Παρασκευή 21 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
Ετοιμοι για πανηγύρια την ώρα που ο λαός ματώνει

Ετοιμοι για πανηγύρια είναι στην κυβέρνηση, ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης του οίκου αξιολόγησης «Standard and Poor's» για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα. Βέβαια, αυτή η προσμονή της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σπεύδει να διεκδικήσει μερίδιο από τα εύσημα της αστικής τάξης γι' αυτή την εξέλιξη, δικαιολογείται απολύτως, αφού η διασφάλιση της λεγόμενης επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να δώσει ώθηση στις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων με κρατική χρηματοδότηση, δηλαδή με χρήματα από τα λαϊκά νοικοκυριά. Και θα σηματοδοτήσει πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων και του αστικού κράτους σε σχετικά φτηνότερο δανεισμό, με «αντάλλαγμα» φυσικά την αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας.

Από αυτή την εξέλιξη, ο λαός όχι μόνο δεν έχει να περιμένει τίποτα, αλλά αντίθετα, για να έρθει η ανάκτηση «της επενδυτικής βαθμίδας», θα πρέπει να παρθούν μια σειρά νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα προστεθούν σε όσα ήδη βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Οπως: Η «κωδικοποίηση» και επέκταση της αντεργατικής νομοθεσίας, η δημιουργία του νέου φορέα ακινήτων που θα αναλάβει να «τρέξει» μια ώρα αρχύτερα πλειστηριασμούς και εκβιασμούς σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, οι «μεταρρυθμίσεις» στην αστική Δικαιοσύνη, ώστε με γρηγορότερους ρυθμούς να υλοποιούνται τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού, καθώς και οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας, για να «τρέξει» παραπέρα η εμπορευματοποίηση που σμπαραλιάζει το δημόσιο σύστημα Υγείας και «γεννά ευκαιρίες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Την ίδια στιγμή, άλλοι αναλυτές, όπως αυτοί του οίκου «JP Morgan», που χαρακτηρίζουν απίθανη μια αναβάθμιση μέχρι να υπάρξει καθαρή εικόνα για την επόμενη κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τον S&P, είναι ο τελευταίος οίκος που προβαίνει σε αξιολόγηση εντός της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης. Η Ελλάδα βγήκε εκτός επενδυτικής βαθμίδας το 2010.

Για να αντιληφθούμε τι φέρνει η ...«επενδυτική βαθμίδα», αρκεί να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά σε εκθέσεις του ΔΝΤ, της Τράπεζας της Ελλάδας, του ΙΟΒΕ και άλλων ευαγών ιδρυμάτων. Οπως λένε, «ακόμη και εάν ήταν ήδη αναγκαία η στροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα, πλέον γίνεται ακόμη πιο επείγον να ακολουθηθεί στο επόμενο διάστημα πολιτική που θα προωθεί την ευρωστία των δημοσιονομικών, με επίτευξη και της επενδυτικής βαθμίδας το συντομότερο δυνατό». Ενώ ο στόχος αυτός «προϋποθέτει και απεξάρτηση της οικονομίας από τα μεγάλου ύψους επιδόματα, τα οποία κατέστησε αναγκαία η πανδημία και η έντονη ενεργειακή κρίση». Με απλά λόγια, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα που τα πληρώνει ο λαός με την αφαίμαξη του εισοδήματός του, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ για τη «δημοσιονομική ισορροπία» και την «επενδυτική βαθμίδα». Επιπλέον, γίνεται σαφές ότι «παγώνουν» ακόμα και τα διάφορα pass - ψίχουλα προς διάφορες κοινωνικές ομάδες, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας, μειωμένο κατά 1 δισ. ευρώ ήταν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ η μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών (κατά 20,2% σε τρέχουσες τιμές, 9,1% σε σταθερές) και στη μείωση των εισαγωγών (κατά 4,6% ή 3,3% αντίστοιχα). Για το πρώτο δίμηνο το έλλειμμα ήταν μειωμένο κατά 3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, και διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με... πιστοποίηση οίκου Fitch η αντιλαϊκή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ(2023-04-27 00:00:00.0)
Για άλλη μια χρονιά «κλήρωσε λαχείο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους(2021-11-27 00:00:00.0)
«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην αντιλαϊκή πολιτική(2020-01-29 00:00:00.0)
Χωρίς ανάσα η αντιλαϊκή «σκυταλοδρομία»(2019-06-04 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση σε μνημονιακές «ράγες»(2018-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ