Τετάρτη 10 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αντιμέτωπη με κατηγορίες για σεξιστικές διακρίσεις και παρενόχληση, η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs θα καταβάλει 215 εκατομμύρια δολάρια σε 3.000 πρώην και νυν εργαζόμενες για να τεθεί στο αρχείο ομαδική αγωγή εναντίον της, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες αργά το βράδυ. Η συμφωνία αφορά περί τις 2.800 υπαλλήλους σε θέσεις εταίρων και αντιπροέδρων, στη Νέα Υόρκη, από τον Ιούλη 2002 μέχρι το τέλος του Μάρτη 2023, και αλλού στις ΗΠΑ, από τον Σεπτέμβρη 2004 μέχρι το τέλος του Μάρτη 2023. Στο μεταξύ, δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε χτες ένοχο τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση της σήμερα 79 ετών δημοσιογράφου και συγγραφέα, Ζαν Κάρολ, επιβάλλοντάς του να της καταβάλει αποζημίωση ύψους 5 εκατ. δολαρίων. Η Κάρολ είχε υποστηρίξει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ την βίασε τη δεκαετία του 1990 χρησιμοποιώντας στη συνέχεια «πλήθος σχετικών ψεμάτων» για να καλύψει την ενέργειά του.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Πάνω από 5.500 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται σε περιοχή στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, όπου οι πλημμύρες προκάλεσαν τον θάνατο άνω των 400 ανθρώπων την περασμένη βδομάδα. Πολλά πτώματα έχουν ανασυρθεί από τις λάσπες στα χωριά Μπουσούσου και Νιαμουκούμπι στην περιοχή Καλέχε της επαρχίας του Νότιου Κίβου, μετά τις ξαφνικές πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές την Πέμπτη, ισοπεδώνοντας κτίρια και παρασύροντας σοδειές.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΓΕΝΕΥΗ.-- Το Ιράν έχει εκτελέσει 209 ανθρώπους από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τον ύπατο αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Ο Τουρκ χαρακτήρισε το γεγονός «αποτρόπαιο» και κάλεσε την Τεχεράνη να σταματήσει αυτήν την πρακτική.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Πάνω από 600 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αϊτή τον Απρίλη σε «ένα νέο κύμα ακραίας βίας» που πλήττει πολλές συνοικίες του Πορτ-ο-Πρενς, ανέφερε χτες ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για άμεση ανάπτυξη μιας «δύναμης υποστήριξης». Σε έκθεσή του για την κατάσταση στη χώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023 αποτυπώνει ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 846 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 393 και 395 έπεσαν θύματα απαγωγής. Κατήγγειλε επίσης «έναν κύκλο βίας χωρίς τέλος» προσθέτοντας ότι «η έκτακτη κατάσταση σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα απαιτεί μια ισχυρή απάντηση άμεσα».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μαζικής εισροής μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ αυτήν τη βδομάδα, καθώς την Παρασκευή αναμένεται να αρθεί ένα μέτρο που είχε ληφθεί στη διάρκεια της πανδημίας, το οποίο επέτρεπε την άμεση επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών που περνούσαν τα χερσαία σύνορα των ΗΠΑ. Το μέτρο αυτό, γνωστό ως Title 42, θα αρθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ώρα Ουάσιγκτον. Οι πόλεις Ελ Πάσο, Μπράουνσβιλ και Λαρέντο κήρυξαν τοπικά κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να αυξήσουν τους πόρους που μπορούν να διαθέσουν για την αντιμετώπιση των μεταναστών που είναι ήδη παρόντες, κυρίως ανθρώπων από τη Λατινική Αμερική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ