Τετάρτη 21 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανυπομονούν να «τρέξουν» τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά

«Παράθυρο ευκαιρίας για να συζητήσουμε», βλέπει ο πρ. υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στα Ελληνοτουρκικά, μιλώντας στο «Capital.gr», επιμένοντας μάλιστα ότι «πρέπει να επιχειρήσουμε αυτό το παράθυρο να το κάνουμε πόρτα», εφόσον εδώ και καιρό μαγειρεύονται αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Εθεσε δε ως δέλεαρ την παραπέρα ανάπτυξη των διμερών μπίζνες, τονίζοντας ότι με μια τέτοια εξέλιξη «μπορεί να δημιουργηθεί μία έκρηξη αναπτυξιακή στην περιοχή αν η Ελλάδα και η Τουρκία λύσουν τη διαφορά» σε ό,τι αφορά τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.

Κληθείς να τοποθετηθεί στην εκτίμηση ότι μετεκλογικά «θα υπάρξει και ο διεθνής παράγοντας» «που θα πιέσει προς τις δύο πλευρές για να καθίσουν στο τραπέζι», απάντησε ότι «όλοι οι φίλοι και σύμμαχοι και των δύο χωρών θα εύχονται οι χώρες αυτές να βρουν άκρη στη διαφορά τους», επιβεβαιώνοντας την ευρωατλαντική βάση όπου κινούνται παζάρι και «λύσεις».

Σημειωτέον, ο πρ. υπουργός Εξωτερικών, παίρνοντας θέση και σε μια σχετική συζήτηση, τόνισε ότι δεν θα εκχωρούσε «την πρωτοβουλία συζήτησης με την Τουρκία σε κάποιον άλλον, όσο κι αν είναι φίλος μου και όσο και αν έχουμε στενές σχέσεις. Θα επέλεγα εγώ και την ατζέντα και τον χρόνο και τον χώρο».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», τη σφοδρότατη ενόχληση της Αγκυρας για την πρόθεση του ΝΑΤΟ να εντάξει περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο που περιλαμβάνουν και - κυρίως - κατονομάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία στους νέους περιοχικούς επιχειρησιακούς χάρτες («regional plans») της λυκοσυμμαχίας, αντικατοπτρίζει η απόφαση της Τουρκίας να οδηγήσει την περασμένη Πέμπτη, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, τη συγκεκριμένη διαδικασία σε ναυάγιο.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η υπόθεση ξεκίνησε σε στρατιωτικό επίπεδο από τον στρατηγό Κρ. Καβόλι, ανώτατο συμμαχικό διοικητή Ευρώπης (SACEUR), ο οποίος προώθησε τους χάρτες την Πέμπτη με σκοπό να περάσουν από την αποκαλούμενη «διαδικασία σιωπηρής αποδοχής». Η διαδικασία αυτή τηρείται με σκοπό να μη διατυπωθούν αντιρρήσεις και όπως φαίνεται η Τουρκία «έσπασε» τη διαδικασία, με αποτέλεσμα την Πέμπτη και την Παρασκευή το αδιέξοδο να επιβεβαιωθεί και στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC). Την ίδια μέρα, διαρροές στο πρακτορείο «Reuters» και το «Politico» υποδείκνυαν ως υπεύθυνη για το ναυάγιο την Τουρκία, η οποία έθεσε θέμα ονομασίας, ως τουρκικών, των Στενών (όπως είναι γνωστά στη Συνθήκη του Μοντρέ) αλλά και αναφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στους χάρτες, την οποία - όπως είναι γνωστό - η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιταχύνεται η πορεία πάνω στον ευρωατλαντικό «οδικό χάρτη» (2024-04-20 00:00:00.0)
Σχεδιασμένη παρέμβαση στο φόντο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2017-11-04 00:00:00.0)
Σχέδια και ομολογίες επικίνδυνα για τους λαούς (2010-05-15 00:00:00.0)
Διευκολύνσεις στην Αγκυρα σε βάρος του Κυπριακού (2006-10-20 00:00:00.0)
Σήμερα το διαπραγματευτικό πλαίσιο Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας (2005-06-29 00:00:00.0)
Παιχνίδι λεπτών ισορροπιών και μεγάλων συμφερόντων... (2004-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ