Τετάρτη 10 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα παζάρια για το «ταβάνι» του χρέους στις ΗΠΑ

Με τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για αργά χθες βράδυ στον Λευκό Οίκο, ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και σε ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, αναμενόταν να συνεχιστούν τα παζάρια στις ΗΠΑ για μια συμφωνία αύξησης της «οροφής» του κρατικού χρέους.

Στη συνάντηση με τον Μπάιντεν επρόκειτο να συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι, ο αρχηγός των Δημοκρατικών στο Σώμα, Χακίμ Τζέφρις, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, και ο εκεί επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, Μιτς Μακόνελ.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έκανε λόγο για «πελώρια απόσταση» ανάμεσα στις θέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν και σε εκείνες των ηγετικών στελεχών των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Η Γέλεν συνέστησε στις δύο πλευρές να προβούν σε συμβιβασμούς στη δημοσιονομική πολιτική, στο σύνολο των δαπανών «και στο τι υπηρετούν αυτές οι δαπάνες».

Νέα μεγάλη αύξηση των κινεζικών εξαγωγών στη Ρωσία

Σταθερή αύξηση και τον μήνα Απρίλιο κατέγραψαν οι κινεζικές εξαγωγές στη Ρωσία, καθώς ακόμα και σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο υπερδιπλασιάστηκαν. Από την άλλη, οι εισαγωγές επέστρεψαν σε μονοψήφια αύξηση.

Στοιχεία που επικαλείται από χτες το πρακτορείο «Reuters» αναφέρουν ότι οι εξαγωγές της Κίνας στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 153,1% τον Απρίλιο, ενώ έναν μήνα πριν είχαν αυξηθεί κατά 136,4%.

Σε ό,τι αφορά τις ρωσικές εισαγωγές στην Κίνα, αυξήθηκαν κατά 8,06% (περίπου 9,6 δισ. δολάρια), έχοντας προηγουμένως καταγράψει αύξηση 30,3% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και 40,05% τον Μάρτιο.

Ρεκόρ 26 ετών στη διεθνή τιμή του ελαιόλαδου

Ρεκόρ 26ετίας σημειώνεται διεθνώς στις τιμές ελαιόλαδου, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι φέτος ένας τόνος λαδιού ελιάς πωλείται σχεδόν 5.990 δολάρια, με αναλυτές να επισημαίνουν ως βασική αιτία τη μείωση της παραγωγής στην Ισπανία λόγω ξηρασίας, καθώς η χώρα διαθέτει τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ