Παρασκευή 21 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
56 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ο αγώνας ενάντια στο σύστημα που εκτρέφει τον φασισμό συνεχίζεται

Ανακοίνωση μελών του ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967 - 1974

«Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και η 7ετία που ακολούθησε, αποτελούν μέρος της πρόσφατης Ιστορίας της χώρας, που ο λαός πρέπει να μελετά και να αντλεί διδάγματα», τονίζουν με ανακοίνωσή τους μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ).

Μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Το πραξικόπημα δεν ήταν έργο μερικών "επίορκων αξιωματικών", όπως οι αναθεωρητές της Ιστορίας υποστηρίζουν. Ηταν επιλογή της άρχουσας τάξης της χώρας και είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ (...)

Η 7χρονη στρατιωτική δικτατορία της 21/4/1967 εδραιώθηκε στην ωμή βία, στις διώξεις, στις συλλήψεις, στις εκτοπίσεις και φυλακίσεις των πολιτικών αντιπάλων της, κύρια των κομμουνιστών (...)

Στις 23 Ιούλη του 1974 η χούντα, κάτω από την ασίγαστη δράση του αντιδικτατορικού κινήματος, με κορυφαία στιγμή την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, το βάρος της προδοσίας της Κύπρου και την απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει, κατέρρευσε, παραδίνοντας την εξουσία στους αστούς πολιτικούς, μετά τη συμφωνία ανάμεσα στη χούντα, τον αστικό πολιτικό κόσμο και τους Αμερικανούς».

Για τα επόμενα χρόνια υπογραμμίζουν ότι «ο λαός μας με την πάλη του πέτυχε ορισμένες κατακτήσεις σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο. Η αντίθεση όμως ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο παραμένει καθοριστική και στα χρόνια της ανάπτυξης, αλλά και στις συνθήκες γενικευμένης κρίσης».

Στέκονται επίσης στη σημερινή όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, με αποτέλεσμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επισημαίνουν ότι «η συμμετοχή της χώρας μας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, με την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και των άλλων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και την αποστολή πολεμικού υλικού, την έχει μετατρέψει σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ και τη βάζει μαζί με τον λαό μας στο στόχαστρο αντιποίνων».

Αναφέρουν ότι τα λαϊκά νοικοκυριά είναι σε απόγνωση και ότι «αναδεικνύεται η ανάγκη για ένα ισχυρό, ταξικά προσανατολισμένο και πολιτικοποιημένο κίνημα, ικανό να αναμετρηθεί με τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, να επιβάλει λύσεις προς όφελος του λαού και της νεολαίας».

Τονίζουν ακόμη ότι στους αγώνες του λαού και της νεολαίας, «εμείς οι φυλακισθέντες και εξορισθέντες αντιστασιακοί συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Από τη μακρόχρονη πείρα μας γνωρίζουμε πως οι αγώνες δεν είναι μάταιοι, δεν είναι χαμένοι. Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται, κάτω από τον φόβο, τον εφησυχασμό, την ηττοπάθεια, τον συμβιβασμό».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση αναφέρουν: «56 χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, ο αγώνας ενάντια στο σύστημα που εκτρέφει τον φασισμό, τη δικτατορία του κεφαλαίου, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ο αγώνας για δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, για χειραφέτηση των εργαζομένων από τη μέγγενη της αντιλαϊκής πολιτικής και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους συνεχίζεται!».

Τα μέλη του ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967 - 1974 που υπογράφουν είναι οι: Στέργιος Βασιλείου, Βασίλης Δούρος, Γιάννης Κατσαρός, Ντίνα Κούκου, Σταύρος Σκουρτόπουλος, Θεόδωρος Τζιαντζής, Νίκος Τριανταφύλλου, Ολγα Τσολακίδου, Σπύρος Χαλβατζής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ