Τετάρτη 10 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Σε εξέλιξη δεκάδες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές

Εκτός ελέγχου μαίνονταν χθες τουλάχιστον 27 πυρκαγιές - σε σύνολο τουλάχιστον 100 εστιών - στην πετρελαιοπαραγωγό επαρχία Αλμπέρτα του δυτικού Καναδά. Χιλιάδες άνθρωποι συνέχισαν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, είτε γιατί κάηκαν ολοσχερώς είτε γιατί απειλούνταν να γίνουν παρανάλωμα του πυρός. Από την περασμένη βδομάδα μέχρι χτες είχαν καεί πάνω από 4 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής (όπως αυτές των εταιρειών «Vermilion Energy» και «Crescent Point Energy») ανέστειλαν τη λειτουργία τους, σταματώντας το 3,7% της παραγωγής πετρελαίου στη χώρα.

Παράλληλα, ο διοικητής της Αλμπέρτα ζήτησε τη βοήθεια του στρατού και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τις «πρωτοφανείς» πυρκαγιές που αντιμετωπίζει. Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό διαβεβαίωσε ότι θα τους στηρίξει με κάθε δυνατό μέσο.

«Οι Καναδοί βρίσκονται στο πλευρό των κατοίκων της Αλμπέρτα, που είναι αντιμέτωποι με αυτές τις φοβερές πυρκαγιές», δήλωσε ο Τριντό.

Οι πυροσβέστες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις πυρκαγιές που απειλούν σπίτια, κυρίως γύρω από την πόλη Εντμοντον. Σύμφωνα με τις αρχές, σχεδόν 300 ασθενείς και ένοικοι κέντρων αποκατάστασης αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν, ενώ περισσότερα από 50 σχολεία παραμένουν κλειστά.

Η επαρχία Αλμπέρτα, μία από τις σημαντικότερες παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως, γνώρισε ζεστή και ξηρή άνοιξη, με αποτέλεσμα την πρόκληση τρομακτικών πυρκαγιών.

Στην Αλμπέρτα, όπως και στις γειτονικές επαρχίες Βρετανική Κολομβία και Σασκάτσουαν, επικρατούν αυτήν την περίοδο «αφύσικα ξηρές» συνθήκες, δηλαδή «σοβαρή ξηρασία».

Τα τελευταία χρόνια ο δυτικός Καναδάς πλήττεται από επαναλαμβανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ένταση και η συχνότητα των οποίων επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το 2021 ένας «ιστορικός» θόλος ζέστης είχε προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, ενώ το φαινόμενο ακολούθησαν μεγάλες πυρκαγιές. Οι αρχές ελπίζουν ότι η πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται και κάποιες βροχοπτώσεις θα βελτιώσουν την κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ