Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση σε μνημονιακές «ράγες»

Σε περιορισμένη «αναβάθμιση» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα - όπως επισημαίνει - της επίτευξης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που δρομολογούνται για τη συνέχεια, όπως από την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, προχώρησε ο οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης «Fitch».

Η εξέλιξη, όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσε αφορμή στην κυβέρνηση για επαναφορά των κάλπικων προσδοκιών περί «τέλους των μνημονίων», ενόψει και της τυπικής λήξης του τρίτου μνημονίου την ερχόμενη βδομάδα, και των φιεστών που ετοιμάζει με ορίζοντα τη ΔΕΘ.

Ολα αυτά την ώρα που με μόνιμη παρακαταθήκη τα αντιλαϊκά μέτρα και των τριών μνημονίων, και με «νέα» αφετηρία τις πρόσφατες συμφωνίες της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ξεκινά η λειτουργία του μηχανισμού «ενισχυμένης εποπτείας» (Enhanced Surveillance) της αντιλαϊκής πολιτικής για την περίοδο μετά τις 20 Αυγούστου.

Το επόμενο διάστημα, άλλωστε, επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, προκειμένου να διενεργήσουν την πρώτη από τις διαδοχικές ανά τρίμηνο «αξιολογήσεις» της ελληνικής οικονομίας. Στο ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση καταθέτει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, όπου και ενσωματώνονται οι συμφωνημένοι στόχοι για την απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, μέσω της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται αναγκαίες στην προοπτική ανάκαμψης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους αποτελεί τμήμα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019 - 2022, όπου ενσωματώνεται η γκάμα με τα αντιλαϊκά μέτρα και των τριών μνημονίων, ενώ βέβαια ποσοτικοποιούνται και οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις της «μεταπρογραμματικής περιόδου».

Μεταξύ άλλων, στο ΜΠΔΣ προβλέπονται:

Πρωτογενή πλεονάσματα. Οι αντιλαϊκοί στόχοι, από 6,5 δισ. ευρώ το 2018, απογειώνονται ως εξής: 2019 7,5 δισ., 2020 8,18 δισ., 2021 9,26 δισ., 2022 11 δισ. ευρώ. Στη διάρκεια της επόμενης 4ετίας διογκώνονται κατά 4,5 δισ. ή πάνω από 1 δισ. κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση.

Κατακρεούργηση συντάξεων. Το νέο μέτρο προβλέπεται να ξεκινήσει από τις συντάξεις του Γενάρη 2019. Το σχετικό κονδύλι από 28,7 δισ. φέτος καρατομείται στα 25,48 δισ. το 2019, δηλαδή κατά 3,2 δισ. ευρώ και σε ποσοστό 11,2%, ως αποτέλεσμα βέβαια της εφαρμογής και του νέου μέτρου. Μάλιστα, στα παραπάνω κονδύλια δεν περιλαμβάνεται το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, που εμφανίζεται στην κατηγορία «κοινωνικές παροχές». Σε κάθε περίπτωση, η «καθαρή έξοδος» ενσωματώνει και την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ από το Δεκέμβρη του 2019.

Το κρατικό χρέος

Στα 61,9 δισ. ευρώ έφτασαν τα ποσά των δανείων που εκταμιεύτηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου.

Από τα κεφάλαια αυτά, ποσό ύψους 36,3 δισ. ευρώ (δηλαδή πάνω από το 58%) «αξιοποιήθηκε» από την κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των δόσεων για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους. Επίσης, 5,4 δισ. αποδόθηκαν για την στήριξη - ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, ενώ 11,4 δισ. ευρώ θα «αξιοποιηθούν» στη συνέχεια ως «αποθεματικό ασφαλείας» σε περιπτώσεις δυσκολιών πρόσβασης για την άντληση νέων δανείων από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Την ίδια ώρα, με αφορμή τις αναταράξεις στην τουρκική οικονομία, τα 10ετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αναρριχήθηκαν χτες στη δευτερογενή αγορά πάνω από το 4%, δηλαδή σε επίπεδα απαγορευτικά για άντληση δανείων από τις χρηματαγορές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ