Τρίτη 27 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
«Ανυπομονησία» για τις επόμενες ανατροπές και την εμπλοκή

Προμήνυμα νέων αντιλαϊκών μέτρων και παραπέρα εμπλοκής στα ευρωατλαντικά σχέδια, στα οποία θα βυθιστεί παραπέρα η χώρα, αποτελούν τα συγχαρητήρια μηνύματα προς τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως ανυπομονεί «να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία σε κοινές προτεραιότητες για την προώθηση της ευημερίας και της περιφερειακής ασφάλειας. Μαζί - ως Σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι - η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας, καθώς και με τη ζωντανή ελληνοαμερικανική κοινότητά μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να συνεχίσουμε αυτήν την κληρονομιά». Αλλά και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν έσπευσε να τονίσει πως «η Ελλάδα είναι ένας κομβικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και στενός φίλος των ΗΠΑ», εκφράζοντας κι αυτός ανυπομονησία «να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε τη βαθιά συνεργασία μας και τις κοινές μας αξίες»...

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Κυρ. Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε μαζί το έργο που έχουμε ξεκινήσει, για μια Ευρώπη πιο ισχυρή και πιο ανεξάρτητη».

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς είπε ότι προσβλέπει «στην περαιτέρω εμβάθυνση των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και στη συνέχιση της συνεργασίας μαζί σας ως εταίροι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

Ακόμα, τον Μητσοτάκη συνεχάρη για την επανεκλογή του και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, εκφράζοντας ανυπομονησία «για την ενίσχυση της μακροχρόνιας σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου Ελλάδας» και για «προκλήσεις», «από τη διασφάλιση της σταθερής υποστήριξης για την Ουκρανία μέχρι τον τερματισμό της επικίνδυνης και παράνομης μετανάστευσης».

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε κι αυτή ανυπόμονη «να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, να έχουμε αποτελέσματα για τους πολίτες στην Ελλάδα και ολόκληρη την ΕΕ» με «επίκεντρό μας: Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, να επιτύχουμε στις κλιματικές και τις ψηφιακές μεταβάσεις, με την υποστήριξη του NextGenerationEU». Ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ξεχώρισε την αξία συνεργασίας «για τις κοινές μας ευρωπαϊκές προκλήσεις»...

Συγχαρητήρια έσπευσε να εκφράσει στον επικεφαλής της ΝΔ και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που - υπενθυμίζοντας και την αυξανόμενη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο - ισχυρίστηκε ότι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων «θα δώσει δύναμη στα έθνη μας και θα φέρει την ειρήνη και την ασφάλεια πιο κοντά στην Ουκρανία και στην Ευρώπη», ανυπομονώντας να καλωσορίσει «τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κίεβο».

Μεταξύ άλλων αναλύσεων, ο βρετανικός «Guardian» παρέθετε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες «η κλίμακα της νίκης της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στην (...) επιθυμία των ψηφοφόρων να δουν την Ελλάδα να συνεχίζει σε ένα μονοπάτι "κανονικότητας" μετά από το "τρενάκι του τρόμου" της χώρας κατά την οικονομική κρίση».

Εκλεισε το ραντεβού με Ερντογάν

Από τις πρώτες δουλειές του Κυρ. Μητσοτάκη ως εκ νέου πρωθυπουργού, ήταν να κλείσει με τον Ερντογάν το ραντεβού τους στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, ως άλλο ένα βήμα προς ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα είχαν επικοινωνία χτες το απόγευμα, λίγες μόνο ώρες μετά την ορκωμοσία του, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του. Συμφώνησαν, δε, να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ