Τετάρτη 31 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με νέα ορμή για πιο δυνατό ΚΚΕ στις 25 Ιούνη!

Τις μεγάλες δυνατότητες για σημαντική αύξηση σε ποσοστά και ψήφους και επανεκλογή δύο κομμουνιστών βουλευτών επιβεβαιώνουν οι συσκέψεις και περιοδείες

RIZOSPASTIS

Με νέα ορμή και σε κλίμα αισιοδοξίας, η Κομματική Οργάνωση Κρήτης του ΚΚΕ συνεχίζει τη μάχη για πιο ισχυρό ΚΚΕ στις 25 Ιούνη. Ηδη όλες οι Οργανώσεις του Κόμματος πραγματοποιούν δεκάδες συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες ώστε να συζητήσουν με εκατοντάδες εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νεολαίους του νησιού για το ελπιδοφόρο μήνυμα ισχυροποίησης του ΚΚΕ στις 21 Μάη και την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη άνοδο του Κόμματος σε ποσοστά και ψήφους σε όλους τους νομούς της Κρήτης. Για να επανεκλεγούν δύο κομμουνιστές βουλευτές από την Κρήτη.

Συνολικά, σε όλους τους νομούς της Κρήτης, υπήρξε διακριτή ενίσχυση του ΚΚΕ σε ποσοστά, με εκατοντάδες νέες ψήφους. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η μεγάλη άνοδος σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των εργατοϋπαλλήλων του νησιού. Είναι το αποτέλεσμα της αγωνιστικής συμπόρευσης με εκατοντάδες εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και νεολαία σε μεγάλα μέτωπα αγώνων όλο το προηγούμενο διάστημα, του αυξημένου κύρους και της διεισδυτικότητας της πολιτικής του Κόμματος σε πολύ μεγαλύτερο κομμάτι του λαού της Κρήτης.

Ξανά κομμουνιστής βουλευτής στα Χανιά!

Ιδιαίτερα ξεχωρίζουν η σημαντική άνοδος του ΚΚΕ στα Χανιά, με αύξηση του ποσοστού κατά 2%, και η εκλογή βουλευτή του Κόμματος μετά από πολλά χρόνια. Σημαντική ήταν η αύξηση σε ψήφους στον δήμο Χανίων, με 3.315 ψήφους και ποσοστό 6,48%, στον δήμο Πλατανιά, με 1.317 ψήφους και ποσοστό 10,11%, και στον δήμο Καντάνου - Σελίνου, με 322 ψήφους και ποσοστό 8,9%.

Ηδη από τις πρώτες συσκέψεις και περιοδείες, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν οι κομμουνιστές, οι φίλοι, οι οπαδοί και οι συμπορευόμενοι με το Κόμμα και στα Χανιά επιβεβαιώνουν ότι η πραγματική απήχηση του ΚΚΕ είναι πολύ μεγαλύτερη από την εκλογική του καταγραφή. Μεγάλο κομμάτι του χανιώτικου λαού κυριολεκτικά ανάσανε με το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ, ένιωσε δική του κατάκτηση την εκλογή κομμουνιστή βουλευτή.

Ο λαός των Χανίων έχει πείρα, καθώς το προηγούμενο διάστημα συμπορεύτηκε με τους κομμουνιστές σε κρίσιμες μάχες σε χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, για την προστασία από φυσικές καταστροφές, την πάλη για την απεμπλοκή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τον αγώνα για να φύγουν οι φονιάδες των λαών από τα Χανιά.

Γνωρίζουν ότι η ακόμα πιο αποφασιστική άνοδος του ΚΚΕ θα επιστρέψει στον ίδιο τον λαό, θα δώσει ώθηση στην οργάνωση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που μπορεί να φέρει κατακτήσεις στο σήμερα. Αξιοποιώντας όλη αυτήν την πείρα που έχει συγκεντρωθεί, ο λαός των Χανίων μπορεί στις 25 Ιουνίου να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ! Να επιτευχθεί ο στόχος της επανεκλογής κομμουνιστή βουλευτή στα Χανιά.

Να δυναμώσει το αντίπαλο δέος σε εργοδοσία και κυβερνήσεις

Αντίστοιχα, στον νομό Ηρακλείου υπήρξε σημαντική άνοδος του ποσοστού του ΚΚΕ, κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, με πάνω από 3.000 νέες ψήφους. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι αυτή η τάση σε όλες τις εργατογειτονιές στον δήμο Ηρακλείου, όπως στις ανατολικές (Αλικαρνασσός, Κατσαμπά), δυτικές (Γιόφυρο, Δειλινά) και νότιες συνοικίες (Μασταμπάς, Ατσαλένιο, Φορτέτσα κ.λπ.). Μεγάλη αύξηση των ποσοστών του Κόμματος υπήρξε επίσης στους δύο τουριστικούς δήμους του νομού, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο κομμάτι ξενοδοχοϋπαλλήλων της περιοχής.

Η αύξηση σε ποσοστό και ψήφους αποτελεί επιστέγασμα της συμπόρευσης των κομμουνιστών με εκατοντάδες εργαζόμενους σε μεγάλους εργατικούς αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα. Οπως στους οικοδόμους, με τη δράση του κλαδικού Συνδικάτου, όπου ξεχωρίζει η μάχη στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, στα μεγάλα εργοστάσια της πόλης, στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι είδαν και βλέπουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς τι εννοεί το ΚΚΕ ότι η ψήφος σε αυτό κατατίθεται στους αγώνες του λαού: Μόλις προχθές ο Βαγγέλης Σοφίου, υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος και εκλεγμένος στο ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ήταν επικεφαλής της κινητοποίησης των ξενοδοχοϋπαλλήλων έξω από τις πύλες μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, αντιπαλεύοντας μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του τον εργασιακό μεσαίωνα των ξενοδόχων, που ζητάνε απ' όσους παραιτούνται να τους αποζημιώνουν... Μπορούν λοιπόν στις 25 Ιούνη ακόμα περισσότεροι εργάτες να κάνουν το βήμα και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, να δυναμώσουν το μοναδικό αντίπαλο δέος απέναντι σε κυβερνήσεις και εργοδοσία.

Με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ θα δυναμώσει ο αγώνας και σε ένα ακόμα σημαντικό μέτωπο πάλης όπου πρωταγωνίστησαν οι κομμουνιστές τα προηγούμενα χρόνια, την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν Υγείας, με τις μεγάλες κινητοποιήσεις στο ΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Θα δυναμώσει η δράση του Κόμματος σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικά φαινόμενα, όπως οι πλημμυροπαθείς περιοχές της Αγίας Πελαγίας και της Χερσονήσου, ή όπως το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι, που κι εκεί υπήρξε άνοδος σε ψήφους, σε μια αναγνώριση της αδιάκοπης προσπάθειας του ΚΚΕ για την ανάδειξη των προβλημάτων και την αγωνιστική διεκδίκηση απέναντι στο εχθρικό αστικό κράτος.

Στην ύπαιθρο του νομού Ηρακλείου ξεχωρίζουν τα μεγάλα ποσοστά του Κόμματος στον δήμο Αρχανών - Αστερουσίων (9,99% στις Αρχάνες, 12,52% στις Αγίες Παρασκιές, 10,14% στις Ανω Αρχάνες, 8,66% στην Εμπαρο) και στον δήμο Βιάννου, με άνοδο 200 ψήφων. Μεγάλο κομμάτι νέων ψήφων στην περιοχή αφορά σε νέα ζευγάρια και γυναίκες που συναντήθηκαν μαζί τους οι κομουνιστές όλο το προηγούμενο διάστημα, στην οργάνωση της πάλης μέσα από τον Αγροτικό Σύλλογο και την ΟΓΕ, για κάθε λαϊκό πρόβλημα.

Σε αυτούς τους δύο δήμους, όπου το ΚΚΕ έχει ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς, η σταθερή, επίμονη ιδεολογικοπολιτική προσπάθεια του Κόμματος βοήθησε ώστε ακόμα περισσότεροι να απεγκλωβίζονται από τις παγίδες εγκλωβισμού που στήνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις, με παραμύθια περί κυβερνητικών «σωτήρων» και «προοδευτικών» κυβερνήσεων εντός των τειχών του συστήματος. Αποδεικνύονται οι δυνατότητες και στην εκλογική μάχη στις 25 Ιούνη, με επίμονη δουλειά σπίτι το σπίτι, να βρουν «τοίχο» και τα νέα κάλπικα διλήμματα που στήνονται, να πολλαπλασιαστούν οι ψήφοι του Κόμματος και εκεί και σε όλη την επαρχία του νομού Ηρακλείου.

Αξιοποιούμε τις μεγάλες δυνατότητες για να κάνουν ακόμα περισσότεροι το βήμα

Σημαντική ήταν η άνοδος του ΚΚΕ και στον νομό Λασιθίου, κατά 65,5% σε ψήφους και κατά 59,5% σε ποσοστό, με μεγάλη αύξηση ψήφων στους 4 δήμους του νομού και στις μεγάλες πόλεις. Αποδεικνύει το αυξημένο κύρος και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών της περιοχής προς το ΚΚΕ, καθώς τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος με συνέπεια και σταθερότητα συνέβαλαν καθημερινά στην οργάνωση σημαντικών αγώνων για την υπεράσπιση των δημόσιων μονάδων Υγείας του νομού, όπως και για την προστασία του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στην περιοχή.

Τέλος, στον νομό Ρεθύμνου σημειώθηκε αισθητή αύξηση σε ποσοστό (1,11%) και ψήφους (611). Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στον δήμο Ρεθύμνου, όπου ζει και δουλεύει το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων του νομού. Στην επαρχία ξεχωρίζει το ποσοστό του ΚΚΕ στον δήμο Ανωγείων, 9,58% με 177 ψήφους. Η άνοδος του Κόμματος επιβεβαιώνει το αυξημένο κύρος του σε εργατοϋπαλλήλους, εποχικά εργαζόμενους, μικρομεσαίους αγρότες και νεολαίους του νομού Ρεθύμνου. Το αυξημένο κύρος, που μεταφράζεται σε περισσότερες ψήφους, αποτελεί επιστέγασμα της δράσης των κομμουνιστών της πόλης σε μεγάλους αγώνες των κατοίκων του Ρεθύμνου για την υπεράσπιση του νοσοκομείου της πόλης, καθώς και ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα στο Παλίγκρεμνο.

Τα αποτελέσματα των εκλογών σε κάθε περιοχή αναδεικνύουν τις δυνατότητες για ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του Κόμματος και στην Κρήτη στις νέες εκλογές. Από τις πρώτες περιοδείες και συσκέψεις φαίνεται ότι ήδη νέες δυνάμεις μπαίνουν στη μάχη αυτή, ενώ αναδεικνύεται ότι πολλοί περισσότεροι μπορούν να κάνουν το βήμα και να ψηφίσουν ΚΚΕ στις 25 Ιουνίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ