Τετάρτη 21 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μεγάλη διαφορά για τον λαό με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ στον ρ/σ «Real FM» και τον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο

RIZOSPASTIS

Συνέντευξη στον ρ/σ «Real FM» και τον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο παραχώρησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μεταξύ άλλων ο Δ. Κουτσούμπας ρωτήθηκε αν όσα λέει το ΚΚΕ για «ισότητα, ελευθερία, εκείνη την ελευθερία που έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο, την κάλυψη των αναγκών του» είναι «όπως λέει ένας κόσμος "καλά, αλλά δεν γίνονται"».

«Τα μόνα που μπορούν να γίνουν και να είναι υπέρ του λαού είναι αυτά που λέει το ΚΚΕ», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «το Πρόγραμμα του ΚΚΕ είναι εντελώς υλοποιήσιμο αυτήν τη στιγμή, διότι η κοινωνία έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, σε τέτοιο σημείο κοινωνικοποίησης της παραγωγής, των παραγωγικών δυνάμεων, που αυτό που λέμε εμείς νέα κοινωνία, σοσιαλισμός, φαντάζει μέσα από όπου κι αν κοιτάξεις γύρω σου». Εφερε το παράδειγμα της πρόσφατης επίσκεψής του σε μεγάλη βιομηχανία «η οποία στο συγκεκριμένο τμήμα, στη Θεσσαλονίκη, κάνει ερευνητική δουλειά. Καινοτόμα επιχείρηση, από τους ίδιους τους εργαζόμενους που δουλεύουν εκεί, ερευνητές, 900 άτομα προσωπικό, οι περισσότεροι πτυχιούχοι πανεπιστημίων, με ειδικεύσεις και μεταπτυχιακά και λοιπά, μία εταιρεία η οποία μόνο σε μία σοσιαλιστική κοινωνία μπορούσε να ανθίσει. Γιατί την ίδια ώρα που κάνουν την έρευνα, που κάνουν πραγματικά επαναστατική δουλειά στον τομέα τους, στην επιστήμη τους και στην τεχνολογία, βλέπεις για παράδειγμα ότι το φάρμακο έχει πάει στα ύψη, ξέρεις ότι στον καπιταλισμό υπάρχει η "πατέντα" και δεν μπορεί να παραχθεί μαζικά, από όλες τις χώρες και όλα τα κράτη, για να μπορέσουν να ζήσουν οι λαοί χωρίς τον κίνδυνο αρρώστιας, πανδημίας, ή έχει φτάσει να είναι πανάκριβο, να μην μπορεί ο συνταξιούχος να πάρει το φάρμακό του, ή να έχεις έλλειψη φαρμάκων λόγω αυτών που γίνονται με τις εξαγωγές. Αρα, λοιπόν, αυτό το σύστημα, αυτή η βαρβαρότητα του συστήματος, ο καπιταλισμός, που εμείς το λέμε, έχει σαπίσει, έχει διαφθαρεί, δεν έχει άλλα περιθώρια παραπέρα ανάπτυξης για την ευημερία του λαού. Αναπτύσσεται βεβαίως μόνο για το καπιταλιστικό κέρδος, για τα κέρδη των λίγων, που οι λίγοι προσδιορίζονται, δεν τους λέμε γενικά και αφηρημένα, όπως άλλα κόμματα, έχουν όνομα: Είναι αυτό που λέμε άρχουσα τάξη, αστική τάξη, είναι οι βιομήχανοι, είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, είναι οι εφοπλιστές, είναι οι τραπεζίτες, αυτοί είναι και αυτοί έχουν τον πλούτο».

Αυτήν τη φορά θα είναι νικηφόρα η νέα σοσιαλιστική κοινωνία

«Πριν από 30 χρόνια είχαμε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, την πτώση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Αυτό το οποίο επαγγέλλεται το ΚΚΕ, δεδομένης αυτής της εξέλιξης, μήπως έχει ηττηθεί; Μήπως δεν είναι εφικτό να υπάρξει;», ρωτήθηκε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Δ. Κουτσούμπας.

Επισημαίνοντας ότι όλοι παραδέχονται τις μεγάλες κατακτήσεις που είχε η απόπειρα οικοδόμησης ενός νέου κοινωνικού συστήματος για 70 χρόνια - «δεν μπορούν για παράδειγμα να αγνοήσουν τον τομέα της Υγείας, τον τομέα του Πολιτισμού, τον τομέα της Παιδείας, το ότι όλοι είχαν δουλειά, μόνιμη - σταθερή» - σημείωσε πως «μέσα σε όλη αυτήν τη μεγάλη πορεία, τη δύσκολη πορεία, κάνανε λάθη, παρουσίασαν πάρα πολλές αδυναμίες και ελλείψεις» και τόνισε ότι «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα, ή τέλος πάντων είναι από τα κόμματα εκείνα στον διεθνή χώρο και εδώ στην πατρίδα μας, που έχει μελετήσει αυτήν την πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού, έχουμε εξάγει ουσιαστικά συμπεράσματα, τα έχουμε συζητήσει, τα έχουμε αναλύσει, φυσικά έχουμε κι άλλες ακόμα πλευρές προς διερεύνηση...».

«Το βασικό συμπέρασμα όπου έχουμε καταλήξει» - συνέχισε ο Δ. Κουτσούμπας - «είναι ότι ο σοσιαλισμός ηττήθηκε, αυτός που οικοδομήθηκε, αυτή η απόπειρα στη Σοβιετική Ενωση, ακριβώς γιατί πήγε να λύσει, από ένα σημείο κυρίως και μετά, υπαρκτά προβλήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης με εργαλεία του καπιταλισμού, για παράδειγμα "οικονομία της αγοράς", συνύπαρξη έως έναν βαθμό, στην αρχή περιορισμένα, μετά ευρύτερα, του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία μαζί με τον κοινωνικοποιημένο. Και αυτό δημιουργούσε αντικειμενικά αποξένωση από τους ίδιους τους εργαζόμενους, όταν δημιουργούνταν ανισότητες ανάμεσα στους εργάτες - που είναι η κύρια δύναμη οικοδόμησης αυτού του νέου συστήματος - και των συμμάχων τους, των μικρών αγροτών, των συνεταιρισμένων εκεί αγροτών. Δημιουργούνται προβλήματα και στη συμμετοχή, γιατί εξουσία εργατική σημαίνει ότι συμμετέχει και άμεσα ο λαός.

Εμείς στο Πρόγραμμά μας, για παράδειγμα, αυτό που βάζουμε είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει μονάδα παραγωγική, εργοστάσιο, γραφείο, σχολείο, σχολή, κλάδος της οικονομίας, ακόμα και για τους απόμαχους της δουλειάς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, που να μην είναι οργανωμένοι εκεί, να μη συμμετέχουν, να μη συζητούν αυτά τα ζητήματα, τα νομοσχέδια για παράδειγμα που έρχονται στο αντιπροσωπευτικό σώμα. Που να μη τα συζητούν όλα αναλυτικά πρώτα και μετά να παίρνονται οι αποφάσεις, που να μην εκλέγουν αυτοί τους αντιπροσώπους τους στην ανώτατη, στην εθνική αντιπροσωπεία, αυτό που λέμε σήμερα Βουλή, για παράδειγμα, όπως θα ονομάζεται η Βουλή των αντιπροσώπων των εκλεγμένων που θα βγάζει και την κυβέρνηση, που να μην ανακαλούν τους βουλευτές που θα εκλέγουν όταν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους ή όταν έχουν προβεί σε ατασθαλίες λόγω πιθανόν προσωπικού συμφέροντος, γιατί ξέρεις ότι και η συνείδηση δεν είναι εύκολο πράγμα να διαμορφωθεί, θέλει χρόνο, θέλει πάρα πολλά χρόνια».

Επεσήμανε δε ότι για την τήρηση όλων των παραπάνω υπάρχουν πλέον και νέες δυνατότητες της επιστήμης, ώστε ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας να τηρείται απαρέγκλιτα και να υπάρχει σε όλους ισοδυναμία στους κλάδους, το πώς αναπτύσσονται, «άρα αξιοποιώντας όλα αυτά μπορείς πραγματικά να πεις ότι έπρεπε να γίνει χθες, και βέβαια θα γίνει αυτήν τη φορά και θα είναι νικηφόρα αυτή η κοινωνία, και θα σταθεί πάρα πολλά χρόνια».

Ακόμα περισσότεροι να στηρίξουν τώρα το ΚΚΕ

«Σε λιγότερο από 7 μέρες έχουμε εκλογές, έχει το ΚΚΕ 26 βουλευτές, και να πάρει και 28 τι έγινε δηλαδή; Υπάρχει ένας κόσμος που λέει ότι εντάξει, αυτοί είναι δεδομένοι, θα έχουμε πρόβλημα στη δουλειά, εκεί θα είναι, θα είναι στο πλευρό μας...», ρωτήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας από τον Ν. Μπογιόπουλο.

Και απάντησε ότι «είναι μεγάλο πράγμα, μεγάλη διαφορά, και θα σου πω το εξής... Αλλο να έχεις 10 βουλευτές και άλλο να έχεις 30 ή 40, διαφορετικά είναι, και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή, δεν θα σταματάς τη βδομάδα 10 πλειστηριασμούς σπιτιών, θα σταματάς 100 με περισσότερους βουλευτές, αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό. Πρέπει ο ελληνικός λαός, οι νέοι που μας ακούνε, πέντε μέρες πριν τις εκλογές να σκεφτούν το εξής: Οτι αυτές οι εκλογές μέσα σε έναν μήνα που ξαναγίνονται, γίνονται με έναν πιο άδικο, πιο ληστρικό, καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο της ΝΔ, που δίνει στο πρώτο κόμμα, δηλαδή στη ΝΔ, μπόνους 40 με 50 έδρες, που σημαίνει αυτό το μπόνους, το δωράκι, είναι λεηλασία της ψήφου, κλέψιμο εδρών από άλλα κόμματα, ανάμεσα σε αυτά και το ΚΚΕ. Που σημαίνει το εξής, αν πάρουμε για παράδειγμα το 7,23%, δηλαδή 427 χιλιάδες ψήφους, αν πάνε όλοι και τους πάρουμε τους ίδιους, δεν θα βγάλουμε τώρα 26 βουλευτές αλλά θα βγάλουμε - γιατί θα μας τους κλέψει το πρώτο κόμμα με τον νόμο αυτό - 20 (...).

Που σημαίνει ότι όχι μόνο πρέπει να πάνε ξανά αυτήν την Κυριακή όλοι να ψηφίσουν, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια, οικονομικά, μετακίνησης, δυσκολιών αν έχουν μαθήματα ή αν δουλεύουν σεζόν και δεν τους δίνει άδεια ο εργοδότης. Το δικαιούνται καταρχάς αυτό, θα τους στηρίξουμε σε αυτό, μπορούμε να τους βοηθήσουμε και πρέπει να υπάρξουν καταγγελίες εάν υπάρξει εμπόδιο από εργοδότες, δυσκολίες στη μετακίνηση (...) να πάνε να ψηφίσουν και όχι μόνο να πάνε αυτοί να ψηφίσουν όλοι, αλλά να πάνε και πολύ περισσότεροι. Αυτό σημαίνει ότι 1% με 2% αν πάρει παραπάνω το ΚΚΕ θα έχει περισσότερους βουλευτές που θα παλεύουν και μέσα στη Βουλή να καταψηφίζουν αντιλαϊκούς νόμους της ΝΔ, να αποκαλύπτουν στον λαό τι πρόκειται να φέρει η αντιλαϊκή κυβέρνηση και, κυρίως, να είναι έξω στους δρόμους του αγώνα μαζί με τον λαό».

Οι λαοί Ρωσίας και Ουκρανίας μπορούν να ξαναζήσουν ειρηνικά σε μια άλλη κοινωνία

Ερωτηθείς σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και «αν είναι με τη Ρωσία» το ΚΚΕ, τόνισε ότι «εμείς δεν είμαστε με τον Πούτιν, ούτε με τη Ρωσία. Η Ρωσία σήμερα είναι μια μεγάλη καπιταλιστική χώρα, είναι δεύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, έχει τα δικά της συμφέροντα. Ο Πούτιν ήταν από αυτούς που ανέτρεψαν τον σοσιαλισμό, συμμετείχε σε αυτήν τη διαδικασία» και ξεκαθάρισε: «Εμείς είμαστε με τον ρωσικό λαό που υποφέρει, ματώνει», καθώς, όπως επεσήμανε, εκτός από αυτούς που συμμετέχουν στον πόλεμο «υπάρχει και ο υπόλοιπος κόσμος, που πραγματικά δακρύζει. Και δεν μπορεί να αντέξει η καρδιά και το μυαλό του πως ενώ ζούσαν 70 χρόνια ειρηνικά, φιλικά με τον ουκρανικό λαό, με τους Ουκρανούς συμπατριώτες τους, τους συντρόφους τους, τώρα σκοτώνονται, αλληλοσκοτώνονται».

«Δεν είμαστε όμως ούτε με τον Ζελένσκι», πρόσθεσε. «Δεν σημαίνει, επειδή δεν είμαστε με τον Πούτιν και τη σημερινή κυβέρνηση της Ρωσίας, ότι είμαστε με τον Ζελένσκι, που υποτίθεται πως αμύνεται έως έναν βαθμό στην επίθεση της Ρωσίας, διότι η ιστορία ξεκίνησε από πριν». Θύμισε ότι «ο Ζελένσκι και η αστική τάξη της Ουκρανίας βομβάρδιζε το Ντονμπάς. Βομβάρδιζε ρωσόφωνες περιοχές. Ηθελε να τους εξαφανίσει από προσώπου Γης. Και εκεί είχαμε στείλει αποστολές βουλευτών και ευρωβουλευτών και βλέπαμε την κατάσταση: Από τους βομβαρδισμούς που γίνονταν μέχρι τις διώξεις του ρωσόφωνου πληθυσμού. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται η Ρωσία, ο Πούτιν να κάνει επέμβαση για να τους απελευθερώσει», αλλά ότι «ήταν υπόθεση των ίδιων των Ουκρανών, γιατί ήταν Ουκρανοί πολίτες» οι οποίοι «πραγματικά πολεμάγανε και εμείς σε αυτούς συμπαραστεκόμασταν και συμπαραστεκόμαστε ακόμα, για να έχουν τα δικαιώματα που αξίζουν».

Συμπλήρωσε δε ότι «ο Ζελένσκι είναι ένα ενεργούμενο της ονομαζόμενης δυτικής πολιτικής», δηλαδή του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και κυρίως των ΗΠΑ, οι οποίοι και δημιούργησαν το ζήτημα. Υπενθύμισε ότι αυτοί «ανέτρεψαν εκλεγμένες δημοκρατικά κυβερνήσεις στην Ουκρανία, οι οποίες είχαν πιο φιλορωσικό κατ' αυτούς προσανατολισμό, για να βάλουν τις μαριονέτες τους. Τέτοια μαριονέτα είναι ο Ζελένσκι. Και, βεβαίως, δουλεύει με ΝΑΤΟικά, με αμερικανικά όπλα. Τα τανκς, τα αεροπλάνα, οι ρουκέτες που έχει εκεί είναι ΝΑΤΟικά. Ακόμα και η Ελλάδα στέλνει, όπως ξέρουμε όλοι, οπλικά συστήματα, στρατιωτικά οχήματα και τανκς έχει στείλει, έχει στείλει άλλα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, συμμετέχοντας στον πόλεμο».

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «ο λαός πρέπει και να ανατρέψει τον Πούτιν στη Ρωσία και να βάλει μια εργατική, πραγματικά φιλολαϊκή κυβέρνηση, να πάρει αυτός την εξουσία και να σταματήσει τον πόλεμο. Και ο λαός της Ουκρανίας να ανατρέψει τους διάφορους Ζελένσκι και να πάρει αυτός, η εργατική τάξη, την εξουσία και να ζήσουν ξανά ειρηνικά σε μία άλλη κοινωνία».

Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργείται από τη φοροληστεία σε βάρος του λαού

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι είναι το νέο υπερμνημόνιο και σχολίασε ότι έπρεπε να φτάσουμε στον δεύτερο αυτό προεκλογικό αγώνα για να παραδεχτεί ο Μητσοτάκης ότι όντως είναι μνημόνιο.

Επεσήμανε ότι «δεν είναι ένα σακούλι, ένα κουτί που έχει λεφτά που τα παίρνει η ΕΕ και μας τα χαρίζει. Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργείται από τη φοροληστεία που πληρώνει ο ελληνικός λαός, από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα, τους τελωνιακούς δασμούς από διάφορα προϊόντα, από τη φορολογία στους επαγγελματίες, από τη φορολογία στους αγρότες και στους εργαζόμενους». Ξεκαθάρισε ότι έτσι φτιάχνεται το υπερταμείο αυτό και από αυτό δίνουν δανεικά, που δεν είναι αγύριστα. Τα πληρώνουμε. «Χρεώνεται ο ελληνικός λαός, και πάλι θα τα πληρώσουμε», υπογράμμισε.

«Αυτό το Ταμείο σού λέει ότι εδώ πρέπει υποχρεωτικά να έχεις 350 προαπαιτούμενα - που σημαίνει 350 τουλάχιστον αντιλαϊκούς νόμους - που περιλαμβάνουν νέα φοροληστεία, ξανά νέους φόρους για τον λαό, που περιλαμβάνουν χαμηλούς μισθούς. Είδατε σήμερα, πρώην υπουργός, ότι "κάναμε προεκλογικές παροχές, είπαμε ότι θα δώσουμε, αλλά αυτά θα τα δούμε ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας", αυτό στην ουσία είπε ο άνθρωπος με κάθε ειλικρίνεια και αυτά δεν προβλέπονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κι όλα τα υπόλοιπα που έχει η ΕΕ. "Θα δούμε αν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος". Και το λένε όλοι αυτό. Και ο Τσίπρας, και ο Μητσοτάκης, και ο Ανδρουλάκης. "Εάν έχουμε αντοχές", "εάν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος", όλες αυτές οι υποσχέσεις. Αρα μιλάμε για καθήλωση ξανά μισθών, μιλάμε για καθήλωση συντάξεων», τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι «για παράδειγμα, ενώ δίνει 32 δισ. - τόσα θα πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης υποτίθεται - δίνει μόνο 1,4 δισ. για τον τομέα της Υγείας, τα περισσότερα θα πάνε σε ιδιώτες της Υγείας, ομίλους της Υγείας και μόνο 314 εκατ. θα δοθούν, όχι πάλι για να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές, αλλά για να γίνουν κάποιες ανακαινίσεις πτερύγων στα νοσοκομεία. Που ούτε αυτά φτάνουν αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο 70 εκατ. θέλει για να τελειώσει το Νοσοκομείο της Χαλκίδας».

Ενώ, αναφερόμενος στα μέτρα που προβλέπονται για την «πράσινη μετάβαση», σημείωσε πως «είναι γνωστό το "Fit for 55", που σημαίνει ότι για την "πράσινη μετάβαση", για να φτάσουμε 55% στους ρύπους, θα πληρώνουμε ξανά το εμπόριο ρύπων, θα πληρώνουμε για τις ανανεώσιμες - "πράσινες" πηγές Ενέργειας, στους επενδυτές, θα πληρώνει φόρο ο λαός για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Ολα αυτά θα τα ζήσουμε στο πετσί μας: Με αυξήσεις ξανά ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, αυξήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, αυξήσεις και ανατιμήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και, φυσικά, και μια σειρά άλλα μέτρα, που δεν έχουμε χρόνο τώρα να αναλύσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ