Πέμπτη 25 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Ισχυρή εντολή» και συναινέσεις με ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Τον στόχο του για μια «άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ώστε να «τρέξει» ακόμα πιο αποφασιστικά τα σχέδια του κεφαλαίου, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα όσα ξεκίνησε να υλοποιεί στην πρώτη του 4ετία, επανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας χτες βράδυ στον «Alpha».

Επανέλαβε μάλιστα και τον εκβιασμό της «ακυβερνησίας» και της «αστάθειας» σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, καλώντας σε ψήφο στη ΝΔ «προκειμένου να αποφύγουμε περιπέτειες».

Και την «ισχυρή εντολή» τη διεκδικεί, όπως είπε, για να υλοποιήσει τις στοχευμένες μειώσεις της φορολογίας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους επίσης έταξε και καλύτερη «αξιοποίηση» των ευρωενωσιακών κονδυλίων με όλα τα αντιλαϊκά τους προαπαιτούμενα, όπως και την υλοποίηση μιας «πλούσιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας», με αντιδραστικές αλλαγές π.χ. σε Παιδεία και Υγεία ή τη Δικαιοσύνη, με βασικό τους πρόταγμα τα κίνητρα για επενδύσεις.

Τα παραπάνω αποτελούν άλλωστε το κοινό πρόγραμμα όλων των κομμάτων του κεφαλαίου, γι' αυτό και χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «πολλές φορές άλλα κόμματα υποστήριξαν δικές μας νομοθετικές πρωτοβουλίες», ενώ θύμισε ότι «η αυτοδύναμη ΝΔ μπορεί να ανοίγεται σε στελέχη από άλλους χώρους», εξ ου και συμπεριέλαβε πολλά στα ψηφοδέλτιά της.

Στην ίδια κατεύθυνση, και διαφημίζοντας τη διάθεσή του για συναινέσεις με τα άλλα αστικά κόμματα ώστε να κατοχυρώνεται στον λαό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, έσπευσε να διορθώσει και τον Αδ. Γεωργιάδη, που ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ μπορεί τώρα να εκλέξει 180 βουλευτές και να καθορίσει μόνη της ουσιαστικά το περιεχόμενο της επόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος. Οπως είπε ο Μητσοτάκης, η αναθεώρηση «θα απαιτήσει ευρύτερες συναινέσεις», επιμένοντας ότι είναι «πρακτικά αδύνατο να πάρει η ΝΔ 180 έδρες, ειδικά αν μπουν στη Βουλή περισσότερα κόμματα». Εξ ου και διαβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει αυτές τις «συναινέσεις», για ζητήματα όπως την αλλαγή της ρύθμισης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά ΑΕΙ κ.α., κρούοντας ανοικτές θύρες καθώς τα άλλα δυο κόμματα έχουν ήδη εκφραστεί θετικά, ενώ μόλις προχτές ο Θ. Δρίτσας, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωνε «παρών» στη σχετική συζήτηση.

Τέλος, ερωτηθείς για τα Ελληνοτουρκικά, μίλησε για «βασική» διαφορά, με βάση την οποία θα κλιμακωθούν τα παζάρια το επόμενο διάστημα, προσδιορίζοντάς την στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Και επιβεβαιώνοντας ότι τα όποια παζάρια γίνονται σε αμερικανοΝΑΤΟικό πλαίσιο, με βάση τα κριτήρια της σταθερότητας της λυκοσυμμαχίας, αποδέχθηκε την επισήμανση ότι «ο διεθνής παράγοντας θα ήθελε λύση», βάζοντας θέμα να καθοριστεί «ποιο θα είναι το εύρος των συζητήσεών μας» στο παζάρι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μητσοτάκης έδωσε το επόμενο ραντεβού του με τον Τούρκο Πρόεδρο, λέγοντας ότι στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη θα επιδιώξει κατ' ιδίαν συνάντηση για «να δούμε πού βρισκόμαστε» προς μια «επανεκκίνηση» των συζητήσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ