Τρίτη 27 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποχαιρέτησαν την αγωνίστρια Βάσω Σταματίου, τελευταία επιζήσασα του Αουσβιτς

Την αγωνίστρια Βάσω Σταματίου, τελευταία επιζήσασα του Αουσβιτς, αποχαιρέτησαν το Σάββατο 24 Ιούνη στην Αγία Αικατερίνη Στυλίδας συγγενείς, συναγωνιστές και φίλοι.

Στην τελετή παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Φθιώτιδας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ, ο οποίος εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος και του Γενικού Γραμματέα της, Δημήτρη Κουτσούμπα, εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους και στους εργαζόμενους της «Στέγης Γερόντων», ιδρύματος της Ι. Μ. Φθιώτιδας, οι οποίοι με αγάπη φρόντιζαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα την Βάσω Σταματίου.

Θυμίζουμε ότι ο Δ. Κουτσούμπας τον περασμένο Δεκέμβρη, στο πλαίσιο περιοδειών του στη Φθιώτιδα, είχε επισκεφθεί την Βάσω Σταματίου στη «Στέγη Γερόντων», όπου διέμενε.

Παρευρέθηκε επίσης η Βαγγελιώ Καρκάνη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Στυλίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αποχαιρετώντας την Βάσω Σταματίου, ο Κ. Μπασδέκης ανέφερε:

«Με θλίψη, συγκίνηση και απέραντο σεβασμό αποχαιρετούμε σήμερα την αγωνίστρια Βάσω Σταματίου. "Εφυγε" σε ηλικία 98 ετών μια ηρωίδα της Αντίστασης και του αγώνα του ελληνικού λαού, μία εκ των ελάχιστων Ελληνίδων που χωρίς να είναι Εβραίες, έζησαν τη φρίκη του Αουσβιτς και κατάφεραν να επιβιώσουν. Ηταν μέχρι και χτες η τελευταία επιζήσασα.

Μία γυναίκα σύμβολο του αγώνα στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και του αγώνα για να μην ξεχάσει ποτέ η ανθρωπότητα τι σημαίνει φασισμός - ναζισμός, να μην ξεχάσει ποτέ και κανένας τα εκατομμύρια που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στον φασισμό.

Οσοι είχαμε τη χαρά και την τιμή να γνωρίσουμε την Βάσω Σταματίου, θα μείνει στη μνήμη μας η ιδιαίτερη οξύνοια, η καθαρή σκέψη που διατηρούσε μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής της, αλλά και εκείνο το καλοσυνάτο χαμόγελο της αισιοδοξίας που την συντρόφευε πάντα».

Στάθηκε στη ζωή, στις διώξεις και στα βασανιστήρια που βίωσε από νεαρή ηλικία η Βάσω Σταματίου, όταν τον Μάρτιο του 1944 συνελήφθη από την Γκεστάπο επειδή συμμετείχε σε μια απόπειρα διαδήλωσης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, για να οδηγηθεί στη φυλακή και από κει σε μια σειρά κολαστήρια της ναζιστικής Γερμανίας.

«Στις 8/4/1945 οι Γερμανοί φρουροί εγκατέλειψαν το στρατόπεδο του Μάγκντεμπουργκ, που καιγότανε, και μετά από πολλές περιπέτειες, ώσπου να οργανωθούν οι αποστολές μεταφοράς αιχμαλώτων στις πατρίδες τους, η Βάσω Σταματίου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη έπειτα από 5 μήνες φοβερής περιπλάνησης», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Επίσης ο Κ. Μπασδέκης τόνισε τη σημαντική κληρονομιά που αφήνει πίσω της η Βάσω Σταματίου με το βιβλίο - μαρτυρία της «Βαρούμ; Γιατί; Μια Ελληνίδα στο Αουσβιτς», που επανεκδόθηκε πριν λίγες μέρες από τη «Σύγχρονη Εποχή» και «αποτυπώνει πολύ ζωντανά τις φρικαλεότητες των στρατοπέδων συγκέντρωσης που και η ίδια έζησε, θέλοντας να δώσει ιδιαίτερα στους νεότερους το μήνυμα πως για να θριαμβεύσει η ζωή χρειάζεται σκληρός αγώνας όχι μόνο επιβίωσης αλλά και αντίστασης, συνεχούς ασυμβίβαστης πάλης ενάντια στο άδικο, στο βάρβαρο, στο απάνθρωπο.

Η Βάσω Σταματίου αφήνει σε όλους εμάς μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη - υπενθύμιση ότι χωρίς αγώνα για μια καλύτερη δίκαιη κοινωνία, χωρίς ιδανικά και αξίες, η ανθρωπότητα μπορεί να ξαναζήσει τα ίδια και χειρότερα, όσο ο φασισμός, οι πόλεμοι και η εκμετάλλευση παραμένουν στην καθημερινότητά μας».

Καταλήγοντας, αποχαιρέτησε την Βάσω Σταματίου με την τελευταία παράγραφο του βιβλίου της, όπου συμπυκνώνονται όλα όσα πρέπει να γίνουν για να μην ξαναζήσουμε τη φρίκη των πολέμων: «Οσο για τους επίσημους νεκρούς, τους κουβαλάει η ανθρωπότητα στην πλάτη της σαν τη μεγαλύτερη ντροπή της, ντροπή που δυστυχώς για αρκετούς σήμερα γίνεται σημαία μαύρη με τον αγκυλωτό σταυρό του φασισμού στο κέντρο. Προλάβετε λαοί...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ