Τετάρτη 10 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Σε εξέλιξη τα παζάρια και οι συγκρούσεις

Την αποχώρηση των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης» από το Χαρτούμ ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας ο Σουδανός στρατηγός και αρχηγός του στρατού, Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, καθώς με συνέντευξή του στο αιγυπτιακό δίκτυο «Al-Qahera News» έθεσε αυτήν την προϋπόθεση ως όρο για την υποστήριξη πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τις συγκρούσεις και τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης για τον πολύπαθο σουδανικό λαό.

Ο Μπουρχάν τόνισε ότι η αποχώρηση των παραστρατιωτικών του αντιπάλου του, στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, κυρίως από τις κατοικημένες συνοικίες της πρωτεύουσας και τα κτίρια διαφόρων υποδομών είναι βασική για να συμφωνήσει σε βιώσιμη εκεχειρία. Οπως εξήγησε, στις προϋποθέσεις για εκεχειρία συμπεριλαμβάνει επίσης το άνοιγμα των δρόμων και την απομάκρυνση ενόπλων από νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες, σταθμούς Ενέργειας και ύδρευσης.

Εν μέσω συνεχιζόμενων (από τις 15 Απρίλη) σφοδρών συγκρούσεων ο στρατηγός Μπουρχάν εμφανίστηκε παρ' όλα αυτά «αισιόδοξος» πως θα εξευρεθεί ειρηνική λύση «που θα τερματίσει αυτήν την κατάσταση». Ζήτησε επίσης να ασκηθεί διεθνής πίεση στις παραστρατιωτικές δυνάμεις.

Χτες το πρωί, στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, συνάντησε τον Τουτ Γκάτλουακ, ειδικό σύμβουλο του Νοτιοσουδανού Προέδρου, Σάλβα Κιίρ, με τον οποίο συζήτησαν τρόπους ενθάρρυνσης των αντιμαχόμενων σουδανικών πλευρών προς μία «μόνιμη και συνολική εκεχειρία».

Χτες επίσης, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, μετέβη στο Τσαντ με επόμενο σταθμό το Νότιο Σουδάν επιδιώκοντας τρόπους για επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας στο Σουδάν. Στο Τσαντ ο Σούκρι μετέφερε μήνυμα του Αιγύπτιου Προέδρου στον ομόλογό του, Μαχαμάτ Ιντρίς Ντέμπι, ενώ συζήτησε τις δυνατότητες στήριξης των προσπαθειών για τερματισμό των συγκρούσεων στο Σουδάν.

Σε αυτό το φόντο, αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτίμησαν χτες πως τουλάχιστον 5 εκατομμύρια Σουδανοί θα χρειαστούν έκτακτη βοήθεια εντός του Σουδάν ενώ 860.000 άνθρωποι αναμένεται να διαφύγουν σε γειτονικές χώρες που ήδη βιώνουν κρίση, σε μια περίοδο κατά την οποία τα πλούσια κράτη έχουν μειώσει τη βοήθεια.

Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε χτες ότι αυξάνει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων νεκρών σε πάνω από 600, με 5.000 τραυματίες, αν και το πραγματικό νούμερο θεωρείται ότι είναι πολύ υψηλότερο.

Τέλος, ρόλο στις προσπάθειες τερματισμού των συγκρούσεων στο Σουδάν επιχειρεί εδώ και μέρες να παίξει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει χτες πως συνομίλησε με τον Σουδανό στρατηγό Μπουρχάν επισημαίνοντας ότι η Αγκυρα είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει περαιτέρω συνομιλίες για μια «πιο ολοκληρωμένη» διευθέτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ