Τετάρτη 10 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συγκρούσεις μετά τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Ι. Καν

Από τις διαδηλώσεις οπαδών του Ιμράν Καν, μετά την ανακοίνωση της σύλληψής του

Copyright 2023 The Associated

Από τις διαδηλώσεις οπαδών του Ιμράν Καν, μετά την ανακοίνωση της σύλληψής του
Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, συνελήφθη χτες ενώ μετέβαινε στο δικαστήριο, όπου θα κατέθετε σε υπόθεση διαφθοράς στην οποία ήταν κατηγορούμενος.

Ο εκπρόσωπός του, Ραούφ Χασάν, δήλωσε ότι «τον απομάκρυναν από το δικαστήριο πριν προλάβει να εμφανιστεί ενώπιον των δικαστών, κάτι που παραβιάζει όλους τους νόμους», ενώ ο ηγέτης του κόμματός του (ΡΤΙ), Φαουάντ Σόντχρι, έκανε λόγο για «απαγωγή», υποστηρίζοντας ότι ο Καν μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία.

Η αστυνομία του Ισλαμαμπάντ ανέφερε ότι ο Καν «συνελήφθη για την "υπόθεση Qadir Trust"», αναφερόμενη σε υπόθεση δωροδοκίας. Ο δε υπουργός Εσωτερικών, Ράνα Σαναουλάχ, δήλωσε ότι ο Καν συνελήφθη για «διάλυση του εθνικού ταμείου της χώρας».

Οπαδοί του Καν και του ΡΤΙ ξεκίνησαν διαμαρτυρίες, ενώ οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον έναν νεκρό σε διαδηλώσεις και πάνω από 5 τραυματισμούς. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι διακόπηκε η κινητή τηλεφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Καν «έπεσε» πέρυσι την άνοιξη, μετά από πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση αλλά την υπερψήφισαν και δυνάμεις που μέχρι πρόσφατα συγκυβερνούσαν με το ΡΤΙ, με φόντο την όξυνση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης, μεταξύ άλλων και για τις διεθνείς συμμαχίες του πακιστανικού κεφαλαίου. Ο Καν είχε πρωτοστατήσει στην ενίσχυση των δεσμών και με την Κίνα, μετά από δεκαετίες στενής συνεργασίας του Πακιστάν με τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ