Παρασκευή 21 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Διαγκωνισμοί και «μαγειρέματα» για τη σύνθεση της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης

Eurokinissi

Την αξία του για το κεφάλαιο διακήρυξε (και) χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, όπου τόνισε τη «σταθερότητα» που μπορεί να του προσφέρει για την παραπέρα ανάπτυξη της κερδοφορίας του.

Εξ ου και ζήτησε ξανά αυτοδυναμία ΝΔ «χωρίς τον κίνδυνο της ακυβερνησίας και μιας παραλυσίας με τη μορφή μιας αταίριαστης συνεργασίας», σε μια διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, κρύβοντας βέβαια το κοινό πρόγραμμα όλων τους σε όλα τα βασικά ζητήματα, που προσφέρεται για κάθε είδους κυβερνητικές συνεργασίες.

Στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού για τα σκήπτρα της αστικής διαχείρισης, έσπευσε να θυμίσει ότι στην 4ετία η ΝΔ ψήφισε 423 νόμους, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει για το διάστημα που ανοίγεται μπροστά την «υποχρέωση να προχωρήσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα», καθώς η όποια «χαλάρωση» στα δημοσιονομικά λόγω COVID αποτελεί πια παρελθόν, όπως ο ίδιος τόνισε, προτάσσοντας τον στόχο για «δημοσιονομική σταθερότητα», τον οποίο συμμερίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσπερνώντας αυτά και τα υπόλοιπα σημεία του «κοινού προγράμματός» τους, έσπευσε να παρουσιάσει τα «κοστολογημένα μέτρα» του ΣΥΡΙΖΑ - που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό με αυτά της ΝΔ και δεν είναι ούτε καν ψίχουλα για τις λαϊκές ανάγκες - ως τάχα ...υποσχεσιολογία, που «αν ποτέ εφαρμόζονταν θα οδηγούσαν είτε σε τσουνάμι νέων φόρων, είτε σε χρεοκοπία και νέα μνημόνια». Λοξοκοιτώντας δε και προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «αν οι αριθμοί το επιτρέψουν δεν θα διστάσουν να συνασπιστούν», με αποτέλεσμα «εκείνος που θέλει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ» να δει μετά «πρωθυπουργό τον Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών τον Βαρουφάκη».

Οσο για τον λαό, του έταξε «μέρισμα ανάπτυξης», παραπέμποντας π.χ. στις αυξήσεις - ψίχουλα που έδωσε στους συνταξιούχους και στον κατώτατο μισθό, ενώ κι αυτές ακόμα τις εξευτελιστικές παροχές τις έθεσε υπό την αίρεση ότι θα συνεχιστεί να καταγράφεται «ανάπτυξη», προϋπόθεση της οποίας είναι ακριβώς η υλοποίηση αντιλαϊκών στόχων του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Διόλου τυχαία, είπε ότι η αύξηση μισθών «επιτυγχάνεται» π.χ. «όταν αυξάνονται οι επενδύσεις, όταν βελτιώνεται η παραγωγικότητα», όταν δηλαδή στρώνεται χαλί στους κάθε λογής «επενδυτές» και αυξάνεται ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργατών.

Επίσης, πολύ χαρακτηριστικά για το παραμύθι που σερβίρει εκ μέρους του κεφαλαίου στον λαό, κομπορρημονούσε μεν ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 10 πρώτες χώρες στον κόσμο σε παραγωγή Ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο (υλοποιώντας στόχους της ντόπιας αστικής τάξης σε ό,τι αφορά την περιλάλητη «ενεργειακή μετάβαση» και την «πράσινη ανάπτυξη»). Απέφυγε βέβαια να πει ότι αυτό «μεταφράστηκε» σε εκτόξευση των τιμολογίων του ρεύματος και της ενεργειακής φτώχειας.

Σε κάθε περίπτωση, για την επόμενη τετραετία έβαλε προτάγματα τις «μεταρρυθμίσεις» σε Υγεία και Παιδεία, που βρωμάνε παραπέρα εμπορευματοποίηση, αλλά και τις γνωστές «μεταρρυθμίσεις» στο αστικό κράτος, ώστε αυτό να είναι ακόμα πιο εχθρικό στον λαό και «φιλικό» στα κέρδη του κεφαλαίου.

Επιασε και τα Ελληνοτουρκικά, σχετικά με τα οποία υποστήριξε ότι η ΝΔ θέλει «ειλικρίνεια και σχέσεις καλής γειτονίας, δίχως παλινδρομήσεις», δείχνοντας προς διευθετήσεις που ετοιμάζονται μετεκλογικά.

Σημειωτέον, νωρίτερα, το πρωί, ο απερχόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου (αντικαθίσταται από τον Α. Σκέρτσο μέχρι τις εκλογές), ανακοινώνοντας και επισήμως ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί αύριο Σάββατο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για την 21/5, ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ απέδειξε αυτήν την τετραετία πως «μπορεί να ενσωματώσει ιδέες, ανθρώπους, πρόσωπα, ρεύματα που δεν προέρχονται από τον στενό πυρήνα της». Επιβεβαίωσε έτσι ότι ομονοούν στα βασικά του κεφαλαίου, εξ ου και η ευκολία με την οποία προχωρούν οι «μεταγραφές» στελεχών από το ένα αστικό κόμμα στο άλλο.

Οποια κυβέρνηση χρειαστεί για το κεφάλαιο, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, ο Ευ. Τσακαλώτος και ο Γ. Δραγασάκης «διέψευδαν επιβεβαιώνοντας» προηγούμενες δηλώσεις τους για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε συγκρότηση «κυβέρνησης ηττημένων» μετά τις πρώτες εκλογές, παρά τη «γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι στο τραπέζι.

Αμφότεροι σε τηλεοπτικές τους παρεμβάσεις ανέφεραν ότι το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ηττημένων θα συζητηθεί την επομένη των εκλογών στα όργανα του κόμματος, ενώ ο Ευ. Τσακαλώτος προχώρησε παραπέρα, υποστηρίζοντας πως αν τα κόμματα που έρθουν δεύτερα, τρίτα κ.λπ. στην εκλογική αναμέτρηση συγκεντρώνουν μαζί ποσοστό μεγαλύτερο αυτού του πρώτου κόμματος, τότε «δεν το λες και ηττημένο αυτό το πράγμα».

Ενδεικτικά άλλωστε για το ποιο πραγματικά είναι το περιεχόμενο της συζήτησης αυτής - ποια κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει την αντιλαϊκή «σταθερότητα» που θα τσακίσει τον λαό, ενόψει των «πολλαπλών κρίσεων» που είναι μπροστά - είναι τα όσα είπε ο Γ. Δραγασάκης: «Σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων (...) εμείς λέμε πως τα προβλήματα που έχουμε είναι μεγάλα και απαιτούν όχι μόνο μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και κοινωνική. Με αυτό το σκεπτικό, όλα τα σενάρια που λέμε είναι εκτός του σχεδιασμού μας. Κι αν τα φέρει η πραγματικότητα όμως (...) τότε θα συνέλθουν τα όργανα του κόμματος, θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε».

Σε άλλη του παρέμβαση ανέφερε: «Αλλο τι θέλω να πετύχω και τι επιδιώκω, και άλλο η διαχείριση της συγκυρίας. Για μας είναι ξένο να πούμε "δεν τη θέλουμε (σ.σ. τη διερευνητική εντολή) διότι δεν μας ευνοεί ο συσχετισμός". Δεν θα μείνουμε αδρανείς (...) Στον ΣΥΡΙΖΑ λέμε ότι θα διαχειριστούμε ενεργητικά τα συνταγματικά μας δικαιώματα, με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Εννοούμε δηλαδή ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα».

Την ίδια ώρα ο Αλ. Τσίπρας δίνει μερικές ακόμα διαβεβαιώσεις από πρώτο χέρι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα μείνει αδρανής» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αυτήν τη φορά στη Γερμανία, όπου βρίσκεται από χτες, και σήμερα θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ