Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Σ' ευχαριστούμε Αργεντινή»

Το τελευταίο διάστημα, τα κατευθυνόμενα από την άρχουσα τάξη Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διεθνή και εγχώρια, δε δείχνουν εικόνες από την Αργεντινή. Δε θέλουν οι εικόνες με το - έστω και ανώριμο πολιτικά - ξέσπασμα του λαού να κάνουν το γύρο του κόσμου και να βάζουν ιδέες κι αλλού. Ομως, ο κόσμος θέλει και πρέπει να μάθει. Για τα «καλά» του ΔΝΤ και της εκμετάλλευσης, από τις κατά τόπους ολιγαρχίες και τις διορισμένες απ' αυτές κυβερνήσεις.

Τις τελευταίες μέρες, Αργεντινοί στέλνουν μέσω του διαδικτύου, παντού όπου μπορούν, άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «El Pais» του Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, με τίτλο «Ευχαριστούμε Αργεντινή». Δημοσιεύουμε ορισμένα αποσπάσματα:

«

Ευχαριστούμε Αργεντινή, που θύμισες στους οικονομολόγους, που γίνονται υπουργοί, ότι δεν υπάρχει λόγος να παρουσιάζονται υπερόπτες, αυστηροί ή συμπαθητικοί, όταν σχεδόν το 20% του λαού δεν έχει δουλιά.

Ευχαριστούμε, που μας θύμισες ότι η ανεργία δεν είναι απλά "άλλο" ένα νούμερο στις στατιστικές. Που θύμισες στους κυβερνώντες μας ότι η ανεργία αυξάνεται στους τίμιους πολίτες. Που έδειξες στους κυβερνώντες μας ότι οι τίμιοι πολίτες μπορούν να χάσουν και την υπομονή τους.

Σε ευχαριστούμε, που μας έδειξες ότι δεν είναι σωστό ο εργάτης να υποφέρει και ο κατέχων να οδηγεί αυτοκίνητο των 65.000 δολαρίων. Και ο γιος του βουλευτή να έχει "κλείσει" ένα σκιώδες συμβόλαιο με αμοιβή 4.000 το μήνα. Οπως και η κόρη του βουλευτή, ο αδελφός, η νύφη, η ερωμένη του.

Ευχαριστούμε, που μας έδειξες τι μπορεί να συμβεί, όταν όλη η παραγωγή μιας χώρας καταλήγει πάντα στα ίδια χέρια. Ευχαριστούμε, που μας έδειξες πού καταντά μια κοινωνία, όπου ύψιστη αξία αναδεικνύεται η "γλυκιά ζωή". Ευχαριστούμε, που μας έδειξες πώς καταντά ένας λαός που πιστεύει πως ό,τι συμβαίνει στην τηλεόραση είναι σημαντικότερο από την πραγματικότητα.

Ευχαριστούμε, που μας έδειξε ότι οι πρόεδροι (σ.σ.: σε μας πρωθυπουργοί) δεν αξιολογούνται για ό,τι λένε, αλλά για ό,τι κάνουν. Ευχαριστούμε, που μας έδειξες τι "αξίζουν" οι κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Που μας έδειξες πόσο υποφέρουν οι λαοί δίχως μνήμη.

Σε ευχαριστούμε Αργεντινή, γιατί, χάρη σε σένα, η Ουρουγουάη δεν είναι μόνη στον εξευτελιστικό κατάλογο των χωρών, που κάποτε ήταν πλούσιες και σήμερα είναι φτωχές.

Σε ευχαριστούμε, που έδειξες ότι, στο μέσο του χάους, της μιζέριας και της διαφθοράς, μπορείς να έχεις καλή μουσική, καλό σινεμά, καλές εφημερίδες και μπορείς να παίζεις πραγματικά εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Σε ευχαριστούμε, που μας έδειξες ότι όλα αυτά τα θαύματα γεννούν πίκρα, όταν δεν έχεις ψωμί και δουλιά.

Ευχαριστούμε, που μας θύμισες ότι οι λαοί οικοδομούν μόνοι τους το μέλλον τους. Ευχαριστούμε, που μας έκανες να δούμε ότι το δικό μας μέλλον (σ.σ.: της Ουρουγουάης) βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Αλλά δε δίνουμε σημασία, καθώς είμαστε πολύ απασχολημένοι, παρακολουθώντας άλλο ένα επεισόδιο του "Μεγάλου Αδελφού"».


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ