Τρίτη 27 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Χωρίς ανάπαυλα, «επιστρέφει» στο αντιλαϊκό της έργο

Eurokinissi

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε χτες το πρωί ο Κυρ. Μητσοτάκης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στη σύντομη συζήτηση που είχε με την Κ. Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, επανέλαβε την πρόθεση να «τρέξουν» οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα το αντιλαϊκό έργο της νέας κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, διαβεβαίωσε ξένα και ντόπια κέντρα ότι θα τους εξασφαλίσει «σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση» με «ορίζοντα τετραετίας», η οποία θα κάνει «πράξη στη δεύτερη τετραετία μεγάλες αλλαγές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις». Ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «μια ισχυρή εντολή για να κάνουμε πράξη αυτές τις μεγάλες αλλαγές», έχοντας άλλωστε «μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», προκειμένου να προχωρήσει «άμεσα στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος», «με πολύ συγκεκριμένη αποστολή», όπως τόνισε.

Εξέφρασε έναν προβληματισμό για πτυχές του εκλογικού αποτελέσματος, μιλώντας για «ορισμένες εκπλήξεις» και εστιάζοντας στο γεγονός ότι «έχουμε μια οκτακομματική Βουλή». Εξέφρασε ωστόσο την πίστη του ότι «η δημοκρατία μας είναι πολύ ώριμη, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τις όποιες πρόσκαιρες αναταράξεις», δεδομένης και της σύγκλισης όλων των αστικών κομμάτων και μορφωμάτων στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου και του ευρωατλαντισμού.

Ακολούθησε το μεσημέρι η ορκωμοσία Μητσοτάκη, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη:

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργοί Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς.

Υπουργείο Εξωτερικών: Υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης, υφυπουργοί Γιώργος Κώτσηρας, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης.

Υπουργείο Αμυνας: Υπουργός Νίκος Δένδιας, υφυπουργοί Γιάννης Κεφαλογιάννης και Νίκος Χαρδαλιάς.

Υπουργείο Εσωτερικών: Υπουργός Νίκη Κεραμέως, αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας - Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό Γιάννης Οικονόμου, υφυπουργοί Ζέττα Μακρή και Δόμνα Μιχαηλίδου.

Υπουργείο Υγείας: Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, υφυπουργοί Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, υφυπουργοί Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκος Ταχιάος.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, υφυπουργοί Νίκος Ταγαράς και Αλεξάνδρα Σδούκου.

Υπουργείο Ανάπτυξης: Υπουργός Κώστας Σκρέκας, υφυπουργοί Μάξιμος Σενετάκης και Αννα Μάνη - Παπαδημητρίου.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, υφυπουργοί Βασίλης Σπανάκης και Πάνος Τσακλόγλου.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Υπουργός Νότης Μηταράκης, υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, υφυπουργός Γιάννης Μπούγας.

Υπουργείο Πολιτισμού: Υπουργός Λίνα Μενδώνη, υφυπουργός Χρίστος Δήμας.

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Υπουργός Δημήτρης Καιρίδης, υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη.

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Μαρία Κεφάλα.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, υφυπουργοί Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης.

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υφυπουργός Γιάννης Παππάς.

Υπουργείο Τουρισμού: Υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη, υφυπουργός Ελενα Ράπτη.

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου, υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Υπουργός Βασίλης Κικίλιας, υφυπουργοί Χρήστος Τριαντόπουλος και Ευάγγελος Τουρνάς.

Υπουργοί Επικρατείας: Μάκης Βορίδης, Σταύρος Παπασταύρου, Ακης Σκέρτσος. Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντής του Γραφείου Πρωθυπουργού: Γιάννης Μπρατάκος. Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα ανακυκλώθηκαν μια σειρά από στελέχη γνωστά και από την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη ή και παλαιότερα σχήματα με κορμό τη ΝΔ, όλα με χιλιάδες «μίλια» πτήσης στο ενεργητικό τους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Επίσης, αξιοποιήθηκαν οι ΠΑΣΟΚογενείς Φλωρίδης και Χρυσοχοΐδης, η μέχρι χτες πρέσβειρα της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και ο δήμαρχος Τρικάλων, Παπαστεργίου. Ενώ στη νέα κυβέρνηση, που αριθμεί 64 άτομα, συμμετέχουν και 20 «εξωκοινοβουλευτικά» στελέχη.

Δεν αξιοποιήθηκαν στο νέο σχήμα πρώην υπουργοί όπως ο Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος, Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, Υγείας Θ. Πλεύρης και Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη 1 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ακολουθήσει η διαδικασία παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων. Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τέλος, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα προτείνει για πρόεδρο της Βουλής τον Κωνσταντίνο Τασούλα. Σημειωτέον, εκτός Βουλής μένουν από πλευράς ΝΔ στελέχη όπως οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Αγγελος Συρίγος, Αρια Αγάτσα και Φωτεινή Πιπιλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ