Τετάρτη 10 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Νέες φονικές επιδρομές στη Γάζα

Οι κηδείες των σκοτωμένων Παλαιστινίων στη Γάζα μετατράπηκαν σε μαζικές κινητοποιήσεις

Copyright 2023, The Associated

Οι κηδείες των σκοτωμένων Παλαιστινίων στη Γάζα μετατράπηκαν σε μαζικές κινητοποιήσεις
Την ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας ανέβασαν από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες και χτες το απόγευμα διαδοχικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, με στόχο κτίριο της Πόλης της Γάζας, ένα σπίτι στη νότια πόλη Ράφα και ένα ΙΧ αυτοκίνητο μαχητών που σκόπευαν να εκτοξεύσουν ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές επιθέσεις (πρωί και απόγευμα) με την ονομασία «Ασπίδα και Βέλος» είχαν ως αποτέλεσμα την εξολόθρευση τριών ηγετικών στελεχών της «Ισλαμικής Τζιχάντ», άλλων δύο μαχητών της οργάνωσης κοντά στην πόλη Χαν Γιουνίς, που χτυπήθηκαν από ισραηλινό πύραυλο το απόγευμα της Τρίτης, και 10 αμάχων, μεταξύ τους και τουλάχιστον 4 μικρών παιδιών. Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 15 και οι τραυματίες σε 22.

Οι πρώτες φονικές επιδρομές ξεκίνησαν λίγο μετά τις 2 το πρωί, με την πρόφαση επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Εκπρόσωπος της «Ισλαμικής Τζιχάντ» προειδοποίησε το Ισραήλ με αντίποινα, με τον ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγια, να προειδοποιεί ότι η δολοφονία των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης «δεν θα φέρει ασφάλεια στον στρατό κατοχής, αλλά περισσότερη αντίσταση». Καταδικάζοντας το «άνανδρο σιωνιστικό έγκλημα», διεμήνυσε ότι «η αντίσταση θα εκδικηθεί τους ηγέτες» που σκοτώθηκαν.

Η κηδεία των θυμάτων μετατράπηκε σε συλλαλητήριο κατά του ισραηλινού στρατού κατοχής σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Αντιδράσεις

Οι ισραηλινές επιδρομές καταδικάστηκαν με τον πλέον έντονο τρόπο από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Στάγιεχ και τα υπουργεία Εξωτερικών Ιορδανίας και Αιγύπτου. Εντονη ήταν και η αντίδραση του Ρώσου πρέσβη στο Ισραήλ, Ανατόλι Βικτόροφ, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο ΚΑΝ καταδίκασε τον βομβαρδισμό αμάχων, μεταξύ των οποίων ήταν και ένας οδοντίατρος με ρωσική υπηκοότητα, ο Τζαμάλ Χασουάν, η σύζυγος και ο γιος του. Λίγες ώρες μετά μετέβη στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Βλαντίμιρ Σαφρένκοφ, και είχε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Επίσης, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την «ειρήνη» στη Μέση Ανατολή, Τορ Γουίνσλαντ, δήλωσε «βαθιά προβληματισμένος» και καταδίκασε τους θανάτους αμάχων, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν «υπέρτατη αυτοσυγκράτηση».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, κάλεσε τους Ισραηλινούς που ζουν σε απόσταση τουλάχιστον 40 χλμ. από τη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και κοντά στα καταφύγια, καλώντας τους να προετοιμαστούν «για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και μίας παρατεταμένης εκστρατείας και διεύρυνσης των περιοχών πυρός».

Από την αρχή του 2023 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 122 Παλαιστίνιοι, 19 Ισραηλινοί, μία Ουκρανή και ένας Ιταλός. Οι στατιστικές αυτές συμπεριλαμβάνουν στην παλαιστινιακή πλευρά μαχητές και αμάχους, ανάμεσά τους παιδιά και εφήβους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φονικές επιδρομές στη Γάζα, με θύματα δεκάδες αμάχους(2023-05-13 00:00:00.0)
Ολονύχτιες επιδρομές και απειλές από το Ισραήλ(2011-08-26 00:00:00.0)
Φονική ισραηλινή επιδρομή(2007-12-12 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των ισραηλινών επιδρομών στη Γάζα(2007-05-22 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η γενοκτονία(2006-07-11 00:00:00.0)
Φονική επιδρομή Ισραηλινών στην καρδιά της Γάζας...(2003-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ