Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Ετοιμη για την αντιασφαλιστική επιδρομή

Δηλώσεις του πρωθυπουργού και συνέντευξη του αν. υπουργού Εξωτερικών για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ το 2003

Με πανηγυρικούς τόνους, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, προανήγγειλε χτες, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το πρώτο εξάμηνο του 2003. Μια προεδρία που όπως όλα δείχνουν θα επισφραγίσει την επιχείρηση ισοπέδωσης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την προεδρία της ΕΕ «μεγάλη πρόκληση» και «ευκαιρία να αναδείξουμε τη χώρα μας». Παρουσιάζοντας τα θέματα, με τα οποία θα ασχοληθεί η ελληνική προεδρία, ο κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκειά της θα αποφασιστεί η ένταξη της Κύπρου (και άλλων εννέα υποψήφιων κρατών) στην ΕΕ Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η διεύρυνση της ΕΕ δεν πρόκειται να αρχίσει πριν από το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή πριν από το Δεκέμβρη του 2004.

Φαίνεται, όμως, ότι η υποψηφιότητα της Κύπρου θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία του πολιτικού ζητήματος, του Κυπριακού. Η παρατηρούμενη εντατικοποίηση στις συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς και η εκδήλωση αμερικανικού ενδιαφέροντος για την «επίλυση» του Κυπριακού, στο πλαίσιο των στρατηγικών επιλογών της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας», δίνει άλλοθι στην ελληνική κυβέρνηση για τη μετατόπισή της προς τις θέσεις της «συνομοσπονδίας».

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει την ελληνική προεδρία της ΕΕ είναι οι «διαρθρωτικές αλλαγές» και ειδικότερα η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και η ανατροπή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. «Θα είναι στη δική μας προεδρία που τα κοινωνικά θέματα θα είναι από τα πρώτα θέματα της Ενωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά τη διαπίστωση ότι οι «δεκαπέντε» δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συγκεκριμένη απόφαση στη Σύνοδο της Βαρκελώνης για τα παραπάνω θέματα τα παρέπεμψαν στην ελληνική προεδρία. Γεγονός που σημαίνει ότι επί της ελληνικής προεδρίας η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση του σχεδίου της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης με μέτρα όπως η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ο Τ. Γιαννίτσης

Για την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, μίλησε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης, αφού προηγουμένως είχε παρουσιάσει την εισήγησή του στους συναδέλφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συζήτησε γι' αυτό ακριβώς το θέμα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Αναπληρωτή υπουργού την ελληνική προεδρία θα απασχολήσουν κυρίως τέσσερα ζητήματα:

Κατ' αρχήν η ένταση στη Μέση Ανατολή. Οπως είπε ο Τ.Γιαννίτσης «είναι κάτι το οποίο δημιουργεί ένα σκηνικό μέσα στο οποίο κινούμαστε από σήμερα ως Ευρωπαϊκή Ενωση και το οποίο δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, αλλά είναι σίγουρο ότι εξελίξεις και μια δυναμική θα υπάρξουν εδώ και αυτή πρέπει να τη λάβει κανείς υπόψη όταν σχεδιάζει θέματα Προεδρίας».

Το δεύτερο ζήτημα είναι «πάλι σχετικό με τη Μέση Ανατολή, και είναι η πιθανή εξέλιξη των πεδίων έντασης, πέρα από το σημερινό και υπονοώ το Ιράκ».

Το τρίτο ζήτημα «είναι οι εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες ακολουθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εν μέρει και στις υποψήφιες χώρες. Εχουμε, μέχρι τα τέλη αυτού του έτους, ή τις αρχές του επομένου 7 εκλογικές αναμετρήσεις σε μια σειρά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το τέταρτο ζήτημα είναι η διεύρυνση, με τεράστιες προκλήσεις και τεράστιες συνέπειες για τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ