Τετάρτη 31 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Μόσχα δέχτηκε επίθεση με drones και απειλεί με τα «σκληρότερα μέτρα»

Το Κίεβο απορρίπτει άλλα «ειρηνευτικά» σχέδια πέρα από το ουκρανικό - ΝΑΤΟικό

Οι επιθέσεις με drones εναντίον κτιρίων της ρωσικής πρωτεύουσας αποτελούν άλλο ένα στοιχείο της νέας φάσης κλιμάκωσης της σύγκρουσης

Copyright 2023 The Associated

Οι επιθέσεις με drones εναντίον κτιρίων της ρωσικής πρωτεύουσας αποτελούν άλλο ένα στοιχείο της νέας φάσης κλιμάκωσης της σύγκρουσης
Επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) δέχθηκε χτες το πρωί η Μόσχα, κατά την οποία επλήγησαν πολυκατοικίες και κτίρια, σε μια χρονική στιγμή που πολλαπλασιάζονται τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, το Κίεβο εξοπλίζεται με ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς και ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση κλιμάκωσης ενόψει της ουκρανικής αντεπίθεσης για ανάκτηση εδαφών.

Η ρωσική ηγεσία έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια με στόχο τον εκφοβισμό των Ρώσων πολιτών, την ίδια ώρα που η Μόσχα πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες μαζικά πλήγματα με πυραύλους και drones καθημερινά κατά του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων και περιοχών.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, το Κίεβο προσπαθεί να «προκαλέσει απάντηση από τη Ρωσία (...) Φαίνεται ότι αυτό θέλει, να κάνουμε αντίστοιχες ενέργειες». Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι τα ρωσικά πλήγματα στοχεύουν μόνο στρατιωτικές υποδομές και αποκάλυψε πως πριν από λίγες μέρες χτυπήθηκε - μεταξύ άλλων - το αρχηγείο της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η «τρομοκρατική επίθεση» κατά αμάχων στη Μόσχα έγινε με 8 drones, τα οποία αναχαιτίστηκαν είτε με ηλεκτρονικά μέσα είτε με το αντιαεροπορικό σύστημα «Pantsir-S» και δεν υπήρξαν θύματα. Η Ουκρανία αρνήθηκε άμεση ανάμειξή της.

«Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει τα πιο σκληρά μέτρα σε απάντηση», διεμήνυσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, ενώ στοχοποιεί και το ΝΑΤΟ, αναφέροντας πως «οι διαβεβαιώσεις από αξιωματούχους του ΝΑΤΟ ότι το καθεστώς του Κιέβου δεν θα χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος αποδεικνύονται εντελώς υποκριτικές».

Το ρωσικό υπουργείο σημείωσε ότι η δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο ωθεί την ουκρανική ηγεσία «σε όλο και περισσότερες απερίσκεπτες ενέργειες, τρομοκρατία, παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σε εγκλήματα πολέμου».

Λίγο αργότερα η Ρωσία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Β. Ζαλούζνι, αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, και τον Ολ. Σιρσκίι, διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, τόσο για τις επιθέσεις στη Μόσχα όσο και για τον «βομβαρδισμό αμάχων και πολιτικών υποδομών στο Ντονμπάς».

Σε μια δήλωση που προμηνύει κλιμάκωση και επέκταση της σύγκρουσης, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κλέβερλι, είπε ότι η Ουκρανία «έχει επίσης το δικαίωμα να χτυπάει πέρα από τα σύνορά της για να υπονομεύσει την ικανότητα της Ρωσίας να εκτοξεύει πυραύλους στην Ουκρανία» και ότι «οι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι» πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας αποτελούν μέρος της αυτοάμυνάς της.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με αναφορές για drones που χτύπησαν τη Μόσχα και δεν υποστηρίζουν επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το Κίεβο απορρίπτει τις «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες Κίνας, Βραζιλίας, Ν. Αφρικής

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνεται και σε στρατιωτικό και σε πολιτικό επίπεδο.

Το Κίεβο και η Δύση προωθούν τη ΝΑΤΟικής έμπνευσης «ειρηνευτική φόρμουλα» του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, και προετοιμάζουν τις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας», δηλαδή διμερείς ή πολυμερείς «αμυντικές συμφωνίες» με την Ουκρανία, που αυξάνουν τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου και σε άλλες χώρες.

Οι συμφωνίες ενδέχεται να ανακοινωθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στο Βίλνιους, μαζί με τον μετασχηματισμό του ουκρανικού στρατού σε ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Η «φόρμουλα» συγκρούεται με το «ειρηνευτικό σχέδιο» 12 σημείων της Κίνας με όρους τερματισμού του πολέμου υπέρ της Μόσχας και μια «αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην Ευρώπη όπου ο ρόλος του ΝΑΤΟ θα είναι αποδυναμωμένος. Παράλληλα, «τρέχουν» και άλλες προτάσεις για διαπραγματεύσεις και κατάπαυση του πυρός από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, μαζί με άλλα αφρικανικά κράτη.

Το «ειρηνευτικό» σχέδιο του Κιέβου είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και έχει παρέλθει ο καιρός για μεσολαβητικές προσπάθειες, δήλωσε στο «Ρόιτερς» ο επικεφαλής διπλωματικός σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Ιχορ Ζόφκφα.

Για ακόμη μια φορά το Κίεβο απέρριψε μια κατάπαυση του πυρός που θα οριστικοποιήσει τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας και απαίτησε πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Παράλληλα, απέρριψε σειρά πρωτοβουλιών από Κίνα, Βραζιλία, Βατικανό, Νότια Αφρική.

«Δεν μπορεί να υπάρξει βραζιλιάνικο ειρηνευτικό σχέδιο, κινεζικό, νοτιοαφρικανικό όταν μιλάμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία», τόνισε ο Ζόφκφα, ενώ για το ενδεχόμενο διαλόγου με τη Ρωσία, που πρότεινε ο πάπας Φραγκίσκος, σχολίασε ότι σε περίοδο εχθροπραξιών «είναι πολύ αργά για μεσολάβηση».

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι επισήμανε ωστόσο ότι για το Κίεβο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα να κερδίσει τη στήριξη του λεγόμενου «παγκόσμιου νότου» (Αφρική, Λατινική Αμερική, Ασία), που διατηρεί πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τη Μόσχα. Αν και η Ουκρανία επικεντρώνεται στους δεσμούς της με τους Δυτικούς «εταίρους», η επίτευξη ειρήνης είναι κάτι που θα πρέπει να αφορά όλες τις χώρες, υπογράμμισε.

Ο Ζόφκφα δήλωσε ότι η αντίδραση στο «ειρηνευτικό» σχέδιο 10 σημείων της Ουκρανίας ήταν εξαιρετικά θετική στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του G7 στη Χιροσίμα, όπου ο Ουκρανός Πρόεδρος συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες της Ινδίας και της Ινδονησίας, ενώ νωρίτερα είχε παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Σαουδική Αραβία. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα δεύτερη περιοδεία στην Αφρική.

Η Ουκρανία επιθυμεί οι ηγέτες του G7 να φέρουν όσο περισσότερους ηγέτες του «παγκόσμιου νότου» γίνεται στην «Ειρηνευτική Σύνοδο Κορυφής» που προτείνει να διεξαχθεί το καλοκαίρι στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» αναφέρει ότι οι χώρες του G7 εργάζονται κρυφά σε ένα σύνολο «εγγυήσεων ασφαλείας» προς το Κίεβο σε περίπτωση που επιτευχθεί «διευθέτηση». Συζητούν έναν «αμυντικό μηχανισμό» για την Ουκρανία και έχουν εκφράσει υποστήριξη για τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής για «διευθέτηση με βάση την ουκρανική φόρμουλα ειρήνης».

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της «La Repubblica», ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν από τον Ζελένσκι να μαλακώσει τη διατύπωση του σχεδίου για να γίνει πιο «αποδεκτό από τις χώρες του παγκόσμιου νότου». Ως αντάλλαγμα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το Κίεβο ενδέχεται να λάβει πολιτικές εγγυήσεις, όπως η ευκαιρία να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και «η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβρη θα μπορούσε να είναι αποφασιστική».

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ήθελε να «τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία» ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβρη του 2024. Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας βλέπουν τους ψηφοφόρους τους να έχουν σκεπτικισμό για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη προς το Κίεβο, ενώ «οι πολιτικοί, οικονομικοί και στρατιωτικοί πόροι των υποστηρικτών της Ουκρανίας εξαντλούνται».

Βέβαια, καθώς το διακύβευμα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι μεγάλο για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι δεν βλέπει σημάδια κόπωσης της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο και αναμένει ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους «οι χώρες - μέλη θα επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους» και θα παρουσιάσουν σχέδιο μετάβασης της Ουκρανίας σε συμβατά με το ΝΑΤΟ όπλα.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκαν η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε δυτικού τύπου μαχητικά αεροσκάφη και η παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-16, με το βλέμμα στη μακροπρόθεσμη γεωπολιτική αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Παρά τις «διαφορετικές φωνές» και απόψεις για την υποστήριξη προς την Ουκρανία, παραμένει κατά κύριο λόγο μέσα στο ΝΑΤΟ «η πολιτική βούληση να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Σκληρές συγκρούσεις αναμένονται το καλοκαίρι

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, αναφέρθηκε στη συγκέντρωση στρατευμάτων και στις δύο πλευρές, στην «ξεκάθαρη βούληση της Ρωσίας να προσπαθήσει να κερδίσει τον πόλεμο» και εκτίμησε ότι η Ρωσία «δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγμάτευση όσο προσπαθεί να κερδίσει».

«Από τώρα και μέχρι το καλοκαίρι, ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Ο Πούτιν έχει συγκεντρώσει 300.000 άνδρες εκεί, διπλάσιους σε σύγκριση με την έναρξη της εισβολής», είπε ο Μπορέλ. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, δηλαδή να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να αμυνθεί», πρόσθεσε.

Η Δανία ανακοίνωσε προχτές ότι θα αυξήσει τις δαπάνες στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία κατά 2,59 δισ. δολάρια για φέτος και το 2024, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν, η οποία θεωρείται πιθανή υποψήφια για τη θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ όταν αποχωρήσει τον Σεπτέμβρη ο Στόλτενμπεργκ.

Η Δανία σύστησε τον Μάρτη ταμείο ύψους 1 δισ. δολαρίων για στρατιωτική και επιχειρηματική βοήθεια προς την Ουκρανία το 2023.

Η Μόσχα θα χτυπήσει διαδρομές δυτικών εξοπλισμών προς το Κίεβο

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, επισήμανε ότι η Δύση αυξάνει τις προμήθειες εξοπλισμού στο Κίεβο ενόψει μιας «μεγάλης κλίμακας ουκρανικής επίθεσης» και η Μόσχα θα πλήξει τις όποιες διαδρομές εφοδιασμού εντοπίσει. Ηδη, ανέφερε, η Ρωσία προκαλεί «αποτελεσματική ζημιά με πυρά στον εχθρό».

Από την πλευρά του, «αισιόδοξος» εμφανίστηκε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ, για την αντεπίθεση «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», με στόχο την επιστροφή «στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του 1991», που περιλαμβάνουν και την Κριμαία.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μ. Μισούστιν, σημείωσε ότι περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι στις «νέες περιοχές» της Ρωσίας - Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα - έχουν λάβει ρωσικά διαβατήρια.

Από την πλευρά του, ο Ρέζνικοφ διαβεβαίωσε ότι η αντεπίθεση «θα πυροδοτήσει νέα υποχώρηση των Ρώσων από το έδαφός μας», καθώς «προχώρησαν σε νέα επιστράτευση, αλλά έχουν πολλούς χωρίς εμπειρία, χωρίς εκπαίδευση».

Επέμεινε ότι είναι επείγον να γίνουν οι παραδόσεις των όπλων που έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο τα κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ ευχήθηκε τα μαχητικά F-16 να παραληφθούν «ως το τέλος της χρονιάς».

Σύμφωνα με τον Ρέζνικοφ, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα από 100 F-16 για να είναι σε θέση να πλήττει τις ρωσικές γραμμές στα μετόπισθεν. Ο ίδιος κάλεσε τη Γερμανία και τη Βρετανία να στείλουν αεροσκάφη «Eurofighter Typhoon», με το Βερολίνο να επαναλαμβάνει ότι δεν σκοπεύει να στείλει μαχητικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ