Τρίτη 11 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ισχυροί δεσμοί χτισμένοι μέσα στους αγώνες του κρητικού λαού!

Από τους πρόσφατους μεγάλους αγώνες του λαού της Κρήτης για την Υγεία
Από τους πρόσφατους μεγάλους αγώνες του λαού της Κρήτης για την Υγεία
Τα εκλογικά αποτελέσματα του ΚΚΕ στην Κρήτη αποδεικνύουν για άλλη μια φορά το ανεβασμένο κύρος και την ισχυροποίηση των δεσμών του Κόμματος με χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους, μικρούς επαγγελματίες, αγρότες και νεολαία του νησιού, σε τρίτη συνεχόμενη εκλογική μάχη μέσα σε έναν χρόνο. Δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στους καθημερινούς αγώνες του λαού της Κρήτης με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές σε μεγάλα μέτωπα, όπως της δημόσιας Υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος από την «πράσινη» επέλαση των ομίλων και έργα υποδομών στο νησί, την υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας, τους αγώνες της αγροτιάς κ.λπ.

Στην Εκλογική Περιφέρεια Ηρακλείου το ποσοστό του ΚΚΕ διαμορφώθηκε στο 7,01%, από 3,65% στις ευρωεκλογές του 2019. Πιο αναλυτικά, ξεχωρίζει η άνοδος στον δήμο Ηρακλείου, όπου το ποσοστό φτάνει στο 8,41%, με χαρακτηριστικά παραδείγματα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αλικαρνασσού, με ποσοστό 10,58%, και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τεμένους, με 12,9% και πιο ειδικά στον Αγιο Σύλλα με 20,6%. Αλλά και σε εργατογειτονιές του Ηρακλείου, π.χ. στις Μεσαμπελιές το ποσοστό φτάνει στο 9,13% και σε αρκετά εκλογικά τμήματα είναι διψήφια τα ποσοστά του Κόμματος. Ξεχωρίζει επίσης το αποτέλεσμα στις εργατογειτονιές Μπρούμη, στην περιοχή της Θερίσου, με 9,43%. Αντίστοιχα, συνεχίστηκε η σημαντική άνοδος στον δήμο Βιάννου, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 9,42%, και στον δήμο Αρχανών - Αστερουσίων, όπου στη Δημοτική Ενότητα Αρχανών το ποσοστό του ΚΚΕ διαμορφώθηκε στο 14,67% (ενώ και στη Δημοτική Ενότητα Νίκου Καζαντζάκη του ίδιου δήμου καταγράφηκε για το ΚΚΕ το αξιόλογο 8,10%).

Στα Χανιά το ποσοστό του Κόμματος ήταν επίσης ανεβασμένο και διαμορφώθηκε στο 9,20%, από 4,88% στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ καταγράφει άνοδο σε ποσοστά σε όλους τους δήμους του νομού, με τους δήμους Πλατανιά και Αποκορώνου να ξεχωρίζουν, με 11,52% και 11,41% αντίστοιχα. Στη Δημοτική Ενότητα Βουκολιών του δήμου Πλατανιά το Κόμμα καταγράφει ποσοστό 17,31%, από 15,56% που είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές του περσινού Ιούνη, και αναδεικνύεται σε δεύτερη δύναμη. Στη Δημοτική Ενότητα Κρυονερίδας του δήμου Αποκορώνου καταγράφει άνοδο 4,5% (12,27%, από 7,77% που είχε καταγράψει στις βουλευτικές εκλογές), ενώ στη Δημοτική Ενότητα Γεωργιούπολης του δήμου Αποκορώνου καταγράφει άνοδο 4,23% (10,91%, από 6,68% που είχε καταγράψει στις βουλευτικές εκλογές). Το ΚΚΕ καταγράφει 4 πρωτιές στον νομό Χανίων: Στα Παλαιά Ρούματα και στο Πολεμάρχι (Αποκόρωνας), στα Καμισιανά (Πλατανιάς), στους Κάμπους Κεραμειών (δήμος Χανίων) και στο Ελος Ινναχωρίου (Κίσσαμος).

Στο Ρέθυμνο συνεχίστηκε και σταθεροποιήθηκε η άνοδος του ΚΚΕ σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Ξεχωρίζει το 9,53% στα Ανώγεια, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν και σε χωριά του δήμου Αγίου Βασιλείου.

Στο Λασίθι είναι πολύ μεγάλη η ανοδική πορεία του Κόμματος από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, με το ποσοστό του να είναι υπερδιπλάσιο, από 2,79% το 2019, 6,37% σήμερα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στον δήμο Αγίου Νικολάου, 7,22%, και στον δήμο Σητείας, 6,37%. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στην Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου, με ποσοστό 7,67%, και στη Δημοτική Ενότητα Σητείας, με 6,56%. Ορισμένα χωριά δίνουν εντυπωτικά ποσοστά στο Κόμμα, όπως τα Μέσα Λασιθίου, 34,29%, το Μαρμακέτο, 18,75%, και η Κριτσά, 14,90%, και άλλα από 8% μέχρι 14%.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα των σημαντικών αγώνων που προηγήθηκαν στην περιοχή για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας, του περιβάλλοντος και της φτηνής Ενέργειας για τον λαό, ενάντια στην εγκατάσταση ΑΠΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ