από τα πιο ογκώδη κυβερνητικά σχήματα της μεταπολίτευσης», με «κολλητούς» και «φίλους», και «απέδειξε ότι αντιμετωπίζει την ψήφο των πολιτών ως λευκή επιταγή».

Κατά τ' άλλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καμώνονταν και χτες τους «θλιμμένους συγγενείς» για την άνοδο φασιστικών και ακροδεξιών μορφωμάτων, αυτών που πριν από έναν μήνα βάφτιζαν «παραπλανημένους» ζητώντας την ψήφο και είχαν «ενσταντανέ» όπως στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, στο Μενίδι, στην Καστοριά κ.α., κι ενώ είχαν στην κεντρική εκλογική επιτροπή τους τον Μαραντζίδη της θεωρίας των «δύο άκρων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλπικα διλήμματα και διαβεβαιώσεις «σταθερότητας» και «σοβαρότητας»(2023-05-26 00:00:00.0)
Διαπιστευτήρια «ώριμου κόμματος» της αστικής διαχείρισης(2022-05-31 00:00:00.0)
Η χειραγώγηση του λαού στο επίκεντρο των διεργασιών(2016-07-12 00:00:00.0)
Επιχειρεί να στήσει νέα κάλπικα διλήμματα(2015-08-29 00:00:00.0)
Ψηφοθηρεί ασύστολα με ακάλυπτες επιταγές(2012-06-08 00:00:00.0)
Εκλογικά τερτίπια μέχρι την τελευταία ώρα(2012-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ