Από την καθήλωση των μισθών 'εως τα «πράσινα» χαράτσια και από τους πλειστηριασμούς έως την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, ένα προς ένα τα μέτρα βρίσκονται στο κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Από την καθήλωση των μισθών έως τα «πράσινα» χαράτσια και από τους πλειστηριασμούς έως την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, ένα προς ένα τα μέτρα βρίσκονται στο κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που ήδη έχουν βάλει τα θεμέλια με όσα ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια. Απέναντί τους βρέθηκε και θα ξαναβρεθεί μόνο το ΚΚΕ και γι' αυτό πολύ περισσότεροι χρειάζεται να κάνουν το βήμα στις εκλογές της 25ης Ιούνη, δυναμώνοντάς το ακόμα περισσότερο.
Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει φέτος και το 2024:
-- Να προχωρήσει σε νέο τσεκούρι σε δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες και να προωθήσει παραπέρα την εμπορευματοποίηση και «απελευθέρωση» σε μια σειρά από τομείς, να εντείνει τη φοροληστεία για να διασφαλίζονται τα ματωμένα πλεονάσματα.
Με τα λόγια της Κομισιόν, να προχωρήσει στη «διασφάλιση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής ιδίως περιορίζοντας τις πρωτογενείς δαπάνες το 2024 σε όχι περισσότερο από 2,6%». Σκοπός είναι να διασφαλίζεται ο «κουμπαράς» με τα πακέτα και τα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τη «διατήρηση των εθνικών χρηματοδοτούμενων δημοσίων επενδύσεων και διασφάλιση της αποτελεσματικής απορρόφησης των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης κι άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ιδίως για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης».
-- Να επιταχύνει τις «μεταρρυθμίσεις» - κόλαφο για τον λαό, πάνω στα χνάρια όσων νομοθέτησε τα προηγούμενα χρόνια «ως μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πλάτες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για τα πάνω από 350 προαπαιτούμενα του νέου υπερμνημονίου που περιμένουν στη σειρά: Αντεργατικά μέτρα καθήλωσης των μισθών (βλέπε και σχετικό θέμα στη σελίδα) και έντασης της εκμετάλλευσης, παραπέρα εμπορευματοποίηση σειράς τομέων όπως το νερό, μέτρα για «αποτελεσματικό» αντιλαϊκό κράτος...
Ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει στην «αναμόρφωση» του φορολογικού συστήματος ώστε να είναι ακόμα πιο «φιλικό προς τις επενδύσεις». Και για να είναι τα «σκυλιά δεμένα» για τους «επενδυτές» με νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια, η Κομισιόν συστήνει «εισαγωγή προκαταβολής φόρου, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μεταξύ άλλων με αναθεώρηση της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους και ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών», αλλά και με καλύτερη «αξιοποίηση» των στοιχείων από τις ηλεκτρονικές πληρωμές για την επέλαση ιδιαίτερα στους επαγγελματίες.
Ενώ ξεχωριστή αναφορά υπάρχει στη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου, ώστε να μπορούν να τρέξουν διάφορα επενδυτικά σχέδια.
-- Επιτάχυνση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών προς τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, αφού η Κομισιόν σημειώνει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται όπως και να προχωρήσει η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, για την κερδοφόρα «αξιοποίησή» τους, κόντρα στις λαϊκές ανάγκες.
-- Να «τρέξουν» οι «μεταρρυθμίσεις» για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, σύμφωνα και με τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ και την πολιτική «συνύπαρξης» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί (βλέπε δίπλα).
-- Επιτάχυνση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης», που σημαίνει παραπέρα γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας και πανάκριβα «πράσινα» εμπορεύματα.
Σε αυτό το πλαίσιο η Κομισιόν καλεί σε «διατήρηση της δυναμικής στη σταθερή εφαρμογή» των προαπαιτούμενων του «REPowerEU», που περιλαμβάνουν άγρια «πράσινα» χαράτσια, επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, χωροθέτηση ΑΠΕ «όπου, όπως και όποτε» θέλει ο επενδυτής, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον, αλλά και ανακατατάξεις στον ενεργειακό χάρτη που μυρίζουν μπαρούτι.
Με βάση τα παραπάνω η Επιτροπή ζητάει από την επόμενη κυβέρνηση: Να μειώσει την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και να επιταχύνει περαιτέρω τη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών ανεφοδιασμού, επιβολή των νέων νομικών πλαισίων για τη διαδικασία αδειοδότησης των ΑΠΕ και για offshore αιολικά πάρκα, αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης, θέσπιση νομοθεσίας για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και βιομεθανίου.
Παράλληλα, με προμετωπίδα την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, δίνεται σήμα για νέα «κίνητρα» στους μεγάλους ομίλους, για έργα όπως π.χ. τους «έξυπνους μετρητές», με τον λογαριασμό να καταλήγει σταθερά στον λαό. Το ίδιο και στις μεταφορές, όπου συστήνεται η στήριξη για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, ιδίως με την προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε η Κομισιόν καλεί σε απόσυρση των όποιων ελάχιστων μέτρων για το κόστος της Ενέργειας που βρίσκονται σε ισχύ, τα οποία ήδη βέβαια η κυβέρνηση έχει αποσύρει στο μεγαλύτερο μέρος τους, με πρόσχημα την επιστροφή των τιμών στα «προ κρίσης» επίπεδα, τιμές που παραμένουν βέβαια πολύ πάνω από ό,τι βρίσκονταν τα προηγούμενα χρόνια. Αλλωστε η Κομισιόν προκαταλαμβάνει και για νέες αυξήσεις τιμών, λέγοντας πως σε αυτό το ενδεχόμενο τα μέτρα θα πρέπει να είναι «στοχευμένα» στους πλέον εξαθλιωμένους. Την ίδια ώρα συστήνει να διατηρηθούν τα «κίνητρα» για την εξοικονόμηση Ενέργειας, με τον λαό να χαρατσώνεται άγρια και να κόβει όλο και περισσότερο και απ' αυτή την στοιχειώδη ανάγκη του. Επιπλέον σημειώνει πως οι σχετικές «αποταμιεύσεις» του αστικού κράτους - από το χαράτσωμα κι αυτές του λαού - θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον έτερο στόχο της αστικής τάξης, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.